Dersimli kadınlar kooperatif hedefliyor

Dersimli kadınlar yaptıkları el işi sanatlarını her yıl Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde sergileyerek alıcıya ulaştırıyor. Küçük bir dükkan açan Dersimli Leyla Akyıldız ise kadınları bir araya getirerek kooperatif oluşturmayı hedefliyor.

Dersimli kadınlar yaptıkları el işi sanatlarını her yıl Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde sergileyerek alıcıya ulaştırıyor. Küçük bir dükkan açan Dersimli Leyla Akyıldız ise kadınları bir araya getirerek kooperatif oluşturmayı hedefliyor.

Dersim'de Leyla Akyıldız tarafından açılan dükkanda fabrikasyon malzeme bulunmuyor. Her şey büyük bir yaratıcılıkla işlenmiş. Munzur taşlarından anahtarlar, kuruyan ağaçlardan dilek ağaçları dikkat çekerken, palamutlar boyanarak Dersim hatıralarıyla süslenmiş. Patikler, lifler, el emeği takılar adeta kadın emeğinin özgünlüğünü ortaya koymuş durumda.

'DERSİM'DEN AYRILIRKEN ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜM'

Yıllar önce koşulların kötü olduğuna dikkat çeken Akyıldız, "Yıllardan beridir bu işle uğraşıyorum, kendimi bildim bileli el sanatlarıyla uğraşıyorum. Yıllar önce Dersim'den ayrılırken çok üzülmüştüm. Çünkü Dersim'de kurduğum hayaller vardı. Memleketimin her sokağında bir anım saklıydı. O anılar yıllar sonra geldiğimde tekrardan karşıma çıktı. O anıların verdiği güçle yeniden canlandırdım. Hayallerime ulaşmak adına hedeflerimi adım adım bir basamak gibi çıkararak bu aşamaya geldim" diye konuştu.

Uzun yıllar Ankara'da kaldığını ve kurslara giderek el sanatları eğitimi aldığını söyleyen Akyıldız, "Ardından yıllar sonra öz memleketime gelerek hedeflerime ulaşmak adına çalışmalar yürüttüm" dedi.

'KOOPERATİF KÜLTÜRÜ ZATEN ÖZÜNDE KURULMUŞ'

Kadın kooperatifi vurgusunda bulunan Akyıldız, şöyle devam etti: "Kadınlar Dersim'de gerçekten çok üretken. Ev işleri, bağ tarla işleri, patikler, lifler derken bir bakıyorsunuz zaten burada kooperatif kültürü özünde kurulmuş. Her yıl düzenlenen festivallerde kadınları da görmek mümkün. Zaten stantlar sıra sıra dizilir ve her stantta bir kadın emeği vardır. Biri gözleme yapar, biri kışın ördüğü lifleri, patikleri satmaya çalışır; diğerleri takı işleri yapar. Ben de Dersim'e ilk geldiğim günlerde bu işlerde uğraştım, ardından kendime küçük bir dükkan açarak çalışmalarıma burada devam etmeye karar verdim. Şu an dükkanımda yöresel el sanatları ile ilgili çalışmalar yürütüyorum. Burada yürüttüğüm çalışmaları büyüterek kadınlarla bir araya gelerek büyük bir çalışma çıkarmak istiyorum.

Dersimli anneler yaptıkları lifleri, patikleri dükkanıma bırakarak satmamı istediler. Önce bir anne geldi, sonra lifler de gelmeye başladı. Ardından büyük bir dayanışma içerisinde diğer kadın arkadaşlarımıza da ulaşarak onların da emekleriyle emek güneşimizi büyütmek istedik."

KADINLARA ÇAĞRI

Kadın mücadelesini kooperatif kurarak güçlendirmeyi istediklerini aktaran Akyıldız, "Bu şekilde kadın arkadaşlarımızla emeğimizi ve ekmeğimizi çaldırmamak için, ısrarla bir kez daha Dersimli kadınlara seslenerek dayanışma çağrısında bulunuyoruz" diyerek, duyarlı kesimlerden destek beklediklerini belirtti.

...