GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’nın birçok merkezinde Kürt kadınları 8 Mart için alanlardaydı

8 Mart için Avrupa’da yaşayan Kürtler kitlesel eylemler düzenledi. Etkinliklerde Kuzey Kürdistan’daki öz yönetim direnişleri selamlanırken, Türk devletinin soykırım saldırıları da protesto edildi.

8 Mart için Avrupa’da yaşayan Kürtler kitlesel eylemler düzenledi. Etkinliklerde Kuzey Kürdistan’daki öz yönetim direnişleri selamlanırken, Türk devletinin soykırım saldırıları da protesto edildi.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde de Demokratik Toplum Merkezi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart etkinliği düzenlendi. Sabah kahvaltısında buluşan kadınlar daha sonra da bir panel düzenledi.

Panelist olarak katılan Dilan Amed, kadın haklarının hangi zor koşullarda kazanıldığına dikkat çekerek, bugün Kürdistan’da yürütülen öz savunma direnişinin Roza Luxembourg, Clara Zetkinlerin özgürlük mücadelesinden ayrı düşünülemeyeceğini belirtti.

Ardından da kadının seçme ve seçilme hakkı için yürütülen mücadelenin konu edinildiği film izlendi. Kadınlar 8 Mart’ı kutlamak için de Dresden HBF’den Pragerstr.’ye kadar çeşitli Alman kadın örgütleri ve partilerle düzenlenen yürüyüşe katıldı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de 8 Mart vesilesiyle miting ve sergi düzenlendi.

Medya Halk Evi Kadın Komisyonu, SKB, Yeni Kadın, Frauen Verban Courage, Feministische Perspektiven, Internationale Frauen Cafe, Bund Sozialistische Frauen, MLPD, ROJA (Revolutionär Organisierte Jugend Aktion) örgütlleri, dernekleri üyesinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda kadına yönelik sömürünün, baskının, şiddetin, kırımın esasen uluslararası erkek zihniyetinden kaynaklandığı belirtildi.

Buna karşı da mücadelenin uluslararası olması gerektiği vurgusunun da yapıldığı konuşmalarda kadının özgürlüğünün ancak uluslararası gerici, egemen erkek zihniyetinin kırılmasıyla sağlanacağı belirtildi.

Bugün Rojava’da gerçek bir kadın özgürlüğü yaşanırken, dünya kadınlarının Kürt kadınlarıyla dayanışmaya çağrıldı. Mitingde “Jin, Jiyan, Azadi”, “Yaşasın uluslararası kadın dayanışması”, “Kahrolsun emperyalist savaşlar”, “Yaşasın barış”, “Barış hemen şimdi” sloganları atıldı.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de 8 Mart bir etkinlikle kutlandı. Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katılan kadınlara karanfil verildi. Saygı duruşu ardından Kürt Kadın İnisiyatifi adına yapılan konuşmada günün Kürt kadınları için geldiği anlama dikkat çekildi.

Sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Şehitler ölmez”, “Biji Serok Apo” sloganları ile konuşmalar kesildi. Konuşmalardan sonra ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 8 Mart vesilesiyle “kadın özgürlük sorunu” ile ilgili geçmişte yaptığı değerlendirmelerden hazırlanan video gösterimi yapıldı.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de 8 Mart kutlandı. Viyan Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Courage, Sendikalı Kadınlar, MLPD, Birkar ve Karawane üyeleri de etkinliğe katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte tüm kurum temsilcileri günün anlam ve önemi hakkında birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların akabinde, Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi tiyatro ekibi burada Türk devletinin, Kuzey Kürdistan’daki katliamlarını teşhir eden bir tiyatro oyunu oynadı. Oyun kitle tarafından beğeni ile izlendi.

Tiyatro gösteriminin ardından yürüyüşe geçen kitle, yürüyüş boyunca sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” ve “Yaşasın 8 Mart” sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Feldstr’de başlayan yürüyüşe Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, ATİK-Yeni Kadın, Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Courage, Almanya Komünist Partisi ve Anti-Faşist kurumlar destek verdi.

Yürüyüşün başlangıcında bir konuşma yapan Alman yazar ve insan hakları savunucusu Anja Flach, Türk devletinin Kürdistan’da sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliam ve kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Her türlü faşist saldırılara karşı kadınların dayanışmasını yükseltmesi gerektiğini de söyleyen Flach, Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerini de selamladı.

Altona’da sona eren yürüyüş boyunca sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Yaşasın kadınların uluslararası dayanışması”, “Biji berxwedana Cizire” sloganları atıldı. Yürüyüş halayların çekilmesi ile sona erdi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de 8 Mart etkinliği düzenlendi. Paradenplatz’da başlayan mitinge çok sayıda Alman kadın örgütü de katıldı. Kürdistan’da yaşanan savaşa dikkat çekilen mitinge çok sayıda kadın katıldıb. “Katliamlara ve kadın kırımına son” sloganları atıldı.

FRICHSHAFEN

Almanya’nın Frichshafen kentinde RO-SA Kadın Derneği’nin organizesi ile 8 Mart kutlandı.

Buchhorn Platz’da bir araya gelen Kürt kadınları, “Sakinelerden Sêvêlere Kürdistan’da kadın devrimi yaşanıyor”, “Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz” sloganıyla başlayan eylemde bildiri okundu.

1857’de başlayan 8 Mart direniş ruhunun bugün Kürdistan’da Sakineler, Sêvêlerle zirveye çıktığı belirtildi.

Alman Parti temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda da Kürt kadınlarının direniş geleneğine vurgu yapıldı.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Demokratik Kürt Toplum Meclisi Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen bir etkinlikle 8 Mart kutlandı. Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin destek sunduğu eyleme Salzgitter ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

Hildesheim Otogarı’nın önünde bir araya gelen kitle bir dakikalık saygı duruşu ardından 8 Mart’ı anlatan pankart, flama, döviz ve bayraklarla, “Jin, jiyan, azadi”, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde CENI ve TJK-E’nin hazırladığı Almanca bildiri dağıtılarak, yürüyüşe geçti.

Hildesheim belediyesinin önüne kadar yürüyen kitle, Almanca bildirinin okunması ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde toplandı. Merkezde kısa konuşmalar yapılıp, kadınlara gül dağıtıldı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentindeki Dortmund Dergahı’nda 8 Mart vesilesiyle bir etkinlik gerçekleştirildi. Bir dakikalık saygı duruşu ve açılış konuşması ile başlayan etkinlikte günün anlam ve önemi üzerine konuşmalar yapıldı. Etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1998’de yaptığı konuşmalardan hazırlanan sinevizyon gösterimi de yapıldı.

Saz ile müzik dinletisi ile devam eden kutlamada kadınlara çiçekler de verildi.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentinde 8 Mart bir yürüyüş ile kutlandı. Kürdistan Demokratik Toplum Merkezi Kadın komisyonu tarafından organize edilen yürüyüş Peyrou Pitot parkında başladı.

Kürt kadınının direnişine dikkat çekilen sloganların atıldığı yürüyüşte Kürt kadınlar Comedie Meydanı’na vardığında Fransız kadınlar tarafından kitlesel bir şekilde karşılandı.

Güne ilişkin bildirilerin okunması ardından kadınlar halaylar çekerek ve “Jin, jiyan, azadi”, “Biji berxwedana jina Kurd” sloganları ile yürüyüş sona erdi.

LORİENT

Fransa’nın Lorient kentinde de 8 Mart kutlandı. Kürdistanlılar ve dostları sağanak yağmur altında 8 Mart kutlandı.

Lorient Zin Kadın İnisiyatifinin çağrısı ile PLace Astride Briand alanında bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar ve dostları bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kuzey Kürdistan’daki AKP terörüne dikkat çekildi. Eylemde TJK-E tarafından hazırlanan bildiriler de dağıtıldı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde 8 Mart’ı kutlamak ve Türk devletinin soykırım saldırılarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenlendi.

Südtiroler Platz’da yapılan eylemde Almanca, “Yaşasın 8 Mart”, “Türk devletinin Kürdistan’daki terörüne son verin” dövizlerinin yanı sıra 2013 yılında Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın resimlerinin olduğu bir pankart açıldı.

Eylemde 8 Mart’a ve Kürdistan’daki devlet terörüne dikkat çekilen konuşmalar yapıldı.

LİNZ

Avusturya’nın Linz kentinde de 8 Mart vesilesiyle çeşitli sosyalist kadın örgütleri, feminist kadın grupları ve sivil toplum örgütleri ortaklaşa bir yürüyüş düzenledi.

Martin Luther Platz'da bir araya gelen Acrobaleno, Autonomes Zentrum, dorf tv., FIFTITU%, Frauen der African Communities, Jugendkulturbox ann and pat, KunstRaum Goethestrasse, Frauenbüro Linz, Kunstuniversität Linz | Pangea, peligro.at, Radio FRO 105.0,servus.at, S.O.U.L Flavour, SPACEfemFM-Frauenradio, Stadtwerkstatt, Yeni Kadın, T.K. Tanz,willy*fredin yanı sıra Amara Kürt Kadın Meclisi üyeleri de katıldı.

Kürt kadınlarının yöresel kıyafetleriyle katıldığı eylemde ayrıca zılgıtlar çekildi, müzik yaparak ses çıkaran kitle Hauptplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Hauptplatz’a gelen kitleye ortaklaşa bir bildiri okunurken Radio Fro’dan okunan bildirinin canlı yayını yapıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Kürtler ve dostları birlikte yürüyüş ile 8 Mart’ı kutladı.

Danimarka 8 Mart inisiyatifinin düzenlediği yürüyüşe destek veren Danimarka Sêvê Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada Kürt kadının sergilediği mücadeleyi, Danimarka halkına duyurmak adına ve kadın ticaretini lanetleyen bir konuşma yaptı.

ODENSE

Danimarka’nın Odense kentinde de 8 Mart ve Türk devletinin Kürdistan’daki soykırım saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Fyns Stiftstidende gazetesi önünde bir eylem yapıldı.

Kürdistanlıların ve dostlarının katıldığı eylemde 8 Mart ve Kürt kadının direnişini anlatan ve Kürdistan’daki direnişi selamlayan konuşmalar yapıldı. 

Mitingde ayrıca TC’nin Kürdistan’da uyguladığı katliamları lanetlenirken, dünya kamuoyunun sessizliği de kınandı.

Miting sırasında ayrıca Fyns Stiftstidende gazetesine Sur için hazırlanan dosya sunuldu.