Cumartesi Anneleri: Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılalım

Cumartesi Anneleri, bu hafta Tolga Baykal Ceylan için adalet istedi. Anneler, Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne de katılım çağrısında bulundu.

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 645’inci kez Galatasaray Meydan’ında bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 7 Ağustos 2004'te Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneadası beldesine tatile giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan için adalet talep edildi.

Cumartesi Anneleri, İstanbul’da devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni desteklediklerini belirtirken, nöbete katılım çağrısında bulundu.

ANNE CEYLAN: KİMSE KORKMASIN

Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan, 13 senedir oğlunu aradığını fakat bulamadığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Aynı buradaki anneler gibi bulamadım. Bir annenin evladını bulmamasının nedeni nedendir? Eğer bir anne evladını bulamıyorsa o annenin evladı vicdanı zayıf zorbalar tarafından katledilmiş demektir.

Bir anneye evladını soracak olursanız; Tolga yüreği dünyanın en parlak ışığı, sözü dünyanın en doğru sözüydü. Tolga sevgi doluydu nefretleriyle boğdular. Tolga büyüktü küçülterek kendi seviyelerine indirmek istediler. Katillerin Tolga ile zoru neydi? Çünkü Tolga Hıristiyan olmuştu. Zorunlu askerliğe karşıydı. Bunlar onlara göre ihanetti. Kimse kayıpların ortaya çıkmasından korkmasın.”

TOLGA BAYKAL CEYLAN'IN HİKAYESİ

Bu haftanın açıklamasını Cumartesi İnsanlarından Mukaddes Şamiloğlu yaptı. Şamiloğlu, "2004 yılında Demirköy Savcılığı’nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında ‘Kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verilerek kapatıldı. Anne Ceylan’ın başvurusu üzerine İHD yasal girişimlerde bulundu. Etkinlikler düzenledi ve konuyu TBMM ve AİHM’e taşındı” dedi.

Şamiloğlu, 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri ve İHD yetkilileriyle görüştüğünü ve Ceylan’ın akıbetini soruşturmak amacıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulduğunu hatırlatarak, şöyle dedi: "Komisyon 4 aylık çalışması sonucunda yayımladığı raporda ‘Tolga Baykal Ceylan’ın gözaltında kaybolmadığına ve normal bir asayiş kaybı olayı ile karşı karşıya olunduğu’ sonucuna ulaşıldığı belirtildi. Tolga Baykal Ceylan’ın başına ne geldiğini bilmek annesinin ve toplumun hakkıdır. Bu hakkımızın takipçisi olacağız."