Çelebi: Doğu ve Batı Saray'ın fermanına karşı birleşmeli

SKM sözcüsü Fadime Çelebi, özyönetim ve barışı Batı'daki kadınlara daha çok anlatacaklarını söyledi, "Kürt kadınları ile Batı'daki kadınlar arasında köprü olacağız. Çünkü Doğu ve Batı Saray'ın fermanına karşı birleşmeli" dedi.

Kongresini geçtiğimiz hafta sonu yapan SKM'nin sözcüsü Fadime Çelebi, özyönetim ve barışı Batı'daki kadınlara daha çok anlatacaklarını söyledi, "Kürt kadınları ile Batı'daki kadınlar arasında köprü olacağız. Çünkü Doğu ve Batı Saray'ın fermanına karşı birleşmeli" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 3. kongresini "Örgütlenerek özgürleşiyoruz" şiarıyla gerçekleştirdi. Genel meclis üyelerinin seçildiği kongrede, kadın cinayetleri ve savaşa karşı yürütülecek mücadele hattı da belirlendi.

2. kongresini Şubat 2002'de gerçekleştiren SKM, 20 Kasım 2009 tarihinde "Cins bilinciyle örgütleniyoruz, kadın devrimiyle özgürleşiyoruz" şiarıyla bir araya gelen sosyalist kadınlar tarafından ESP içinde özerk bir yapı olarak kurulmuştu.

SKM sözcüsü Fadime Çelebi, kongrenin ardından ANF'nin sorularına yanıt verdi.

Çelebi, ilk olarak SKM'nin ESP içinde özerk bir yapı olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Aldığı tüm kararlar ESP'yi bağlar. Aldığı kararları, tüm parti örgütleri uygulamakla yükümlüdür."

Kadın özgürlük mücadelesinin tüm deneyimlerinden çıkardıkları sonuç nedeniyle özerk bir modeli hayata geçirdiklerini anlatan Çelebi, SKM'nin yapmak istediklerini "hem hayatı değiştirme hem de kendini dönüştürme" olarak tanımladı.

Çelebi, SKM'nin misyonuna ilişkin olarak şunları söyledi: "5 bin yıllık ezilmişliğe sahip kadınların, tarihini kadın devrimi fikri ile yeniden inşa etmek ve parti içindeki erkek egemen anlayışa karşı mücadele yürütmek istiyoruz. Kadınlara biçilen toplumsal rollere karşı mücadeleyi evde, sokakta, işyerinde, sendikada, partide yürütüyoruz. SKM'yi sosyalist kadınların kendi devrimini yapma aracı olarak da örgütlemeyi kararlaştırdık. Erkek egemen yaklaşımlara karşı ESP'yi bir kadın partisi algısıyla örgütlemek istedik. Bunu yaparken de kadın devrimini kendimizden başlatmayı hedefledik."

SKM, ESP içerisinde geleneksel erkeklik rolleri ile mücadelede nereden nereye geldi? 

Çelebi bu soruya yanıt verirken, değiştirmek isteyen tüm kadınlar gibi kendilerinin işinin de kolay olmadığını belirtti ve ekledi: "Yol aldık elbette ancak çok zorlandığımız anlar da oldu. Çünkü tepeden tırnağa bir erkek egemen sistemle karşı karşıyayız. Bu anlamda ESP'de değişimler sağlansa da, bu süreç bitmiş değil. Bitmez de. Geleneksel erkeklik halleri özellikle kadınların olmadığı örgütlerde çok bariz görünüyor. Dönem dönem bunları güçlü SKM aklı ve örgütü ile değiştirmeye çalıştık."

'KADINLAR PARTİ İÇİNDE DE ÖRGÜTLÜ HAREKET ETMEK ZORUNDA'

Kadınlarla ilgili politikaların "sadece kadınların işi" olduğu yaklaşımının hala söz konusu olduğunun altını çizen Çelebi, "Kadın çalışmasını, parti çalışmasının yarısı olarak kavranmayışı, kadını gerçek anlamda devrimin parçası ve öznesi olarak görmeme yaklaşımı da görülüyor" dedi.

Kadınların, parti içinde de erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi örgütlü olarak yürütmesi gerektiğinin altını çizen Çelebi, SKM örgütlenmesinin zayıfladığı durumlarda erkeklik hallerinin daha ağrı bastığını belirtti.

Kongre kararlarını anlatan SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, önümüzdeki dönemde kadınlarla birlikte politika yapmanın araçları olarak esnek örgütler oluşturacaklarını söyledi, "Kongremiz, kadınların yaşadıkları alanlarda yakıcı sorunlarına odaklanan kooperatif, kadın derneği, dayanışma evi, kreş gibi örgütlenmeleri acilen oluşturmak gerektiğini vurguladı. Kadın kitleleri adına konuşmak değil, kadınların kendi örgütlerini kurarak kendi adına konuşacağı örgütler oluşturulması hayati önemde" dedi.

'KÖPRÜ OLACAĞIZ'

Kongrede Saray'ın savaşına karşı barış mücadelesinin nasıl yürütüleceği de konuşuldu. Kadınların yürüttüğü barış mücadelesinin öznesi olmayı sürdürmenin yanı sıra, Mart sonuna kadar "AKP savaş, kadınlar barış istiyor" ve "Ferman Saray'ınsa isyan kadınlarındır" şiarıyla çalışma yürütülmesi kararı alındı.

Çelebi, önümüzdeki günlerde özyönetim direnişi ve barışa duyulan ihtiyacı Batı'daki kadınlara daha çok anlatacaklarını vurguladı, "Kürdistan'la Batı'nın buluşması, Kürt halkı ile Batı'daki tüm kadınları buluşturmak SKM'nin temel görevleri arasındadır. Doğu ile Batı arasında köprü olacağız" diye konuştu.

Saray/AKP iktidarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen Çelebi, son olarak şunları söyledi: "Kadınları katleden zihniyet ile savaşçı zihniyet aynı. Aynı ferman Doğu ve Batı'da kadınları katlediyor. O zaman Doğu ve Batı Saray'ın fermanına karşı birleşmeli. Kongremizde bu misyonumuzun altını bir kez daha çizdik."