Üç fidan mezarları başında anıldı: Bu mücadele bitmeyecek

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in mezarı başında gerçekleştirilen anmalarda, “Sakineler bizim tarihimizdir. Bu tarih, hafıza diri kalmak zorunda... Yoldaşlarımızın mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.” mesajı verildi.

Türk devletinin Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katlettiği PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) mezarları başında yapılan anmalarda, özgürlük mücadelesini büyütme sözü verildi. 

MEREŞ

Paris’te katledilen kadınlardan Fidan Doğan, Mereş’ın Elbistan ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı. Xopon Mahallesi'nde bulunan mezarlıkta gerçekleştirilen anmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ceylan Akça, Dilan Kunt Ayan, Barış Anneleri, Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve DEM Parti Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra Doğan’ın yakınları ve onlarca kişi katıldı.

Anmadan önce mahalle ve mezarlık, polis ve jandarma tarafından ablukaya alındı.  

Paris’te katledilen 3 kadın siyasetçi ile katledilen kadın siyasetçilerin fotoğraflarının taşındığı anmada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, "11 yıl önce 3 arkadaşımız korkunç bir komplo ile Avrupa'nın ortasında katledildi. Biz her 9 Ocak'ta onları anarken, 2016'da Silopiya’da 3 arkadaşımız katledildi. 2021'de Nagehan Akarsel arkadaşımız katledildi. Ve sandılar ki kadınları katledince itaat edeceğiz. Ama itaat etmeyeceğiz. Burası itaat edenlerin değil, yaşamı mücadeleye çevirenlerin yeri. Varız ve var olacağız. Mücadeleyi büyüteceğiz" diye konuştu. 

Ardından söz alan DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, "11 yıl geçti ama Kürt özgürlük mücadelesi dimdik ayakta. Kaybettiklerimizi anıyoruz ve mücadeleyi büyütme sözü veriyoruz. Taybet annelerden bugüne mücadele devam ediyor ve bitmeyecek. ‘Jin, jiyan, azadî’ dünyaya yayıldı. Kürt kadınlarının mücadelesi hiçbir zaman bitmeyecek. Bunun sözünü Fidan arkadaşımıza mezarı başında veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci ise Kürt kadınlarının verdiği özgürlük mücadelesine dikkati çekerek "Arkadaşlarımızın bize devrettiği bayrağı hiçbir zaman yerde bırakmayacağız. Barış için yükseltilen bayrağı daha yukarıya taşıyacağız. Yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımızı saygı ile anıyoruz" şeklinde konuştu.

Anma, "Jin, jiyan, azadî", "Şehîd namirin" sloganları ile mezara bırakılan karanfiller ile son buldu.

MERSİN 

Leyla Şaylemez’in Mersin'deki kabri başında gerçekleştirilen anmaya ise DEM Parti Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Perihan Koca ve Ali Bozan, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, DEM Parti Mersin ve Adana il, ilçe örgütleri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Şaylemez’in mezarına yapılan yürüyüş sırasında sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı atan kitle, mezar başına Paris Katliamı’nda ve Kadın Özgürlük Mücadelesinde şehit düşen devrimci kadınlar için saygı duruşunda bulundu. 

Anmada konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Yüce, 3 fidanı anarak sözlerine başladı. Katliamın 11 yıldır aydınlatılmadığını belirten Yüce, “Biz katilleri Sevelerden, Nagihan Akarsellerden tanıyoruz. Her gün sokakta katledilen kadın arkadaşlarımızdan tanıyoruz. Bu karanlık zihniyetin kendisi kadına düşman, Kürt’e düşman, doğaya düşman. Burada bir kez daha arkadaşlarımızın mirasını mirasımız olarak sahipleniyor, onların mücadelesini yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz. Kadınlar, onların bıraktığı mirası devraldı ve mücadeleyi yüceltti. Bizler bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Hep birlikte eşitliğin, barışın, adaletin mücadelesini vereceğiz" dedi.  

DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz ise, 3 Kürt kadının faillerinin 11 yıldır ortaya çıkarılmamasına ve Fransa’nın katliam karşısındaki tutumuna tepki gösterdi. Aydeniz, “Fransa katilleri ortaya çıkarmadı ve Evîn Goyî ile arkadaşları da Fransa’da katledildi. Biz Avrupa’da öldürülen kadınların katillerinin aynı olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

Aydeniz, şunları da belirtti: “Kürtleri dört parçaya bölmek isteyen ve mücadelesini nefessiz bırakmak isteyenler Başûr’da Nagihan Akarsel’i katletti. Rojava’da Hewrîn Xelef’i katletti. Bakûr Kurdistan’da Seve’yi, Fatma’yı ve Pakize’yi katletti. Rojhelat’ta da Jîna Emînî’yi katlettiler. Jîna Emînî ile kadın özgürlüğü mücadelesi tüm dünyaya yayıldı. ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi ve Kürt kadın mücadelesi bugün tüm dünyaya yayıldı. Biz de buradan, Leyla’nın mezarının başında söz veriyoruz: Bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Kurdistan’a özgürlük gelinceye kadar arkadaşlarımızın mücadelesini devam ettireceğiz. Kürt kadınları asla bir adım geri atmaz, özgürlükten vazgeçmez. Her gün, her dakika, her saniye mücadele edeceğiz.”

Yapılan konuşmaların ardından Leyla Şaylemez’in mezarına güller bırakıldı. 

DÊRSİM

DEM Parti Dêrsim İl Örgütü, Sakine Cansız , Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 2015-2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında katledilen Sêvê Demîr, Fatma Uyar ve Pakize Nayır için Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) binasında anma etkinliği düzenledi.  

Anmaya, TJA, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, DAD Eşbaşkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.  

Anmanın yapıldığı salona, “Hep kavgaydı yaşamımız, insanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor” pankartı asıldı. Yine katledilen kadınların fotoğrafları asılarak, mumlar yakıldı. 

Anma, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşundan sonra katledilen 6 Kürt siyasetçi kadın için hazırlanan sinevizyon gösterildi. 

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, “Bu siyasi katliamların son derece planlı ve örgütlü bir akılla yapıldığını biliyoruz. Katliamın üzerinden 11 yıl geçti, katiller gizlendi. Mahkemeler göstermelik oldu. Bu siyasi katliamların Türk devlet aklı ile NATO gladyo aklının ortak olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Katliamların Kürt hareketinin önünü kesmeye dönük yapıldığına dikkat çeken Demir, “Bu katliamlar zincirinin ardından barış süreci kesintiye uğradı, ardından da derinleştirilmiş tecrit politikaları devreye konuldu. Bu kadın direnişçilerin kaybıyla mücadeleden vazgeçilmedi. Sakine’ler Kürt kadın ve dünya kadın hareketine öncülük etmiş isimler. Mirabel kardeşler ile nasıl kadın mücadelesi büyüdüyse, Sakinelerin mücadelesiyle de büyüdü. Sakineler, Pakizeler, Sêvêler bizim onurumuzdur. Onlardan sonra da bu onura sahip çıkacağımızı deklare etmek isteriz” diye konuştu. 

DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, “Sakine arkadaş, hem erkek egemen sisteme karşı hem de tüm halkların özgürlüğü için mücadele eden biriydi.  ‘Hep kavgaydı yaşamım’ sözüyle onun yol yürüyüşünü anlamaya, anıları üzerinden yol almaya ve o mirasa layık olmaya çalışan bir yolumuz var. Sakine Dêrsim’ in çocuğuydu. İnkâr ve imhaya karşı bir duruşu vardı. Bu inkâr siyaseti hala devam ediyor. Dêrsim topraklarında O’nu saygı ve sevgiyle anıyoruz. İmralı’da yürütülen tecrit son buluncaya kadar mücadele edeceğiz. Hakikatlerle yüzleşilene, bu katliamlarda sorumlular açığa çıkana kadar özgürlük yürüyüşümüzü devam ettireceğiz. Kendi demokratik haklarımızı, eşit yurttaşlık hakkımızın mücadelesini yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.  

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, katledilen kadınların yeni yaşam mücadelesi yürüttüğünü söyledi.  

Kürtlerin yeni yaşam mücadelesine karşı uluslararası güçlerin de savaş halinde olduğunu dile getiren Türkoğlu, “Eşit ve onurlu bir yaşam istiyorsak her türlü bedeli göze alarak yaşamalıyız. Sistem de ‘bedeli budur’ diye çökertmek istiyor. Arkadaşlarımız diz çökmedi, biz de çökmeyeceğiz. Sakineler bizim tarihimizdir. Bu tarih, hafıza diri kalmak zorunda... Yoldaşlarımızın mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Örgütlenmeyi büyüterek mücadeleciyi büyüteceğiz. Bütün şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Bu mirası bu yolu korumak ve bu mücadeleyi daha da büyütmek gerekiyor. Bu da bizim sözümüzdür” diye belirtti. 

MEBYA-DER yöneticisi Meryem Soylu, da şunları söyledi: “Sakine ve arkadaşlarının mücadelesini sözcüklerle anlatamayız. Amed zindanında vahşi yöntemlere karşı çıktı. Sakine arkadaşın bizden istediği yarıda kalan hayalleri tamamlamaktır. Biz de bu yarım kalan hayali yerine getirmeliyiz.” 

Konuşmalar ardından lokmalar dağıtıldı.

Anma sonrası Sakine Cansız’ın mezarı ziyaret edildi. Emniyet yalnızca 10 kişinin ziyaretine izin verdi. Halide Türkoğlu ile Ayten Kordu ve Barış Anneleri’nden oluşan heyet mezarlıkta anma gerçekleştirdi. Mezar başında dualar okundu, mezara çiçekler bırakıldı.  

Cansız’ın mezarı başında konuşan Türkoğlu valiliğin kararına tepki gösterdi. Türkoğlu, “Onun mücadelesiyle Kürt kadın hareketi dünyada bilinen bir mücadele haline geldi. Sakine yoldaşa şunu söylemek isterim; yürüttüğün mücadelen bugün dünyanın her yerinde yankılanıyor. Kurdistan’da dünyanın her yerinde kadınlar ‘Jin, jiyan, azadî’ diyor. Sakine’nin fikriyatı her yerde yaşam buluyor, her yerde ölümsüzleşiyor. Katillerden hesabı soracağız. Bu kararlı duruşu biz Sakine yoldaştan aldık ve bu kararlı mirasa sahip çıkmaya devam edeceğiz.”