Dêra Zorlu kadınlar: Sadece QSD bizi çetelerden kurtarabilir

DAİŞ’den kaçarak güvenli bölgelere giden Dêra Zorlu kadınlar "QSD bizim umudumuzdur. QSD'nin Rakka'yı kurtardığı gibi Dêra Zor'u da çetelerden kurtaracağına dair umutluyuz" diyorlar.

Rakka'yı kurtarma hamlesi 83'üncü gününde tüm hızıyla devam ediyor. Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf son yaptığı açıklamalarda bir sonraki hamlenin DAİŞ’in elinde bulunan Dêra Zor’a yönelik olabileceğinin sinyallerini verirken, Reuters haber ajansına konuşan Dêra Zor Askeri Meclisi Komutanı Ehmed Ebu Xewla da Dera Zor’un IŞİD’ten kurtarılması için operasyona başlanacağını açıkladı. Dêra Zorlu kadınlar ise QSD güçlerinin kentlerini kurtaracağını günün umudu ile yaşıyorlar. Bu kadınlardan biri de üç yıl önce çocuğuyla beraber DAİŞ’ten kaçarak Til Temir'e bağlı Til Necma Köyü’ne yerleşen Foza Ehmed.

'ÖLÜMÜMÜZÜ GÖZLERİMİZLE GÖRDÜK’

Foza Ehmed, DAİŞ’in kenti işgal ettiği günlerden bahsederek sözlerine başlıyor. Serbest bir şekilde çalışmalarına bile izin verilmediğini ifade eden Foza Ehmed, “Çeteler, bizim ve çocuklarımızın önünde insanları parçalıyorlardı. Bütün ihtiyaçlarımız ya çok pahalı oluyordu ya da hiç bulamıyorduk. Bir yandan da çeteler tarafından çok zor koşullar dayatılıyordu. Onların karşısında elimiz kolumuz bağlıydı. Konuşsaydık işkence görüyorduk. Ölümümüzü gözlerimizle gördük. Çeteler her şeyi bize yasaklamıştı. Sigara içmek bile bize yasaktı ve içen olursa cezası elinin kesilmesiydi. Televizyon da yasaklanmıştı" diyor.

'KENDİMİZİ ZOR KURTARDIK’

Ehmed, en çok kadınların ağır uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek ve şöyle devam ediyor: "Özellikle kadınlar şiddet ve işkence görüyorlardı. Renkli elbiseler yasaktı. Kadınların yüzlerini açmalarına izin vermiyorlardı. Dêra Zor'da kara çarşaf giymiş tandırda ekmek pişiren bir kadın gözlerimizin önünde yandı ve gidip ona yardım edemedik. Kızım Dêra Zor'da kaldı. Oradan çıkamadı. Biz de çok zor kurtulduk. Üç yıl oldu, kızımdan hiçbir haber alamadık."

Foza Ehmed, son olarak QSD güçlerinin Rakka gibi Dêra Zor'u da kurtaracaklarını umut ettiklerini söylüyor.

‘SADECE QSD BİZİ KURTARABİLİR’

Helima İsa'nın da ailesi hala Dêra Zor'da. Helima kendisi ve ailesinden şöyle bahsediyor: "Ailem Dêra Zorlu’dur. Ben Hesekê Kantonuna bağlı Şemoka Köyü’nde evlendim ve şimdi Şemoka'da yaşıyorum. 4 yıldır ailemden uzak olmanın acısını yaşıyorum, 4 yıldır ailemi görmedim. Birçok defa oradan çıkmak için çaba harcadılar ama çeteler izin vermedi. 3 yıl önce haber geldi bana, annemin öldüğünü söylediler. Çok üzüldüm, annemi görme hasreti içimde kaldı. Sadece QSD bizi çetelerden kurtarabilir. QSD güçlerinin Rakka'yı kurtardığı gibi Dêra Zor'u da kurtarmasını istiyoruz. Bir tek umudumuz QSD’dir."