Avukat Nesrin Sotudeh serbest bırakıldı

İran’da katledilen Kürt kız çocuğu Armita Girawend’in cenaze törenine katıldığı için tutuklanan avukat Nesrin Sotudeh, iki hafta sonra serbest bırakıldı.

Dogu Kurdistan’ın Kirmaşan kenti nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Armîta Girawend, 1 Ekim günü Tahran’da başını iyi örtmediği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmış ve ağır işkencelere maruz kalmıştı.

İşkence sonucu komaya giren Armita, 28 gün sonra 28 Ekim sabahı tedavi gördüğü Tahran’daki bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Armîta’nın cenazesi 30 Ekim’de Tahran’da bulunan Beheştî Zera Mezarlığı’nda kitlesel bir törenle defnedilmişti. Törene katılan avukat Nesrin Sotuteh, şiddete maruz kalarak gözaltına alınmıştı.

Fransa merkezli Neda d’Iran derneği X üzerinde yaptığı açıklamada insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh’in serbest bırakıldığını duyurdu.

Nesrin Sotudeh, keyfi tutuklanmasını protesto etmek için açlık grevi yürütmüş ve hastalığına rağmen ilaç almayı reddetmişti. Birçok dernek, bu durumun avukatın sağlığı üzerinde önemli tehlikeler oluşturduğu uyarısında bulunmuştu.

60 yaşında olan ve 2012 yılında Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları savunucularına verdiği Sakharov Ödülü'ne layık görülen Nesrin Sotudeh, son yıllarda birçok kez tutuklandı.

Avukat, İran'da zorunlu örtünmeye karşı gösteri yaptığı için tutuklanan bir kadını savunduğu için de 2018 yılında hapsedildi. 2019 yılında ise "yolsuzluğu ve ahlaksızlığı teşvik etmek" suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.