Almanya’dan şiddet mağduru kadın mülteciler için ‘proje’

Almanya, binlercesi göç yollarında cinsel şiddet ve saldırılara maruz kalan mülteci kadınlar için danışma ve destek hizmetlerini arttırmayı planlıyor.

İnsani yardım kuruluşları ise, sadece ülkedeki kadın mültecilerin değil, göç yollarındaki kadınların da korunması gerektiği görüşünde.

Almanya Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig tarafından duyurulan projeye göre, ülkedeki 25 kadar yurtta mülteci kadınlara destek amacıyla danışmanlık hizmeti sunulacak. Her yurtta en az bir danışmanın işe alınmasının planlandığı projeyle, cinsel şiddet ve saldırılara maruz kalan kadınların sorunları hakkında yardımcı olunması hedefleniyor.

Mülteci yurtlarında görev alacak uzman danışmanların ayrıca yurt görevlileri ile insani yardım gönüllülerini eğitmesi planlanıyor. Bu projeyle, mülteci yurtlarındaki kadınların yaşayacağı saldırıların önüne geçilmesi istenirken, her bir yurt için sadece 40 bin euro bütçe ayrılması ise tepki çekiyor.

Aile Bakanlığı’nın bir diğer projesi ise mülteci yurtlarının yeniden inşasına dönük. Bu kapsamda, Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından isteyen kent veya komünlerin belediyelerine inşa kredisi verilmesi de gündemde.

GÖÇ YOLUNDA CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALINIYOR

Her ne kadar hükümet Almanya’daki mülteci yurtlarındaki kadınlara destek amaçlı projeyi gerçekleştirmek istese de, yaşananların boyutunun yeterince anlaşılmadığı eleştirisi getiriliyor.

Yüzlerce insani yardım kuruluşunu bünyesinde barındıran Kalkınma Politikası Çatı Örgütü’ne (Venro) göre, mülteci yurtlarındaki şiddeti önlemeye dönük projelerin yeniden gözden geçirilmesinin yanı sıra göç yollarındaki kadın ve kız çocuklarının korunması sorununa da eğinilmesi gerekiyor.

Venro yöneticisi Bernd Bornhorst, ülkelerinden kaçan on binlerce kadının göç yollarında cinsel saldırı, köleleştirme gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunun altını çiziyor.

Örgütün verilerine göre, dünya üzerindeki 60 milyon kadar mültecinin dörtte biri 15-49 yaş arası kadınlarda oluşurken, halen Balkan ülkelerinde bloke halde olan mültecilerin ise yüzde 80’ine yakını kadın.