Binlerce kadın 8 Mart için alanlardaydı

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde AKP hükümetinin "yasakçı" zihniyetine inat alanları dolduran on binlerce kadın, savaşa karşı barışı, şiddete karşı özgürlüğü haykırdı.

Direnişi kuşandıklarını ve isyanı büyüttüklerini belirten kadınlar, "Bedenimizi, emeğimizi, kimliğimizi özgürleştirmek için 8 Mart ruhuyla buradayız ve hep burada olacağız” dedi.

ADANA

Adana Kadın Platformu ve KJA Adana bileşenleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Uğur Mumcu Meydan’ında miting düzenledi. Yöresel kıyafetlerle mitinge katılan kadınlar, renkli görüntüler oluştururken, hep bir ağzından kadına yönelik şiddeti lanetledi. Katledilen kadınların resimlerini taşıyan kadınlar, sık sık, “Katil devlet hesap verecek”, “Biji berxwedana Sur’e, Cizire”, “Jin jiyan azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganları attı. Yüzlerce kadının katıldığı etkinlikte kadınlar, “Ji bo rêberê xwe û azadiya xwe li ber xwe didin”, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor”, “Yeni yaşamı direnen kadınlar kazanacak”, “İş güvencemizden ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyor. Barışa eşitliğe özgürlüğe yürüyor”, “Yaşamı savunuyoruz hayatı örgütlüyoruz” “Kadin düşmanlığına karşı savaşa karşı bu hayat bizim ayağa kalk” pankartlarını açtı. Etkinlikte kadınlar, hiç durmadan alkış, zılgıt ve düdüklerle ses çıkardı. Arapça, Kürtçe ve Türkçe selamlama ardından etkinlik saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından ise kadınlar adına Şükran Kablan Yeşil kısa bir konuşma yaptı.

DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ

Savaşa karşı barışı, şiddete karşı özgürlüğü haykırmak için bugün alanlarda olduklarını ifade eden Yeşil, her gün kadınların erkekler tarafından katledildiğine değindi. Yeşil, “Biz kadınlar direnişi kuşandık, isyanı büyütüyoruz! Okulda, sokakta, Meclis'te eşcinseller her yerde.Biz kadınlar direnişi kuşandık, isyanı büyütüyoruz! İnadına barış inadına özgürlük diyor, barış için ısrar ediyoruz! Bedenimizi, emeğimizi, kimliğimizi özgürleştirmek için 8 Mart ruhuyla Buradaydık, buradayız ve hep burada olacağız” dedi. Daha sonra konuşan HDP PM Üyesi Bedriye Yorgun da, kadınlara yönelik tüm saldırılara karşı mücadele edeceklerini ve direnişi büyüteceklerini dile getirdi.

Konuşmalar ardından kadınlar söylenen ezgiler eşliğinde halaya durdu.

İşçi ve Emekçi Kadın Komisyonları üyeleri ise 8 Mart etkinlikleri kapsamında İnönü Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. İşçi ve Emekçi Kadın Komisyonları üyesi Zuhal Subaşı, emek sömürüsüne karşı dün olduğu gibi bugünde mücadele edip, direneceklerini kaydetti.

MERSİN

Mersin’de Kongereya Jinen Azad (KJA) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda “Özyönetim ve Kadın” konulu panel düzenledi. Konferans Salonu'na, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor” pankartı asıldı. Akdeniz Belediyesi Meclis üyesi Ayşe Aydoğan’ın moderatörlüğünde başlayan panel, katledilen kadınlar için saygı duruşuyla başladı. Ardından konuşan KJA Sözcüsü ve İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, konuşmasına DBP PM üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ve KJA aktivisti Fatma Uyar’ı anarak başladı.

Bağrıyanık, “Kadınlar nasıl direnir, nasıl özgürlüklerini elde eder bunları inşa eder öğreteceğiz” dedi. Kürt kadınlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu kadın özgürlük felsefesiyle bu güne geldiğini vurgulayan Bağrıyanık,

“Kadın özgürlüğü benim için bir yaşam biçimidir" diyen ve kendilerine cesaret veren Öcalan'a selamladı.

Öcalan’ın müzakere ve çözüm sürecine kadınlarında eşit şekilde temsil edilmesini istediğini vurgulayan Bağrıyanık, “Kadınlar olarak önderliğimiz üzerindeki tecrit için daha fazla mücadele etmeliyiz. Zira tecrit sadece dört duvar değil, orada yapılan tecrit Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de uygulanandır. Kadınlara yapılan saldırılarda 'sen git kocan gelsin' zihniyetiyle yapılan tecrittir. İmralı’da uygulanan tecritle kadınlara ve Türkiye toplumuna uygulanan bir tecrit var ve biz kadınlar bununla mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Kadınların sadece kadın sorunlarıyla değil toplumda var olan tüm sorunların birebir muhatabı olduğunu vurgulayan Bağrıyanık, şunları aktardı: “İmralı’da Önderliğimizle kadın katliamlarında eril zihniyeti, devletin yaklaşımından hükümet politikalarına kadar tüm yapılanlar üzerinden bir tartışma yürüttük ve KJA olarak kendimize perspektif oluşturduk.” Kadınların direniş umudu taşıdığını aktaran Bağrıyanık, “Devletin soykırım planları asla ve asla kadınların direnişi karşısında sonuç alamayacak. Bizler Sêvêlerin direniş ruhuyla mücadelemizi yükselteceğiz” diye belirtti.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin kurucusu Halime Güner ise, hiçbir 8 Mart’ı bu kadar yasaklı ve müdahaleli geçirmediklerini dile getirdi. 1980 darbesiyle tüm siyasi partilerin kapatıldığını ve kadınların evlere mahkum edildiğini hatırlatan Güner, şöyle devam etti: “Kadınlar o zaman evlerinde eşlerini, sevgililerini, babalarının ve ağabeylerinin yaklaşımlarını sorgulayarak 'özel alan politik' sloganını getirdi. Kadınlar evde gördükleri şiddete karşı çıkmaya başladı.” Her yasağın kendi isyanını beraberinde getireceğini vurgulayan Güner, “Bakalım bu yasak bizlere neyin isyanını getirecek” dedi.

Konuşmaların ardından Halime Güner tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin dört bir yanında barışın toplumsallaşması için alanlara çıkan kadınların çalışmalarını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

MANİSA

Silopi'de devlet güçleri tarafından katledilen DBP PM ve KJA Yürütme Meclisi üyesi Sêvê Demir’in doğup büyüdüğü Manisa’nın Salihli ilçesinde toplanan binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak Kürdistan’daki kadınların direnişini selamladı. HDP Salihli İlçe Örgütü önünde toplanan binlerce kadın “Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için direniyor” pankartı açtı. Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayir'in fotoğraflarını taşıyan kadınlar, “Jin jiyan Azadi” ve "Biji berwedana jinan” sloganları attı.

Mitinge dönüşen etkinliğe, Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, Sur’da katledilen Erdal Tekin’in annesi Siti Demir ve KJA üyesi Sabahat Tuncel katıldı.

Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir, çocuklarının bu ülkeye barışı getirmek için mücadele ettiğini belirterek, “Son damla kanımıza kadar mücadele ederek çocuklarımıza laik olacağız. Anneler bunların hesabını soracaktır. Çocuklarımızın verdiği mücadele ile binlerce Sêvê, Pakize ve Fatma ile bu mücadele çoğalmıştır” dedi.

Ardından konuşan KJA üyesi Sabahat Tuncel ise, “Kadınlar yoksa yaşam yoktur. Kadınlar yoksa kölelik vardır” dedi. Erkek egemen sistemin kadınların mücadelesine tahammül edemediğini kaydeden Tuncel, "Hükümetin uyguladığı politikalar bunu göstermiştir. ‘ya dediğimiz gibi olacaksınız ya da size yaşam hakkı yoktur’ diyor. Buna karşı kadınlar kölelik zincirlerini kırarak cevap vermiştir. Hayatın yükünü taşıyan kadınlar görünmez emekleri ile yaşamlarını yeniden kuruyorlar” diye konuştu.

Mitingin ardından kitle Sêve Demir’in doğduğu Sarp Beldesi'ne geçmek istedi. Ancak beldeye çıkan bütün yolları barikatlarla kapatan polis, geçişlere izin vermedi.

Öte yandan miting alanına girmek isteyen 4 erkek, gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı.

İZMİR

İzmir 8 Mart Platformu da, 8 Mart dolayısıyla Bornova Stadı önünde bir araya geldi. Kadınlar, polis aramasından sonra alana alınırken polis, Kürdistan direnişine destek veren döviz ve pankartların alana girişine izin vermedi. Stat önünde toplanan binlerce kadın “Savaşa, Şiddete ataerkilliğe, muhafazakarlaşmaya karşı barış, özgürlük, güvenceli iş ve yaşam hakkımız için direniyoruz” pankartı açarak Bornova Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Kadınım kendi savaşımın savaşçısıyım”, “Kürdistan’da direnen kadınlar kazanacak”, "Silahlar sussun kadınlar konuşsun” dövizleri taşıyan kadınlar, “Jin jiyan Azadi” ve "Biji berxwedana Sure/Cizire” sloganları ile Kürdistan’daki direnişi selamladı. Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayir'in fotoğraflarının yanı sıra katledilen kadınlar ile Karadeniz’de ekoloji mücadelesinde simgeleşen Hava Ana’nın fotoğrafları taşındı. Arbene, def, zil gibi çalgılarla yürüyüşe renk katan kadınlar, söyledikleri şarkılarla kadınların mücadelesine dikkat çekti.

Yürüyüşün ardından Bornova Meydanı’na ulaşan kadınlar burada 8 Mart mitingini gerçekleştirdi. Platform’un ortak açıklaması Kürtçe ve Türkçe okundu. Açıklamada, “Kürt illerinde ‘güvenlik operasyonu’ adı altında bir savaş yürütülüyor. Bu savaşta en çok kadınlar ve çocuklar öldürülüyor. AKP iktidar, ‘artık yeter’ diyen, barış isteyen herkesi hedef alıyor. Kürt illerinde barış için mücadele eden Seve, Pakize, Cemile gibi kadın siyasetçiler öldürülüyor” ifadelerine yer verildi.

AYDIN

Aydın'ın Efeler ilçesinde ise Aydın Demokrasi Kadın Platformu öncülüğünde düzenlenmek istenilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine polis izin vermedi. Sevgi Yolu Sokağı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın, Kent Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. “Direnen Kadın Onurumuzdur” pankartıyla yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları attı. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik hak ihlallerine dikkat çeken dövizler de taşındı. Kent meydanına doğru yürüyüşe geçen kadınların önü Sevgi Yolu'nda polisler tarafından kesilerek yürüyüşe izin verilmeyeceği anonsu yapıldı.

Kadınlar ile polisler arasında uzun süre yaşanan gerginliğin ardından, kadınlar Sevgi Yolu Sokağı çıkışında basın açıklamasını yaptı. Yaşamını yitiren tüm kadınlar için yapılan saygı duruşunun ardından kitle adına basın açıklamasını okuyan KESK Üyesi Hilal Yılmaz, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bile erkek egemenliği TOMA ve coplarla kadınların karşısına çıkmıştır" dedi.

Aydın’ın Didim ilçesinde de alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto ederek direnen kadınları selamladı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Hucettî (Başaklı) köyünde de 8 Mart etkinliği düzenlendi. Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, Çınar Belediyesi kadın meclis üyelerinin yer aldığı etkinlikte, Çınar Belediyesi Çocuk Erbane Grubu müzik dinletisi sundu.

Saygı duruşu ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan, DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, “Kürdistan’ın dört bir parçasında bir savaş yürütülüyor. Bu savaşı AKP hükümeti yürütüyor. Bu savaşın kadınları, çocukları ve gençleri hedef alıyor. Peki neden bu savaş bu kesimleri hedef alıyor. Biliyorlar ki Kürt kadını artık irade sahibidir. Bu savaşta da direnen Kürt kadınlarıdır. Öncülük yapan Kürt kadınlarıdır. Bunun için onların birinci hedefi kadınlardır. Çocuk ve gençleri hedef almasının nedeni ise çocuk ve gençlerin Kürdistan’ın geleceği olmasındandır. Onun için Kürt kadınlarını katledip, sonra da fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyorlar. Bununla Kürt kadının iradesini kırmaya çalışıyorlar. Ama Kürt kadının iradesini kıramıyorlar, teslim alamıyorlar ve teslim alamayacaklar. Bu savaş devam ettikçe Kürt kadınları el ele verip savaşın öncüsü olacaktır” diye konuştu.

BAĞLAR

Bağlar ilçesinde ise Selahattin Eyyubi Mevlana Halit ve 5 Nisan mahalle meclisleri, 3 ayrı koldan Şehit Şamil Parkı'nda bir araya gelerek, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne yürümek istedi. Polis tarafından engellenen kadınlar Şehit Şamil Parkı'nda bir araya gelerek erbane, davul ve zılgıtlar eşliğinde halay çekti. Park'ta toplanan yüzlerce kişi "Direne, direne kazanacağız", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganları attı. Yürüyüşün polis tarafından engellenmesini düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto eden kadınlar adına konuşan KJA Diyarbakır İl Koordinasyonu Üyesi Zübeyde Zümrüt, 8 Mart'ta İstasyon Meydanı'nda yaşananlara cevap olacaklarını kaydetti.

BİSMİL

Bismil'de KJA tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkiliğine, binlerce kadın yöresel kıyafetiyle katıldı. Bismil Belediyesi Roj Kadın Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin fotoğraflarını ve"Jin Jîyan azadi", "Toplum özgürlüğü kadın eliyle kurulacak", " Savaşan kadın özgür kadındır", "Destê xwe ji bedanamin bikşîne", " Bijî 8 Adarê", " İrademe dokunma", yazılı dövizleri taşıdı.

"Şehit namirin", "Biji berxwedana Surê" ve "Biji berxwedana Cizîrê" sloganları atan kadınlar yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Diyarbakır HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp "Biz kadınlar savaş dursun, barış gelsin dedikçe, hükümet ise 'yakın,yıkın' diyor. Sen kimin çocuklarını yakıyor, öldürüyorsun? Yeni bir yaşam için mücadele edeceğiz. Sur İlçesinde savaşan gençler, yeni doğacak Kürt çocukları onların yaşadıklarını yaşamasın diye savaşıyor. Biz kadınlar bu savaşı durduracağız" dedi.

DERSİM

Dersim'de de Sanat Sokağı'nda biraraya gelen kadınlar, Yeraltı Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti. "Sömürüye, katliamlara, erkek devlete karşı söyleyecek sözümüz direnecek gücümüz var " pankartı açan kadınlar, katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Özgürlük Meydanı boyunca bulunan ağaçlara da farklı tarihlerde devlet tarafından katledilen kadınların resimlerini asan kadınlar, Yeraltı Çarşı'sını "Zılgıtlarla yürüyoruz Özgürlüğe", "Ekinlerden Sewêlere direniş ruhuyla özerkliği örüyor, özgürlüğe yürüyoruz" yazılı pankartlarla süsledi. Kadın mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapıla saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ilk olarak konuşan DİSK Dersim Şube Eşbaşkanı Şükran Yılmaz, yaşamı elleriyle ilmik ilmik ören kadınların 8 Mart'ını kutladı.

Son olarak konuşan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise, Demirel, bu mücadelenin kolay kazanılmadığını ifade ederek,"38 soykırım direnişiyle Cizre direnişi birbirine çok benziyor. 38'lerde Dersim direnişine soykırımla cevap veren egemenler bugün de Cizre'de Nusaybin'de Sur'da vahşet ve katliamlarla adını yazdırmaya devam ediyor. Biz direnen kadınlar ise direnişimizle bir kez daha tarih yazdık" dedi.

Dersim'in asi kızı Sakine Cansız'ın 80'lerde tüm işkencelere rağmen "ah" demeden mücadele ettiğini söyleyen Demirel, Cizre'de katledilen Sevê Demir'in "ah" demeden Sakine gibi direndiğini söyledi. Konuşmaların ardından araçlarla Asri Mezarlığı'na gelen kadınlar, Sakine Cansız ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren kadınların mezarlarına, karanfiller bıraktı.

VAN

Van’ın Erciş ilçesinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında "Toplumsal Mücadeleler ve Kadın’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özavcı, Barış Anneleri Meclisi üyesi Müzeyyen Bütün katılırken, çok sayıda kadında dinleyici olarak katıldı. Eski Erciş Belediyesi Evlendirme Salonu'nda yapılan panelde, “Sokaklardayız, direniyoruz ve yasakları tanımıyoruz", "Emê bi rihê Ekin Wan serhıldana bilind bikin. Jiyana azad ava bikin" yazılı dev pankart ile KJA bayrakları asıldı. Saygı duruşunun ardından "Kadın Mücadelesi" adlı sinevizyonu gösterimi yapıldı.

Ardından konuşan Vekil Tuğba Hezer, 40 yıldır verilen Kürt özgürlük mücadelesinin özünde kadın mücadelesi olduğunu kaydederek, "Kürt kadınlarının bu görkemli mücadeleyi buralara kadar getirmesinden rahatsız olan devlet kadınları katletmeye başladı” dedi.

Van’ın Çatak ilçesinde Kongreya Jınen Azad(KJA) tarafından 8 Mart Dünya kadınlar günü nedeniyle panel düzenlendi. Düzenlenen Panelde üzerinde Paris ve Silopi’de katledilen kadın siyasetçilerin fotoğraflarının bulunduğu "Kadın Özgürleşmeden Toplum Özgürleşmez" pankartı asıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından panelde konuşan sosyolog Hava Derya, “8 Mart, kadınlarımızın çıplak bedenlerini sokak ortasında teşhir eden zihniyete karşı sesimizi ve mücadelemizi yükseltme günüdür. Bu nedenle tüm kadınların 8 mart dünya emekçi gününü kutluyorum” diye konuştu.

Panel soru cevap bölümü ile sona erdi.

MUŞ

Muş’un Bulanık İlçesinde de, DBP ilçe binası önünde KJA öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe yüzlerce kadın katıldı. “Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için direniyor” ve Slopi’de devlet güçleri tarafından katledilen KJA üyeleri Fatma Uyar, Pakize Nayır ve Sevê Demir’in fotoğraflarının bulunduğu pankartların asıldığı etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu.

Konuşmanın ardından 8 Mart'ı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

BİTLİS

Bitlis’in Norşîn (Güroymak ) ilçesinde KJA öncülüğünde, Kültür Merkezi'nde şölen ve sinevizyon gösterimi düzenlendi. "Direniş ile bütünleşen her kadın , zaferin taşıyıcısıdır” ve “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor “ pankartlarının asıldığı etkinlikte sık sık "Jîn Jîyan Azadî” sloganı atıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan KJA çalışanı Gülüstan Yıldız, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyoruz” şiarı ile alanlara çıktıklarını kaydederek, kadının rengini her yere taşıyacaklarını söyledi.

HAKKARİ

Hakkari'nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, KJA bileşenleri tarafından organize edilen etkinlik ile kutlandı. Kutlamaya, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari milletvekili Selma Irmak, HDP ve DBP ilçe eş başkanları, Şemdinli Belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri ile yüzlerce kadın katıldı. Kadınlar gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Irmak, "Bu uğurda mücadele veren tüm arkadaşlarımızın yoldaşıyız ve bu nedenle hiç kimse bizim gözümüzü korkutamaz, gücümüzü sınayamaz, hiç kimse başımızı eğemez ve yükselişimize engel olamaz" dedi.

Konuşmasında, kadınların mücadeledeki kararlılığına vurgu yapan Irmak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Biz öyle bir seviyeye gelmişiz ki Kürt halkının mücadelesindeki başarı, tüm düşmanların içine korku yaratmıştır. Irak, Suriye, İran, Türkiye ve diğer devletler, Kürtlerin Ortadoğu’nun demokrasi anahtarı olmasından korkuyor. Kahraman Kürt kadınlarının emeği ile nasıl Rojava’da devrim çıkmışsa bu devrim Türkiye’de de bu alanlardan çıkacak."

Kurtuluşun direnmekten geçtiğini kaydeden Irmak, "Biz birlik olmazsak bu zulme karşı, bu tank ve toplara karşı; bunu iyi bilin ki her taraf Cizre gibi olup her taraf bizim mezarlığımız olacak. Onun için tek çaremiz var ve bu da direnmektir" vurgusu yaptı.

AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyîp Erdoğan’ın özel kuvvetleriyle Kürdistan sokaklarında ahlaksız ve hukuksuz katliamlar yaptığına işaret eden Irmak, "Bundaki tek amaçları bizi korkutmaktır. Korku ile bizi teslim almak istiyorlar. Bizim de buna karşı çıkıp toprağımızı terk etmemek ve haklı mücadelemize sahip çıkmamız gerek. Korku ile bir yere kadar, direnmeliyiz ki yaşam daha da uzun olsun. Bahar geldi ve bu bahar renkli bir bahar olacak. Bu bahar kadınların baharı olacak" diye kaydetti.

Kutlama, MKM Sanatçısı Meral Tekçi’nin söylediği ezgiler eşliğinde rengarenk kiras û fistanlar giyen kadınların halay çekmesiyle son buldu.

SİVAS

Sivas Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi'nde panel düzenlendi. Panele Halkevleri Kadın Meclis Üyesi Nebiye Merttürk, Avukat Hatice Milay Yeğiner konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü Gönülden Yanar yaptı.

Panelde konuşan Halkevleri Kadın Meclis Üyesi Merttürk, kadınların kapitalist sistemin sömürücü gücü yüzünde ezildiğini kaydederek, bütün dünyaya barışı kadınların getireceğini bu yüzden de bütün kadınlara dayanışma çağrısı yaptı.

Daha sonra konuşan Avukat Yeğiner ise hukukun mevcut iktidar tarafından yönetildiğine ve kadın katillerinin mahkemelerde erkek egemen sistemin adaletine teslim edildiğini belirterek, verilen cezaların mevcut iktidarın kadınlara bakış açısına dayalı olduğunu ve kadınların hukuki olarak sömürüldüğünü kaydetti.

Tartışma ve değerlendirmelerin ardından panel kadınların seslendirdikleri şarkılarla sona erdi.