Amedli kadınlardan Tarım Atölyesi

KJA'nın Amed'de düzenlediği Tarım Atölyesi başladı. Açılış konuşmasını yapan Kışanak, "Köy devrimi aslında bir kadın devrimidir ve kadınların tarihsel başarısıdır" diyerek, egemenlik ilişkilere son verebileceklerini belirtti.

Özgür Kadın Kongresi-Kongreya Jinên Azad (KJA) Ekonomi Komisyonu tarafından, Amed'de Sümerpark Eğitim Salonu'nda Tarım Atölyesi yapılmaya başlandı. Atölyeye, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Vekili Zuhal Tekiner, KJA üyeleri, akademisyenler ve uzmanlar katıldı. 

KIŞANAK: KÖY DEVRİMİ, KADINLARIN TARİHSEL BAŞARISIDIR

Kışanak, açılış konuşmasında, atölyede ortaya çıkacak fikirlerin kadınları doğayla buluşturacağını belirtti.

Kadın kurtuluş ideolojisine inanmış kadınlar olarak kadın bakış açısıyla bir değişim yaratılabileceğini belirten Kışanak, "Köy devrimi aslında bir kadın devrimidir ve kadınların tarihsel başarısıdır. Bu anlamda eğer bilimsel olarak bir ekonomiden bahsedilecekse bunun temelini kadınlar atmıştır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kadın aklı kullanılmıştır" dedi.

'EGEMENLİK İLİŞKİLERİ VE SAVAŞA SON VEREBİLİRİZ'

Kışanak, 'kadının yarattığının egemen güç tarafından elinden alındığını' söyleyerek, "Biz akıl ettik, biz yarattık fakat egemen güçler gelip elimizden aldı. Bu egemen güçler çaresiz kaldığında kendini savaş biçiminde ortaya koyuyor. Bugün burada tarımı konuşacağız; bu son derece önemli bir şeydir. Bu, egemenlik ilişkilerine son verecek, belki savaşı dahi bitirecektir. Kadınların hapsedildiği evleri, köyleri ve atölyelerimizi özgürlük alanlarına dönüştüreceğiz" diye kaydetti. 

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak, KJA ve kadın kurumları olarak benzer çabalarının süreceğini belirtti.

Atölyede, "Doğal toplumda kadın ve köy devrimi", "Mevcut tarım politikaları ve kadın", "Alternatif tarım politikaları" başlıkları tartışılacak. Toplantı, basına kapalı devam edecek.