Birleşik Krallık’ta kadınlar eşit ücret için harekete geçti

Birleşik Krallık’ta 35 okulda çalışan ve çoğunluğu öğretim asistanı ve kantin çalışanı olan 1.500 kadın memur, Birmingham'da greve giderek erkek meslektaşlarıyla aynı ücretin ödenmesini talep etti.

Son veriler Birleşik Krallık'ta kadınların hala erkeklerden daha az maaş aldığını gösteriyor. Hükümetin resmi rakamlarına göre, cinsiyete dayalı ücret farkı, şirketlerin 2017'de bunu rapor etmeleri gerektiğinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. 

Ancak aradaki fark ortalama %9,1 seviyesinde kalmaya devam ediyor; yani kadın çalışanlar 91 Sterlin kazanırken erkek meslektaşları 100 Sterlin kazanıyor.

The Guardian'ın Nisan ayı başında, bu durumun kamu sektörünü özel şirketlerden daha fazla etkilediğine dikkat çekmişti. Birleşik Krallık'ta en büyük ücret farklılıkları inşaat, finans, sigorta ve eğitim sektörlerinde görülüyor.

Bu nedenle Birleşik Krallık'ta kadınlar eşit ücret için giderek daha fazla kampanya yürütüyor. Grevciler protesto için ilkokul sınavlarının olduğu haftayı seçtiler. Kadın işçiler, kendilerine borçlu olan Birmingham Belediyesi'nin eylemsizliği karşısında grev yapmaktan başka çareleri olmadığını söylüyorlar.

Toplamda yirmiye yakın yerel yönetim, kadın çalışanlarına aynı iş için erkek meslektaşlarından daha az ücret ödediği için tepkileri üzerine çekiyor. 

Birleşik Krallık'ta eşit ücret konusunda ilerleme yaşanırken, özellikle tazminat konusu baş ağrıtmaya devam ediyor. Davalar bir yerel yönetime kolaylıkla birkaç yüz milyon sterline mal olabilir. İngiliz yerel yönetimlerinin %20'si çöküşün eşiğinde bulunuyor.