Açtığı dükkan ile 17 yıldır geçimini sağlıyor

Reyhan Gün, Malatya’da kendi kurup işlettiği ve çiçeklerle süslediği bakkal dükkanını adeta doğa ve kültür merkezine dönüştürmüş. Gün, tüm zorluklara rağmen 17 yıldır geçimini bu şekilde sağlıyor.

Aslen Ağrılı olan yıllardır Malatya’da yaşayan Reyhan Gün (56) eşini kaybettikten sonra geçimini sağlamak amacıyla 2002 yılında küçük bir dükkan açtı. Gün, bakkal dükkanını alışılmışın aksine çiçekler ve kitaplarla doldurarak mahallede resmen bir yaşam alanı oluşturdu. Gün, büyüttüğü çiçekleri ve beslediği muhabbet kuşlarının sesi ile bakkalın bulunduğu sokağı adeta bir kültür ve doğa merkezi haline getirmiş.

Küçük yaşında babası tarafında zorla evlendirmeye çalışıldığını söyleyen Gün, şöyle konuştu: "Babam beni zengin bir adamla evlendirmeye karar verdi. O adamla evlenmek istemedim. O zaman köyde sevdiğim bir çocuk vardı onunla birlikte İstanbul’a kaçtık. Uzun bir zaman İstanbul’dan kaldık. Bir süre sonra eşim yaşamını yitirdi. Çok ağır yaşam koşullarından çalıştım ve çocuklarımı büyüttüm. En son Malatya'ya yerleşmeye karar verdim. Uzun zamandır Malatya’da yaşıyorum.

Malatya’da kendi emeğimle bir ev aldım ve her işi yapıyordum. İkinci el kitap satmakla başladım. 17 yıldır bu dükkanda market işletiyorum ve kitap satıyorum. Okuma ve yazmam yok ama kitapları çok seviyorum. Kitaplar hayatımın bir parçası olmuş. Gelen müşteriler bana kitap okuyor ve bu da çok hoşuma gidiyor. Bütün zorluklara karşı hayat mücadelesini veriyorum ve direniyorum."

'ÇİÇEKLER BELEDİYEYİ RAHATSIZ EDİYOR'

Saksı içinde büyüttüğü çiçeklerinin belediye tarafından 'alanı daraltıyor' gerekçesiyle kaldırılmasına tepki gösteren Gün, "Alanı daralttığım söyleniyor. Halbuki araçların park edip işgal ettiği ve yayaların geçemediği kaldırımı ben çiçeklerle süslüyorum. Çiçeklerim belediyeyi rahatsız ediyor. Bakkalımın önündeki çiçekleri kaldırıp yerine park yeri açmak istiyorlar" diyerek tepki gösterdi.

'KİTAP BENİM HERŞEYİM'

Küçük bakkalını aynı zamanda yüzlerce çeşit kitapla kütüphaneye dönüştüren Gün, okur yazar olmamasına rağmen, gelen müşterilerine kitapların içeriği ile ilgili bilgi verip kitap önerisinde bulunuyor. Bakkalında tarih, felsefe, sanat, edebiyat, hukuk, ekonomi gibi bir çok alanla ilgili kitapları bulunduran Gün, "Benim için kitaplara dokunmak dahi bir başka keyif ve mutluluktur. Her anımı kitaplarla geçiriyorum. Öğrenciler okuyup bana sattıkları kitapları, uygun fiyatlara başka öğrencilere satıyorum. Bazen öğrenciler okudukları kitapları getirip hiçbir ücret ödemeden yenisiyle değiştirip gidiyorlar.

Özellikle gençlerin okumaları benim için ayrı bir öneme sahip. Her türden kitaplarım var. Dileyen kitaplarımı alıp okuyup geri getirebiliyor. Bu çok büyük bir mutluluk benim için. Küçük yaşta evlendim ve ailemin maddi imkansızlıklarından ötürü eğitim alamadım. Okumayı istediğim kitapların başkaları tarafından okunması en büyük mutluluğum" dedi.