Brighton’dan öz yönetim direnişindeki kadınlara selam

Brighton'da düzenlenen 8 Mart etkinliğinde, öz yönetim direnişindeki kadınlar selamlandı.

İngiltere’nin Brighton şehrinde, Sussex Kürt Toplum Merkezi kadın grubu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolaysıyla bir etkinlik düzenledi. Devrim şehitlerinin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinliğe çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katılım gösterdi. 

Etkinlikte yapılan sunumlarla 8 Mart'ın ortaya çıkışı ile kadının hak mücadelesinin dünü ve bu günü tartışıldı. Kürt kadın mücadelesinin ortaya çıkışı ve özgürlük mücadelesindeki rolüne değinildiği konuşmalarda, özellikle Rojava Devrimi ve kadının Rojava Devrimi’nde oynadığı role vurgu yapıldı. Başta Kobanê olmak üzere Rojava, Şengal ve tüm Kürdistan’da kadınların tüm insanlık değerlerini savunmak için eril zihniyetin en çıplak halini simgeleyen DAİŞ’e karşı sergiledikleri kahramanca mücadele tüm dünyada yankılanarak kadınların ufkunun açılmasını sağladığı vurgulandı. Ayrıca DAİŞ’in en büyük destekçisi AKP'nin, erkek egemen zihniyetin en katı bir savunucu olarak bugün kadınları yeniden Ortadoğu karanlığına mahkum etme çabasını geliştirdiği ve bu zihniyetin önündeki en büyük engel olarak gördüğü Kürdistan kadınları ve halkının öz yönetim direnişlerini katliamlarla bastırmaya çalıştığı vurgulandı. Bu karanlık zihniyete ve tüm ataerkil uygulamalara karşı kadın kurtuluş mücadelesini yükseltmek ve tüm dünya kadınlarıyla birlikte ortak mücadele ve dayanışmayı güçlendirmek gerektiğinin altı çizildi.

'BEN ULRİKE BAĞIRIYORUM' SAHNELENDİ

Kürdistan özgürlük mücadelesinin öncü kadınları Zilanlar, Beritanlar, Saralar, Arinler, Sêvêler; Cizre, Sur, Nusaybin başta olmak üzere öz yönetim direnişindeki kadınlar da selamlandı.

Etkinlikte ayrıca Sussex Kürt Toplum Merkezi kadın grubu, Dario Fo’nun 'Ben Ulrike Bağırıyorum' adlı tiyatro oyununu sahneledi. Sinevizyon gösterimi ve okunan şiirlerle de günün anlamı ve önemine vurgu yapıldı.