Arjantin'in üç  kentinde jineoloji semineri

Arjantin’deki jineoloji seminerleri devam ediyor. Kürdistan  Dayanışma Kadın Komitesi’nin organize ettiği program çerçevesinde  Buenos Aires ve Cordoba’da seminerler düzenlendi.

Jineoloji Komitesi 25 Eylül’de Buenos Aires’in taban örgütlenmesi FOB bünyesinde (Taban Örgütleri Federasyonu) faaliyet yürüten La Voz De Las Mujeres (Kadınların Sesi) adlı grafik çizim atölyesini ziyaret etti.

Yoğun göç alan Buenos Aires’in gecekondu mahallerinde faaliyet yürüten FOB kıtanın yerli halklarının ekonomik, kültürel ve sosyal alanda örgütlenmesini sağlamayı amaçlıyor. Kentin onlarca mahallesinde örgütlü olan FOB, 2014’te eşini öldürmekten hüküm giyen ancak İspanyolca bilmediği için savunma yapamayan Reina Maraz adlı kadının davasını da sahiplenmişti. Sadece  Quechua dilini konuşan Maraz, yerli kadınlar ve FOB’un ortak mücadelesi ile geçtiğimiz Aralık 2016’da cezaevinden çıkmıştı.

BİR TOPRAĞI ANLAMAK İÇİN ONUN RUHUNA DOKUNMALISINIZ

Jineoloji Buluşmaları kapsamında hazırlanan program takvimi 26 Eylül’de Buenos Aires Üniversitesi Felsefe Fakültesin’deki jineoloji semineri ile devam etti. Üniversitede görevli feminist antropologlar ile dayanışma komitesinin ortak organize ettiği seminerde jineolojinin yöntemleri üzerine tartışma yürütüldü. Jineoloji adına sunum yapan Zilan Diyar, Latin Amerika’da gelişen halk feminizminin (feminismo popular) jineoloji ile ortak yanları olduğuna dikkat çekti. “Bir toprağı ruhuna dokunarak anlayabilirsiniz” diyen Diyar, buradaki deneyim ve mücadelelerin jineolojinin bilgi ağına katkı sunduğu söyledi.

27 Eylül’de  Moreno’daki etkinlikten önce Rojava devrimini anlatan dokümanter izlendi. Seminerde Kürt kadınlarının mücadelesinin temel döngüsünün topluma ulaşması olduğuna dikkat çekildi. Kürt özgürlük hareketinin değişiminde Öcalan’ın  kadının köleleştirilmesini ‘‘tarihin temel sapması” olarak değerlendirmesinin etkisinin yoğun olduğuna dikkat çekildi.

CORDOBA’DA SEMİNER VE EĞİTİM

Jİneoloji Buluşmaları  takviminin son durağı ise Cordoba kenti oldu. 29 Eylül’deki program çerçevesinde Maldonano’daki sosyal merkez ziyaret edildi. Kürt kadın hareketi temsilcisi Melike Yaşar, burada Kürdistan tarihi ve güncel duruma ilişkin kısa bir sunum yaptı. Daha sonra Arjantin’deki alternatif medya ağı RNMA (Arjantin Ulusal Medya Ağı) bağlı bir radyo programında jineoloji seminerlerine ilişkin bilgi verildi. Seminerden önce Ni Una Menos Meclisi’nin organize ettiği kürtaj hakkı için yürüyüşe katılan kadınlar, akşam saatlerinde Jineoloji seminerinde buluştu. Cordoba’daki Kürdistanla Dayanışma Komitesi’nin kadın üyeleri tarafından organize edilen seminere farklı örgüt ve hareketlerden çok sayıda kişi katıldı. FOB’a bağlı kültürel ve sosyal merkezde yapılan seminerde yapılan sunumda  jineolojinin Kürt kadın hareketinin deneyimleriyle oluştuğuna dikkat çekildi.

Dün de yaklaşık 50 kadının katılımıyla Kürt kadın hareketi ve jineoloji konulu bir günlük eğitim düzenlendi.