Başaran: Yüksekdağ’ın sahiplenilmesini hazmedemediler

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AKP'nin Figen Yüksekdağ'ın sahiplenilmesini hazmedemediğine dikkat çekerek, "Bize diz çöktürebileceklerini sananlar yanılıyor" dedi.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, tutuklu Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın duruşmasının ardından açıklama yaptı.

'DESTEĞİN GÖRÜLMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN...'

Başaran, "Bu manzara, Türkiye’nin hukuk sisteminin ne hale geldiğini gösteriyor. Bugün Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ, bir cezaevinde yargılanmak istendi. Yüksekdağ bunu reddederek buraya gelmedi" diyerek, şunları kaydetti:

"Buraya gelen herkes bin türlü hukuksuzlukla karşılaştı. En doğal hakkımız açıklama yapma hakkımız da elimizden alındı. Biz bu duruşmanın niye buraya alındığını da neden açıklama yapmamızın engellenmek istendiğini de biliyoruz. Eğer duruşma bir cezaevinin içinde, 20 kişilik bir salona tıkılmak istendiyse bu daha önceki duruşmadaki Figen Yüksekdağ’ın sahiplenilmesinin hazmedilmemesinin sonucudur. Destek olanların kamuoyu tarafından görülememesi için baskıdır bu.

Az ötede AKP’nin çadırı var, o çadırdakilere her türlü imkan sağlanıyor. Ama biz muhalif olduğumuz için bırakın çadır açmayı buraya gelişimiz bile engellendi. Bunu yapanlar da kendilerine hukuk devleti diyor. Türkiye artık hukuk devleti olma vasfını yitirmiştir.

Duruşmaların aleni olması gerekliliğini biz söylemiyoruz, kanunlar söylüyor. Duruşmalar aleni yapılır, halka açıktır. 20 kişilik salonda duruşma yürütülemez. Mahkemenin böyle bir kararı yok ama biliyoruz ki talimat var. Bugün burada iktidar kendini cümle aleme rezil etti. Avrupa Parlamentosu üyeleri, duruşmayı takip etmek için gelen uluslararası delegasyonun üyeleri saatlerce bekletildi ve içeri alınmadı. Gizlenen ne, iktidar neyi görmelerinden korktu? Mahkeme heyeti topu Adalet Bakanlığına atıyor, Bakanlık da mahkemeye."

'BİZİM İÇİN HER YER DİRENME ALANI'

Başaran, söz konusu uygulamayla HDP iradesinin kırılmasının hedeflendiğine dikkat çekerek, "Bugün burada yapılanın adı yargılama falan değil. Partimizin tasfiye edilmesinin araçlarıdır bu mahkeme salonları. Mahkeme heyetinin zaten karar alma yetkisi yok. Sayın Yüksekdağ tam da bu nedenlerle bugün duruşmaya gelmedi. Ama mahkeme salonlarında bizi yargıladıklarını zannedenler aslında kendileri yargılanıyor. Cezaevleri de mahkeme salonları da alanlar da Meclis de direnme alanıdır. Bize diz çöktürebileceklerini sananlar yanılıyor" dedi.

'REZALET SARAYLARI!'

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, şunları da ifade etti: "Türkiye’de bağımsız, tarafsız yargı yok. Türkiye’de adalet sarayları yok, rezalet sarayları var. Saray’dan gelen talimatlar var. Bütün bunların karşısında, başta biz kadınlar olmak üzere, bu ülkeye adaleti ve özgürlüğü getirmek isteyenler dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz Figen Yüksekdağ’ın söylediği gibi, her yerde zulmün gözlerinin içine bakmaya devam edeceğiz. Birlikte kazanacağız."