‘Bu utanç tasarısının geçmesine izin vermeyeceğiz’

‘Kadın Cinayetleri Durduracağız’ Platformu sözcüsü Gülsüm Kav, müftülere nikah kıyma yetkisi veren ve çocuk yaşta evliliklerin ve gebeliklerinin önünü açan ‘Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarının Meclisten geçmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Söz konusu yasa tasarısının çocuk istismar önergesinin başka kılıfa sokulmuş hali olduğuna dikkat çeken Kav, “Kadınlar olarak çocuk istismarının önünü açan o utanç önergesini nasıl meclisten geri çektirdiysek, bu yasa tasarısının da geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.  

AKP tarafından meclise sunulan ve il ve ilçe müftülere nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. ANF’ye konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Gülsüm Kav, bu yasa tasarısı ile kanayan bir yara olan çocuk istismarının ağır bir boyutu olan erken yaşta evliliklerin önü açıldığına dikkat çekti.   Bu tasarının kadın hakları açısından bir felaket olduğuna işaret eden Kav, tasarıda yer alan “Tanınan veya babalığa hüküm kararı ile soybağı kurulan çocuklar, babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile nakledilmesi” maddesinin aynı zamanda büyük mücadeleler sonucunda kendi soyadlarını kullanma hakkı kazanan kadınların bu kazanımlarının da yok etmeye yönelik olduğunu belirtti.

‘BU TASARI HER YÖNÜYLE TEHLİKELİ VE RİSKLİ’

Nüfus Hizmetleri Kanun tasarısının her yönüyle tehlikeli ve riskli olarak tanımlayan Kav, yasanın yol açacağı sorunları şöyle sıraladı: “Yeni nüfus yasası taslağında müftülere evlendirme yetkisi verirken, doğum bildiriminin sözlü beyanla yapılmasını öngören maddede ise, hukuki bir bildirim yerine evlerden de bildirimlere imkan tanıyor. Bu durum çocuk yaşta evliliklere dair doğumların örtbas edilmesi anlamına gelir. Bu evden yapılacak bildirimler aynı zamanda gebeliklerin sağlıklı bir şekilde takıp edilmesinin de önünü kapatıyor.  Şöyle ki, gebelikler sağlıklı ve kayıtlı bir şeklinde takip edilmesi gerekirken, takip edilmeyen bir alanda bunu kaydırmak sağlıksız bebekler ve sağlıksız anneler demektir; sağlık ve sosyal hakkının tanımadığı bir serbest bölge demektir.”

ÖRSELENEN KADINDAN ÖRGÜTLEMİŞ KADINA…

“Hükümet, fıtratı gereği kadınları eve bağlayan çalışan bir yaklaşım içinde” diyen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınlar olarak çocuk işmarının önünü açan o utanç önergesini nasıl meclisten geri çektirdiysek, bu yasa tasarısının da geçmesine izin vermeyeceğiz.” Kav kadınlara, “Biz kadınlar sürekli örselendiğimiz bir ülkede yaşıyoruz. Örselenmiş kadından örgütlenmiş kadına geçmenin sürecini yaşıyoruz. Tüm gayretimiz örselenmiş kadından, örgütlenmiş kadına geçmemiz lazım, haklarımız için birlikte mücadele etmemiz lazım” çağrısında bulundu.