Araştırma: Kadın-erkek eşitliği hiçbir ülkede yok
Equal Measures 2030 isimli sivil toplum örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadın-erkek eşitliği hiçbir ülkede arzu edilen düzeye ulaşmadı.
Equal Measures 2030 isimli sivil toplum örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadın-erkek eşitliği hiçbir ülkede arzu edilen düzeye ulaşmadı.
Uzman bir sivil toplum örgütü olan Equal Measures 2030’a göre, kadın erkek eşitliği alanında Birleşmiş Milletler’in belirlediği hedeflerin çok uzağında bulunuluyor.
2015 yılında BM üyesi ülkeler, 2030 yılına kadar gerçekleşmesi planlanan 17 “kalıcı kalkınma hedefini” oy birliği ile kabul etmişti. Bu hedefler arasında kadın erkek eşitliği de vardı.
Sivil toplum örgütüne göre hükümetlerin gösterdiği çabalar, 2030 yılına kadar eşitliği güvenceye alacak yeterlilikte değil.
Raporda, “İncelenen 129 ülkeden hiçbiri cinsiyetler arası eşitlik vaadine tamamen ulaşmadı” denildi.
Equal Measures 2030 örgütünün müdürü Alison Holder, hiçbir ülkenin “mükemmel” olarak ifade edilen 90 ve üstü puana sahip genel skora ulaşmadığını belirtti. Mevcut durumda 89.9 puan ile bu skora en fazla yaklaşan ülke Danimarka olarak dikkat çekiyor.
Kanada’nın Vancouver kentinde kadın-erkek eşitliği üzerine bir konferansta konuşan Holder, “Milyarlarca kadın ve kız çocuğuna vaat edilen eşitlik sözlerini yerine getiremeyeceğiz” dedi.
Konferans sırasında AFP’ye açıklamada bulunan Holder, “Benim açımdan daha da endişe verici olanı, 1,4 milyar kadın ve kız çocuğunun bu endekste ‘çok zayıf’ skor elde eden ülkelerde yaşamasıdır” diye ekledi.
Avrupa’nın Finlandiya, İsveç, Norveç veya Hollanda gibi zengin ülkeleri kalkınma hedeflerine en yakın ülkeler olarak öne çıkıyor.
Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Yemen veya Nijer gibi istikrarsız ve yoksul ülkeler hedefe en uzak ülkeler olarak dikkat çekiyor.
Holder, bununla birlikte iyi haberlerin olduğunu da belirterek, Senegal Parlamentosu’ndaki kadın sayısının Danimarka’dan daha fazla olmasını örnek olarak gösterdi.