Berlin’de 8 Mart yürüyüşü

Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 Mart, “Gücü geri alıyoruz” şiarıyla gerçekleştirildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 Mart, “Gücü geri alıyoruz” şiarıyla gerçekleştirildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 farklı dilde hazırlanan broşürlerin dağıtıldığı 8 Mart yürüyüşünde bu yıl yine Kürdistan’daki savaş ve Rojava’daki kadın devrimi öne çıktı. Saat 15:30’da Kotti meydanında bir araya gelen kadınlar Orien Meydanı’na kadar yürüyerek, bir miting düzenledi.

Dest-Dan, International Women Space, Sosyalist Kadınlar Birliği, Radical Queer Wagenplatz Kanal, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) Frauenkomitee in Berlin, HDK Berlin (Kadınlar), Gogo Trash Berlin, Rote Aktion Berlin, Take Back, Liebig 34 tarafından organize edilen eylemin gündeminde Kürdistan’da savaş ve kadın özgürlük mücadelesi olmak üzere mülteci kadınların maruz kaldığı cinsiyetçi, ırkçı durumlara dikkat çekildi.

12 dilde hazırlanan broşürde insanları ayrıştıran cinsiyetçilik ve ırkçılığa izin verilmeyeceği ve Rojava’daki mücadelenin bu ayrıştırıcı politikalara karşı iyi bir olduğu dile getirildi.

Kuzey Kürdistan’da kadınların günlerdir devletin İslamcı paralı, askerlerine karşı, büyük bir mücadele verdiği ve bu mücadeleyi bastırmak isteyen Türk devletinin çok çirkin, cinsiyetçi saldırılarda bulunduğu da vurgulandı.

Kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının da taşındığı eylemde sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Özgürlük”, “Bimre kuledar, biji berxwedan”, “Cinsiyetçi, ırkçı, mülteci politikasına son”, “Kadın cinayetlerine son” gibi sloganlar atıldı.

Kotti’den başlayarak yapılan yürüyüşle Orien Meydanı’na gelen kadınlar, müzik dinletisi eşliğinde halaylar çekti ve eylem sloganlarla sona erdi.