Bütün 'Umut'ların anneliği için...

Bêrîvan, bir kadın olarak aldığı kararı uygulama iradesine kavuştuğunda bir yaşındaki oğlu Umut ve bütün Umutların geleceği için gerilla olmayı tercih etti.

Her gerilla gibi özgür yaşam arayışlarının sonucunda PKK ile tanışan Bêrîvan, 5 yıldır hayalini kurduğu gerilla saflarında. Küçük yaştan itibaren başlayan zorlu mücadelesinin bu etabını adeta kutsayan Bêrîvan, savaşmadan çocuğuna annelik bile yapamayacağını söylüyor.

Şirnex'in (Şırnak) Cizîr(Cizre) ilçesinden olan gerilla Bêrîvan  Cizîr, yaşadıklarını ve karar sürecini ANF'ye anlattı.

NE YAPACAĞIMI BİLEMEDİM

Dört yaşındayken, annesi ile babası ayrılıyor Bêrîvan'ın. Annesi Almanya'da yaşamaya başlıyor, Bêrîvan ise ailenin geri kalanıyla Cizîr'de. 9 yaşına geldiğinde, ailesinin onun 11 yaşına varınca sözlendireceğini öğreniyor. 9 yaşındayken annesinin de yaşadığı söyleniyor. Bunun üzerine annesi ile iletişime geçip yardım istiyor. Almanya'daki annesi Bêrîvan'ı yanına aldırıyor. Ancak amcası da arkasında Almanya'ya gelip annesine kesinlikle evlendirmeyeceklerine dair söz verince yeniden memlekete götürülüyor. Buna rağmen bir süre sonra yeniden sözlendirme/evlilik gündeme getiriliyor. Bêrîvan, artık söz yapacaklarından emin fakat ne yapacağını da bilemiyor. "Tutunacağım tek şey bir gün özgür irademin olması umudu oldu" diyor.

İNTİHAR GİRİŞİMLERİ, KAPATILMA VE EVLİLİK

11 yaşında söz yapılınca defalarca intihar girişiminde bulunuyor. Ailenin buna tepkisi iki yıl boyunca eve kapatmak oluyor. Bêrîvan o arada gençlik çalışmalarına katılmanın yollarını buluyor, hatta gözaltı süreçleri de yaşıyor. 15 yaşına gelince de evlendiriliyor.

ÇOCUK VE BİR YILLIK CEZAEVİ

Çocuğunu doğurduktan sonra bu gözaltı süreçlerinden birini davaya dönüşmesi sonucu ceza alınca tutuklanıyor. Mardin Cezaevi'nde bir yıl PKK'li kadın tutsakların içinde kalıyor. PKK'yi buradaki kadın tutsaklar şahsında ve onların paylaşımlarıyla daha yakından tanıyor. PKK’nin ruhu, onu zindan sarmalıyor, bütün hikayesini yeniden değerlendirmesine ve kendisiyle ilgili kararlar vermesine yol açıyor. Evet, küçük bir çocuğu, Umut'u var ama onun sorumluluk dünyası büyümüştür. "Zindan artık benim için zindan olmaktan çıkıp geleceğimde özgür bir yaşamın kapısını aralayacaktı" diyerek, o eşiğe dikkat çekiyor.

ÖNCE ÖZGÜR YAŞAM OLMALIYDI

Zindanda bir sene kalıp çıkınıca oğlu Umut da artık bir yaşındadır. Bir anne olarak elbette ona bağlıdır. Fakat Kürdistan’daki gerçeklikler baskın geliyordu. Hiçbir şeyi olmayan bir halkın, yaşama hakkı olmayan kadının yaşadığı toplumda, sadece oğlu için bir şey yapamayacağına inanıyor; her şeyden önce özgür yaşam olması gerektiğine inanıyor. Bunun için de zindanda aldığı gerillaya katılma kararını realize etme vaktinin geldiğini, Cizre'de şehit edilen Mehmet Tunç ile paylaşıyor.

MEHMET TUNÇ ÇOK ŞAŞIRIYOR

Mehmet Tunç, çok şaşırıyor; ailesini ve bir yaşındaki oğlunu hatırlatıyor. Özellikle oğlu için yeniden düşünmesini ve doğru karar verdiğinden emin olmasını istiyor. Bêrîvan, Mehmet Tunç'u ikna etmeye çalışıyor; zindan sürecinde Kürdistan halkının ve kadının durumunu çözümlediğini ve özgür dağlarda savaşmadan pek bir şeyi değiştiremeyeceğini söylüyor. "Çünkü her gün Kürdistan’da onlarca çocuk katlediliyor. Sadece Umut için değil, bütün çocuklar için Kürdistan’ı özgürleştirmeli" diyor ve 2012’de dağlara yürüyor.

DAĞDA BAĞIRARAK SLOGAN ATIYOR

Dağlara ilk geldiğinde ve gerillaları ilk gördüğünde anlatılmaz bir heyecan yaşıyor. Gerilla kıyafetini ilk giydiğinde bağırarak slogan atıyor. Gerilla Bêrîvan, şimdi şunları söylüyor: "Hayatımda yaşadığım en değerli günlerimdi. Zamanla Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halk Önderi'ni özümsedikçe, gerillayı ve gerilla yaşamını tanıdıkça hem daha fazla bağlandım hem de bana büyük anlam kattı. Bir özgürlük savaşçısı olmanın ötesini artık düşünemiyorum.

ZÎLAN'IN İZİNDE YÜRÜMEK İSTİYOR

Kadın arkadaşlardan oluşan bir ordunun olması bana güç ve güven veriyor. Hareket'in büyük şehitlerinden Zîlan arkadaş da katılmadan önce evlenmişti ama katıldıktan sonra Hareket içerisinde bir çizgi oldu. Ben de onun izinden yürümek istiyorum."