Amed’de 8 Mart yürüyüşü başladı

"Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartıyla mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na yürüyüş başladı.

Amed’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü final mitingi öncesi 'öz savunma' pankartlarına el koymak isteyen polislere karşı kadınlar direndi.

"Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartıyla mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na yürüyüş başladı. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü final mitinginin yapılacağı Diyarbakır'da miting alanı olarak belirlenen İstasyon Meydanı ve Ofis zırhlı araçlar, TOMA ve ranger tipi araçlarla kuşatıldı. Kadınların toplanarak alana yürüyeceği DTK binasının önü de polis ablukasına alındı. Kadınlar yürüyüşün başlayacağı alana girmek için Gevran Caddesi'nde saatlerce bekledi. Ardından tek tek arama yapılarak DTK önüne kadınlar geçmeye başladı. Özgür Genç Kadın'ın (ÖGK) "Öz savunmayla özgürlüğe" pankartı nedeniyle alana alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Kadın Komisyonu da "Asimilasyona, imhaya karşı Zarife ananın direnişçi ruhuyla kadınlar öz savunmaya" pankartı açtı. Polisler bu pankarta da izin vermeyeceklerini belirterek, kadınlara engel oldu. Ancak kadınlar tüm engellemelere rağmen pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Surlu kadınların ise "Sakinelerden Sêvêlere tüm özgür kadınlar alanlara" pankartına el konuldu. 

Saatler süren mücadelenin ardından kadınlar "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartı arkasında yürüyüşe geçti. Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşte erbaneler eşliğinde "Jin jiyan azadi", "Biji berxwedana Sur e", "Sur'da direnen kadınlara bin selam" sloganları atılıyor.