GÖRÜNTÜLÜ

Almanya ve Avusturya'da 8 Mart etkinlikleri sürüyor

Avrupa kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama ve çeşitli etkinlikler devam ediyor.

Almanya ve Avusturya'da kadınlar, Kuzey Kürdistan'daki direnişi sahiplenirken AKP ve DAİŞ terörünü lanetledi. 

BONN

Almanya'nın Bonn kentinde Sara Kadın Meclisi, Bonn Demokratik Toplum Merkezi’nde kahvaltılı toplantı düzenledi.

Toplantıda, 8 Mart'ın anlamı, Kürdistan kadın mücadelesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın ve özgürlüğü yönündeki değerlendirmelerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi sunuldu.

Koma Denge Xwezaye ve Koma Rojava Bonn da toplantıda müzik dinletisi sundu.

HAGEN

Almanya'nın Hagen kentinde Fidan Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart etkinliği düzenlendi. Hagen DKTM'de yapılan etkinlikte, Silopi'de katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar için saygı duruşunda bulunuldu.

Etkinlikte açıklama yapan YJK-E temsilcisi, Türk devletinin Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılarına ve özellikle kadınları hedef almasına değindi. Temsilci, Avrupa'da yaşayan kadınlara da öz yönetim direnişlerini sahiplenmek için örgütlülüğünü güçlendirme çağrısını yaptı.

Alevi Dergahı, Courage de etkinliğe mesaj gönderdi.

Etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 8 Mart'a ilişkin konuşması da dinletildi.

Hozan Ekrem, Koma Dengé Çiya'nın da sahne aldığı etkinlik, "Biji Serok Apo", "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla sona erdi.

MESCHEDE

Almanya'nın Meschede kentinde de Arjin Kadın Komünü öncülüğünde 8 Mart dolayısıyla panel düzenlendi.

DKTM'de düzenlenen panelde, YJK-E temsilcisi tarafından 8 Mart'ın önemine ilişkin değerlendirme yapıldı.

Arjin Kadın Komünü de bu yıl 8 Mart'a denk getirdikleri kongresini Silopi'de katledilen üç kadına adadı.

BODENSEE

Almanya'nin Bodensee bölgesinin Ravensburg kentinde, "Yürekli Kadınlar" adlı Kürt kadın inisiyatifi, 8 Mart gecesi düzenledi.

"Barış için tüm engelleri aş" sloganıyla düzenlenen geceye, 500'e yakın Kürt ve Alman kadın katıldı. Etkinlik, ırkçı Türk çevrelerin baskısıyla engellenmek istendi ancak kadınların etkinliği sahiplenmesiyle baskı boşa çıkarıldı.

Etkinliğe konuşmacı olarak CİK'ten Mela Sabri, Papaz R. Hübschle, FDP'den Tobias Huch, HDP Milletvekili Feleknas Uca ve Alevi kurumu adına bir temsilci katıldı. Konuşmalarda AKP ve DAİŞ terörü lanetlendi. Aslı Küçük de etkinlikte sunum yaptı.

Etkinliğe telefon yoluyla katılan Uca, Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara dikkati çektiği konuşmasında, "Mücadele eden halk asla kaybetmeyecek. Kürt iradesi çoktan kazanmıştır" dedi.

FRIEDRICHSHAFEN

Almanya'nın Friedrichshafen kentinde faaliyet yürüten Alevi Derneği, 8 Mart dolayısıyla panel düzenledi. Gönül Gündoğan'ın sunumuyla başlayan panelde, 8 Mart'ın tarihçesi anlatıldı. Panelde, Kuzey Kürdistan'daki katliamlara karşı durmanın, 8 Mart'a verilebilecek en büyük yanıt olacağı vurgulandı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Alevi Akademisi Kurucusu Prof. Dr. Bedriye Poyraz, 'Alevi ve kadın' konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Poyraz, Alevi kadınların da ezildiğine vurgu yaparak, "Aleviliğin iyi özellikleri var diye Alevi kadını ezilmekten kurtuluyor değil" dedi.

Gani Peksen, Haydar Selçuk ve Hüseyin Korkan Korkmaz'ın dinletileriyle 8 Mart etkinliği sonlandırıldı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da da Kürt kadın derneği Avesta tarafından 8 Mart etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Kuzey Kürdistan'daki direnişe değinilerek, 2016'nın direnen kadınların yılı olacağı mesajı verildi.