Cizîrli kadınlar 8 Mart’ı Bakurê Kurdistan direnişini selamlayarak karşıladı

Rojava’nın Cizîr Kantonu’nda kadınlar 8 Mart etkinliklerini Endiwer ve Dirbêsiyê’de Botan sınırında yaparak, Kuzey Kürdistan direnişine destek mesajları verdi.

Rojava’nın Cizîr Kantonu’nda kadınlar 8 Mart etkinliklerini Endiwer ve Dirbêsiyê’de Botan sınırında yaparak, Kuzey Kürdistan direnişine destek mesajları verdi.

Rojava Kürdistan’ın Cizîr Kantonu’ndan kadınlar Kuzey Kürdistan’da geliştirilen öz yönetim direnişine destek amaçlı 8 Mart etkinliklerini Kuzey Kürdistan sınırında bulunan Derik Endiwer köyü ve Dirbêsiye’de yaptı. Sınıra yürüyüşle başlayan etkinlikler için Kadın Toplum Savunma Güçleri (HPC-Jin) ve asayiş güçleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

KÜRTÇE, ARAPÇA VE SÜRYANİCE PANKARTLAR AÇILDI

YPJ ve HPC’nin kadın üyeleri, Cizîr Kantonu Eş Başkanı Hediya Yûsif, demokratik özerk yönetim ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partiler ve kurum temsilcileri de katıldığı etkinlikte ilk olarak Cizîra Botan sınırına kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Rengarenk kıyafetleriyle yürüyen kadınlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterleri ve Kürdi sembollerin yanı sıra kadınlar Kürtçe, Arapça ve Süryanice “Örgütlü kadın demokratik toplumun inşasının teminatıdır”, “Özgür kadınla özgür topluma doğru”, “Rojava devrimi kadın devrimidir” ve “devrimci kadınlar özgürlüğe kadar mücadele ediyor” yazılı pankartlar açtı.

Cizîra Botan sınırında ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk konuşmayı Cizîr Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yûsif yaptı.

Sara, Fidan, Leyla, Sêve, Pakîze, Fatma ve Arîn Mirkanların ruhuyla tüm dünya kadınlarının 8 Mart’ını kutlayan Yûsif, “Rojavanın Kuzey Kürdistan sınırından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürdistan’ın savunmasında yer alan her 4 parçadan kadınları selamlıyorum” dedi.

8 Mart’ı Kuzey Kürdistan’da direnen kadınlara atfettiklerini dile getiren Yûsif şunları ifade etti: “Sadece 8 Mart değil bütün günler kadınlarındır. Erkek egemenlikli sisteme ve onun her türlü sömürü biçimine karşı beş bin yıldır süren kadın mücadelesi bu gün en üst düzeye ulaşıyor. Kadınlar her türlü saldırı karşısında mücadelelerini bırakmadılar bu günde vahşi saldırılar karşısında mücadelelerini sürdürüyorlar.”

Kürtlerin yeni yüzyılda Öcalan’ın fikirleri ve felsefesiyle mücadelesini en üst düzeye taşıdığı ve önemli kazanımlar elde ettiğini de belirten Yûsif “Kürt, Arap, Süryani kadınlar bugün tüm Ortadoğu kadınlarının sembolü olmuştur. Bugün Kuzey Kürdistanlı kadınlar Türk devletinin zulmüne boyun eğmeyip büyük bir direniş gerçekleştiriyorlar. Şüphesiz direnişleri başarıya ulaşacak. Tüm kadınları zulme karşı birlik olmaya, direnişi yükselmeye ve örgütlülüğünü oluşturmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Kongre Star sözcü yardımcısı Valide Boti’nin de konuşması ardından Endiwer’deki 8 Mart etkinliği müzik, halay ve sloganlarla sona erdi.

6 ŞEHİR DIRBESİYE-KUZEY KÜRDİSTAN SINIRINDA TOPLANDI

Cizîr Kantonu’ndaki diğer 8 Mart kutlaması ise Dirbêsiye sınırında yapıldı. Hesekê, Qamişlo, Amûdê, Til Temir, Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Zirgan kentleri ve köylerinden kadınlar sabah saatlerinde Dirbêsiye’deki Hesekê yolunda toplanarak sınıra yürüdü. Ulusal kıyafetleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren posterlerini taşıyan kadınlar, yürüyüşü sınırda kurulu olan Kuzey Kürdistan direnişine destek çadırı önünde sonuçlandırdı.

Ve mitinge geçti. Mitingin açılış konuşmasını Kongreya-Star Koordinasyon üyesi Henifa Hisên yaptı. Tüm dünya kadınlarının ve faşizme karşı direniş ceplerinde savaşan kadınların 8 Mart’ını kutlayan Hisên, “Tüm devrim şehitlerinin anıyor ve Kuzey Kürdistan direnişçilerini selamlıyorum” dedi.

Kadın direnişinin Türk devletinin Rojava devrimine karşı geliştirdiği komploları boşa çıkardığını dile getiren Hisên şunları söyledi: “Biz 8 Mart’ı bir direniş ve kurtuluş günü olarak ele alıyoruz. Bugün Kürt kadınları tüm dünya kadınları için bir özgürlük modeli oluştur. Kürt kadınının özgürlük mücadelesi 40 yıldır aralıksız devam ediyor. Bu da kaynağını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesinden alıyor.”

Süryani Kadınlar Birliği adına konuşan Sîham Qiryo “Toplum özgürlüğü kadın özgürlüğüyle gelişir. AKP’nin vahşi saldırıları karşısında direnişi geliştiren Kuzey Kürdistanlı kadınları saygıyla selamlıyorum” dedi.

Mitingde siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri adına da konuşmalar yapıldı, mesajlar okundu.

Miting kadınların marşlar ve kadın direnişi üzerine türküleri seslendirmesi, halaylar çekilmesi ile sona erdi.