GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da kadınlardan 8 Mart etkinlikleri

Avrupa’da kadınların 8 Mart etkinlikleri Paris, Zürih, Ishoj ve Evry’de gerçekleştirilen eylemlerle sürdü.

PARİS

Paris'te Kürt, Fransız, Türkiyeli, Cezayir, Tamil, Kongo, Kuzey Afrika ve daha birçok ulustan kadın "Devletlerin savaşına karşı hep birlikte direniş" başlığıyla Bastille Meydanı'dan Republique Meydanı'na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Her ulustan kadın "jin jiyan azadi" sloganıyla savaşa karşı sesini yükseltti. 

Paris'te Kürt Kadın Hareketi, Kobane Kadınlarıyla Dayanışma Kolektifi'nin öncülük ettiği Savaş Karşıtı Kadın Platformu tarafından bu yıl 8 Mart etkinlikleri kapsamında Pazar günü bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Kürt Kadın Hareketi, Kobane Kadınlarıyla Dayanışma Kolektifi, Suriyeli Göçmen Kadınlar, Tamilli Kadınlar, Arjantinli Kadın Hareketi, Ataerkil Sistem karşıtları CGA, Barış Kadınları, Dayanışan Kadınlar, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Barış İçin Kadın Sesi oluşumundan kadınların pankart ve flamalarıyla katılım sağladığı eylem Bastille Meydanı'da saat 15.00'de "jin jiyan azadi", "kadınlar savaşa karşı direniyor" sloganlarıyla start aldı. 

Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının basılı olduğu flamalar, PAJK, Kürt Kadın Hareketi bayrakları, Kürdistan'da yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları, Kürdistan'da yaşanan savaşa dikkat çeken dövizler, kadın kırımı, özyönetimler ve kadına yönelik şiddete dikkat çeken pankartların taşındığı eyleme katılan yüzlerce Kürdistanlı kadın ulusal kıyafetleriyle eyleme katılım sağlamıştı.

Eylemin en önünden her ulustan kadın eylemin ana pankartını taşıyordu. Sloganlar, marşlar ve savaşa karşı direniş çağrılarıyla kadınlar Bastille'den Republique Meydanı'na gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından saat 17.00'de Republique Meydanı'nda bir miting gerçekleştirdi. 

Republique Meydanı'nda miting direnişlerde yaşamını yitiren bütün kadınların anısına saygı duruşuyla start aldı. Eylemde ilk konuşma imzacı olan tüm kadın kurumlarının ortak deklarasyonuyla başladı. Deklarasyonda, başta Kürdistan'da olmak üzere devletlerin halklara karşı yürütmüş olduğu savaşlarda yaşanan sonuçlar dillendirilirken, bu savaşlarda en ağır bedeli ödeyen kadınların savaşları durdurmak için örgütlü ve eylemci gücünü ortaya koyması çağrısı yinelendi. 

Kürt Kadın Hareketi adına söz alan Zozan Serhat, Kürt kadınlarının on yıllardır Türk devleti başta olmak üzere bölge gerici güçlerine karşı yürütmüş olduğu direnişe dikkat çekti. "Bugün Kürdistan'da yaşanan vahşetin en ağır sonuçlarını ödeyen bir halkın kadınları olarak direnmekten ve mücadelemizi yükseltmekten başka kurtuluş yolumuz yoktur" diyen Serhat'ın ardından Fransız kadın hareketlerinin yanı sıra, Kobane Kadınlarıyla Dayanışma Kolektifi, Suriyeli Göçmen Kadınlar, Tamilli Kadınlar, Peru Kadınlarıyla Dayanışma Örgütü, Kadın Hareketi, Ataerkil Sistem karşıtları CGA, Barış Kadınları, Dayanışan Kadınlar, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Barış İçin Kadın Sesi örgütlerinden kadınlar birer konuşma yaparak savaş gerçeğinin kadınlar üzerindeki yıkıcılığına dikkat çekerek her ulustan kadınlar olarak ortak hareket etmenin önemine vurgu yapıldı. Bu yıl 8 Mart'da savaşa karşı kadınların yürümesinin anlamlı olduğu vurgulanan eylemde, kadın örgütleri bundan sonrada ortak hareket edeceklerini yaptıkları konuşmalarda vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından Tev-Çand sanatçılarından Nuarin Kürtçe şarkılar seslendirdi. Her ulustan kadın eylemin sonunda ortak halay çekerek eylemi sonlandırdı. 

Kürt kadınları 8 Mart kapsamında son bir haftadır Paris ve çevresinde sayısız etkinliğin onur konuğu olarak yerini aldı. Çeşitli belediyeler bu yıl 8 Mart etkinliklerini Kürt kadınlarının direnişine atfen gerçekleştirirken, Kürt kadınları yapılan etkinliklerde direnişin sesi oldu. 

Paris 11 Bölge Belediyesi "Direnen Kadınlar" adlı etkinlik düzenledi. Etkinlikte CDK-F adına Cemile Renkliça dışında Filistin, İran ve belediye meclis üyelerinin katıldığı panel düzenlendi. Yapılan panelde Kürt kadının hem Türkiye hem de Rojava'da ortaya koyduğu direniş vurgulandı. Tev-Çand üyesi Şararoj kadın grubu müzik dinletisi verdi. 

Morsang Sur Orge Belediyesi bu yıl 8 Mart'ı Kürt kadınlarına adadı. Bu doğrultuda Kürt kadın mücadelesini anlatan panel düzenlendi. CDK-F eşbaşkanının da konuşmacı olduğu panelde belediye başkanı ve çok sayıda belediye meclis üyesi konuşmacı olarak yerini alırken Kürt müziklerinden bir dinleti yapıldı. 

Malakoff Belediyesi ise 8 Mart etkinlikleri kapsamında "Ez Kurdim" filminin gösteriminin yanı sıra bir söyleşi düzenledi. 

Grigny Belediyesi aynı şekilde bölge Demokratik Kürt Merkezi ile birlikte bir gece organize etti. 
Stains Belediyesi ise "Ortadoğu ve kadının, özgürlük, eşitlik mücadelesi" konusunda ZİN Kadın Meclisi ile birlikte bir etkinlik düzenledi. KCD-E eş başkanı Dılşah Osman'ında katılımcı olduğu etkinlikte Kürt kadın mücadelesi konu alındı. YPJ'nin de mesajla katıldığı etkinlikte, Grup Piya müzik dinletisi gerçekleştirdi. Kürt kadın mücadelesini konu edinen 8 Mart Stains Belediyesi etkinliğine 500'ün üzerinde kadın katılım sağladı.’

8 Mart günü Femmes Solidaires öncülüğünde 12. Paris belediyesinde uluslararası kadın mücadelesi adı altında bir konferans gerçekleşti. Konuşmacılar arasında TJK-E temsilciliğinden Helin Tiltay Kürt kadınlarının kadın kırımlarına direniş mücadelesine ve öz yönetim direnişlerine yönelik Türk devletinin soykırım saldırılarına dikkat çekti.

Etkinliğin öğle saatleri belediye personeline ayrılırken, Kürt kadın tarihi konulu sunum ardından YPJ ile ilgili bir film gösterildi.

Akşam saatlerinde İran kadınları hakkında bir film gösterildi. 500'den fazla kadının katıldığı etkinlik grup Piya müziği eşliğinde Kürt kadınlarının yemek tanıtımı ile sonlandırıldı.

8 Mart günü Ivry banliyösünde Kürt kadın mücadelesi konulu bir gece düzenlendi.

Yine aynı gün Creteil kentinde gerçekleşen etkinlikte ise TJK-E Temsilciliğinden Nursel Kılıç katılarak bir konuşma yaptı. Etkinlikte Ortadoğu’da kadın mücadelesinin konu edinildiği bir film gösterimi de yapıldı.

8 Mart günü Fransa’nın Mulhouse kentinde Kürt kadın hareketi bir gece düzenledi. Geceye yüzlerce kadın katılarak coşkulu bir şekilde dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.

9 Mart günü Paris Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen uluslararası kadın konferansına Kürt kadın hareketi temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda Kürt kadın katıldı.

DANİMARKA

Sévé Kürt Kadın Meclisi Ishoj şehrinde bir gece düzenledi. Kürdistanlı kadınların ve dostlarının katıldığı gece Kürdistan şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Gecede Meclis adına kadının direniş mücadelesinin tarihçesini ve Kürt kadınının direnişi içerikli bir konuşma yapıldı. Gecede ayrıca Ishoj Belediye meclis üyesi Şengül Akbal Deniz bir konuşma yaptı. Deniz konuşmasında, Cizre ve Sur'daki direnişi selamlayarak, “biz Kürt kadınları mücadelemizle dünya gündeminde yer almış kadınlarız” dedi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde konuşma yapan Danimarka Kadın konseyinden Randi Theil Nielsen, konuşmasında Kürt kadının mücadelesini yakından takip ettiklerini ve selamladıklarını söyledi.

Gecede Koma Ariyan, Hozan Figen, Newzat Tunç ve Mizgin sahne aldı. Folklor grubu Koma Civanen Kurd da halaylarla geceye renk kattı.

Gecede sık sık yaşasın Jin Jîyan Azadi, Kürt kadını, yaşasın Arin Mírkan, Fatma, Sévé ve Pakize sloganları atıldı.

ZÜRİH

 “Saraların, Sevelerin Özgürlük Ruhu İle Öz Yönetimlerle Özgür Yaşama” şiarıyla gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğini Beritan Kadın Meclisi ve 15 kadın kurumunun organize ettiği yürüyüş Hechtplatz’da başlayarak Helvetiaplatz’a kadar devam etti.

Eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadi”, “Biji YPJ”, Biji Berxwedana Cizire”, “İnternasyonal Kadın Direnişini Yükseltelim” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca kadınlar marşlar okuyarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Helvetiaplatz’da gerçekleştirilen mitingde konuşmaların ardından halaylar çekilerek eylem sonlandırıldı. 

Yaklaşık bin kadının katıldığı 8 Mart eyleminde coşku ve heyecan doruktaydı.

EVRY

Evry’de Genç Kadınlar Kürdistan’da yapılan katliamları kınadı

Fransa’nın Paris bölgesine bağlı olan Evry’de Jinên Ciwan ên Azad üyeleri alışveriş merkezin önünde protesto eylemi düzenledi. 

Kürdistan’da AKP rejimi tarafından yapılan katliamları kınamak amacıyla genç kadınlar alışveriş merkezi önünde toplanarak, “İŞİD Kobanê’de, Erdoğan Türkiye’de Kürtleri katlediyor, barbarlığı durdurun“ yazılı pankartla faşist TC devletini ve AKP hükümetini kınadı. Genç kadınlar giydikleri beyaz kefenlerle yerlere uzanarak, Kürdistan’da yaşanan vahşeti tasvir etti. Beyaz kefenlerin temsili olarak kırmızıya boyandığı eylemde, Kürdistan’da AKP çetelerinin katlettiği kadın, çocuk ve diğer sivillerin resimleri ve kınama mesajları dövizlerde gösterildi.   

Eylem saat 15:00’de başlarken bir saat sürerek sloganlar eşliğinde alışveriş merkezi önünde son buldu.