Boko Haram’ın kaçırdığı insanlar hala bulunamadı

Nijerya’nın Damasak bölgesinde 2014 yılında Boko Haram’ın kaçırdığı 500 kadın ve çocuktan haber alınamıyor.

Nijerya’nın Damasak bölgesinde 2014 yılında Boko Haram’ın kaçırdığı 500 kadın ve çocuktan haber alınamıyor. 

En kitlesel kaçırma ise 276 liseli kız çocuğunun kaçırılması ile Chibok’ta yaşanmıştı.  Nijerya hükümeti 2015 yılı Mart ayında yaptığı açıklamada Boko Haram’ın toplu çocuk kaçırmasını yalanlamış olsa bile yerel kaynaklar bilgiyi doğruluyordu.

Kız çocukları kaçırıldıktan sonra Fransız Haber Ajansı AFP’ye açıklama yapan bir yerel kaynak ilk başta hükümetin tepkisini çekmemek için herhangi bir açıklamada bulunmadıklarını söylemişti.

Bütün ebeveynlerin konuşmaktan korktuğunu da belirten aynı kaynak, 7 yaşındaki çocukların dahi kaçırıldığını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Nijerya’daki kadın ve çocukların kaçırılmasına ilişkin bir rapor yayınladı.

Raporda 2014 yılında Chibok’da liseli kız çocuklarının kaçırılmasının uluslararası bir yankı yaptığı belirtildi. Damasak’da Boko Haram’ın özel okullar ve dini okullara giderek aralarında 5 yaşındakilerin de bulunduğu çocukları kaçırdığı da yerel kaynaklar tarafından belirtiliyor.

İsmini vermek istemeyen bir kişi, Damasak’ta çetelerin 15-16 yaşında gençleri kaçırdığını, kendilerinin bölgeyi terk ettikten sonra geri dönünce 200 kişilik toplu mezar yaptıklarını da kaydetti.

HRW ise raporunda bölgede en az 300 çocuğun kaçırıldığını ve Nijerya hükümetinin ne herhangi bir tepki gösterdiğini ne de tedbir aldığını da belirtti. Bazı kişiler ise hükümetin toplu çocuk kaçırma meselesinin üstünü örtmeye çalıştığını vurguluyor.

Boko Haram’ın elinden Çad ve Nijerya ordusu tarafından 9 Mart 2015’te kurtarılan kentte en az yüz kişinin cesedinin bulunduğu toplu mezarlar olduğu da kaydediliyor. Damasak yerlileri, bir ay sonra ise onlarca kadın ve çocuğun cesedinin sokaklarda, evlerde ve nehir yataklarında bulunduğunu belirtti.