Amed’de 8 Mart etkinlikleri devam ediyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün final mitinginin yapılacağı Amed’de merkez ve çevre ilçelerde binlerce kadın alanlara çıktı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün final mitinginin yapılacağı Amed’de merkez ve çevre ilçelerde binlerce kadın alanlara çıktı. 

DİCLE

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde Çeşme Meydanı'nda 8 Mart etkinlikleri kapsamında basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için alanlarda" pankartının yanı sıra KJA bayrakları ve demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden kadınların resimleri taşındı. Kadınlar sık sık "Biji Serok Apo" ve "Jin jiyan azadi" sloganları attı.

Açıklamanın ardından kadınlar zılgıt çekerek alandan ayrıldı.

BAĞLAR 

Bağlar'da çok sayıda kadın 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında erbaneler eşliğinde halay çekti. 8 Mart'ta özgürlüğü haykırmaya ve direnişi büyütmeye çağıran KJA Koordinasyon üyesi Zübeyde Zümrüt, 8 Mart saat 10.00'da DTK önünden İstasyon Meydanı'na yürüyeceklerini kaydetti. Şeyh Şamil Parkına 3 koldan erbaneler eşliğinde yürüyen kadınlar "Jın jiyan azadi", "Biji berxwedana Sure", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Be serok jiyan nabe" sloganları attı.

3 koldan yürüyüşe destek veren kadınlara teşekkür eden Zübeyde Zümrüt, 8 Mart günü İstasyon Meydanında yapılacak yürüyüşe daha coşkulu katılmaları gerektiğinin altını çizdi.

ÇINAR 

Amed Çınar ilçesi Hucettî (Başaklı) köyünde 8 Mart etkinliği düzenlendi. Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, Çınar Belediyesi Kadın Meclis üyelerinin yer aldığı etkinlikte, Çınar Belediyesi Çocuk Erbane Grubu müzik dinletisi sundu. Saygı duruşu ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, "Kürdistan'ın dört bir parçasında bir savaş yürütülüyor. Bu savaşı AKP hükümeti yürütüyor. Bu savaşın kadınları, çocukları ve gençleri hedef alıyor. Kürt kadının iradesini kıramıyorlar, teslim alamıyorlar ve teslim alamayacaklar. Bu savaş devam ettikçe Kürt kadınları el ele verip savaşın öncüsü olacaktır" diye konuştu. 

Kürtlerin tarih boyunca inkar ve imha siyaseti ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, katliam, inkar ve imha siyasetinin alternatifinin demokratik özerklik olduğunu dile getirdi. 

BİSMİL 

Bismil'de KJA tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir araya geldi. Roj Kadın Parkı'na kadınlar ulusal kıyafetleri, sarı, kırmızı, yeşil renklerle geldi. Etkinliğe HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Bismil Belediye Eşbaşkanı Cemile Eminoğlu, KJA üylerinin yanı sıra binlerce kadın katıldı. Paris'te ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin fotoğraflarının yanı sıra "Jin Jîyan azadi", "Toplum özgürlüğü kadın eliyle kurulacak", "Savaşan kadın özgür kadındır", "Destê xwe ji bedanamin bikşîne", "Bijî 8 Adarê", "İrademe dokunma" dövizleri taşıyan kadınlar. sık sık, "Şehit namirin", "Biji berxwedana Sur ê", "Biji berxwedana Cizîrê", sloganları attı.