Avrupa'da 8 Mart etkinlikleri: Özyönetimlerle özgür yaşama

Avrupa ve Kanada'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Almanya, İsveç, Finlandiya ve Kanada'daki etkinliklerde Kürt kadınların özyönetim direnişi selamlandı.

Avrupa ve Kanada'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Almanya, İsveç, Finlandiya ve Kanada'daki etkinliklerde Kürt kadınların özyönetim direnişi selamlanırken, soykırımcı saldırılar düzenleyen AKP ve DAİŞ protesto edildi. 

GAVLE
İsveç'in Gävle kentinde Kadın Komünü ve NCDK-Gävle ile çok sayıda kadın örgütü, 8 Mart etkinliği düzenledi.
Stortorget Meydanı'nda buluşan kadınlar, "Saralar'ın ve Sêvêler'in ruhuyla öz yönetimlere doğru" pankartını açtı. Gävle Kadın Komünü folklor ekibi, alana Kürt ulusal kıyafetleriyle girdi.
Dans gösterisiyle başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda, "Kadın olarak çok yol almış olsak da, maalesef bugün de erkek şiddeti dünyanın birçok yerinde halen aktüel ve erkek mantalitesi dünyayı yönetmeye devam ediyor" denildi.
Etkinlik Sol Parti, Muhafazakar Parti, Liberal Parti, Sosyal Demokrat Parti, Feminist İnisiyatif temsilcilerinin bir dakikalık süre içinde kadın sorunu ile ilgili planlarını anlatmalarıyla son buldu. 

MONTREAL
Kanada'nın Montreal kentinde, Demokratik Kürt Meclisi Kadın Komisyonu, Women of Diverse Origin grubu ile Kanadalı sol ve feminist çevreler 8 Mart etkinliği düzenledi.
Atwater Metro İstasyonu'nun önünde başlayan yürüyüş, Sainte-Catherine Caddesi'nde devam etti. 
Kürt kadınların büyük ilgi gördüğü eylemde, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin kadınlar için ciddi tehdit oluşturduğuna vurgu yapıldı.

TROISDORF
Almanya’nın Troisdorf  kentinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar, dün akşam  Troisdorf  Demokratik Toplum Merkezi’nde bir araya  gelerek  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.
Ekin Wan Kadın Meclisi’nin düzenlediği  etkinliğe Troisdorf ve civarında yaşayan kadınların yanı sıra, kadın özgürlük mücadelesine duyarlı erkekler de katıldı.
Etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın mücadelesi ile ilgili konuşmasının yer aldığı sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi sunulurken, yine günün anlamına yönelik konuşmalar da yapıldı.
Sara Kadın Meclisi Sözcüsü Ayda Ekmez Kılıç, kadınların kazanımlarına dikkati çekerken, "Kazanılan hakların korunması ve geliştirilmesi, sistemleştirilmesi ve süreklileştirilmesi bir zorunluluktur. Kadın mücadelesinin kuantumsal  olarak sürdürülmesi gerekiyor" dedi.
Kılıç, kadınları kurumlar içinde aktif rol almaya ve asimilasyona karşı Kürtçeyi geliştirmeye çağırdı.
Etkinlik, Sanatçı Doğan Biçen ve grubunun şarkılarıyla sona erdi.

KİEL
Almanya'nın Kiel kentindeki 8 Mart etkinliği, Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapıldı. 
Yüzlerce kadın, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yaptıkları saygı duruşuyla etkinliğe başladı. 8 Mart'ın anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Kiel Kadın Komünü adına açıklamada bulunuldu. Açıklamada, "Sistem karşısında cesaretli, iradeli, iddialı bir duruşu ortaya koyan; dağlarda, öz yönetim direnişinde, Rojava'da direnen kadınların, yine tüm kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz. Kürtler namusun adresini kadın bedeninde aramıyor. Namus ve şeref, topraklarında özgürce yaşamaktır. Kölelik, biat etmek katliamlara ses çıkarmamak; cansız bedenleri teşhir etmek namussuzluktur" denildi.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde, SARA Kadın Komünü ve Ciwanên Jin, 8 Mart etkinliği düzenledi.
Stachus'ta düzenlenen eylemde, AKP'nin soykırımcı saldırılarında kadınları katletmesine ilişkin gösteri yapıldı. 
Müzik dinletisinin de sunulduğu etkinlikte TJK-E'nin bildirisi okundu.
Eylem boyunca "Jin, jiyan, azadi, "Be Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

FREIBURG
Almanya'nın Freiburg kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için Nuda Kadın Komünü ve Alman Sol ve Feminist hareketlerinden kadınların katılımıyla bir yürüyüş düzenlendi. Alte Synagoge Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar çoskulu bir şekilde yürüyüşe başladı. Bini aşkın kadının katıldığı yürüyüşte Kürt kadınları da "Saralar'ın, Sêvêler'in özgürlük ruhuyla; öz yönetimlerle özgür yaşama" pankartıyla yürüdü. 
Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadi", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana YPJ" sloganları atıldı.
Şehir merkezine kadar yürüyen kitle burada bir basın açıklaması yaptıktan sonra tekrar Alte Synagoge Meydanı'na dönerek eylemlerine son verdi.

HELSİNKİ
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Kürt ve Finlandiyalı kadınlar, 8 Mart dolayısıyla yürüyüş düzenledi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "En güzel kadın yaşama öncülük edendir" sözünün yazıldığı pankartın taşındığı yürüyüşte, öz yönetim direnişi de selamlandı.
Eylemdeki konuşmalarda, New York'ta yakılarak katledilen kadınların mücadelesinin tarihi bir miras olarak görülmesi gerektiği belirtildi. Konuşmalarda, kadın katliamları ve erkek egemen sisteme karşı kadınlara aynı cephede mücadele etme çağrısı yapıldı.
 

...