Elazığ ve Tarsus'taki kadın tutsaklara işkence

 AKP'nin düşman hukuku uyguladığı cezaevlerindeki siyasi tutsaklar üzerindeki baskı ve işkenceler OHAL ile birlikte artıyor.

Elazığ ile Tarsus'taki kadın tutsaklar asker ve gardiyanlar tarafından işkenceye uğradı.

VÜCUTLARINDA MORLUKLAR

Amed'den Elazığ’a görüş için giden ve ismini vermek istemeyen bir tutuklu yakını, hafta sonu Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi C6 koğuşunda kalan 21 kadın tutuklunun sayım sırasında gardiyanlar tarafından darp edilerek sözlü hakarete maruz bırakıldığını belirtti. Bu kadınlardan bazılarının cezaevindeki merdivenlerden düşürüldüğü ve yaşanan işkence sonrasında kadınların el, kol ve bel bölgelerinde çeşitli morluklar oluştuğu öğrenildi.

Gardiyanlar ise kadınların şikayeti üzerine yaptıkları tuhaf savunmada, "Tutuklular birbirlerini çimdikledikleri için bu morluklar oluştu” dedi.

ASKERLERDEN CİNSEL HAKARET VE İŞKENCE

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutuklu Azize Yakoğlu, Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevi'nden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildikten sonra yaşadıklarını gönderdiği mektupla anlattı. Yakoğlu, sevk sırasında kapıda rütbeli ve rütbesiz askerler tarafından tehdit edildiklerini belirtti.

Yakolu, ring aracına bindirilirken askerler tarafından kendilerine cinsel içerikli hakaretler edildiğini ve taciz edildiklerini, askerlerin "Hepinizi gebertiriz. Hepimiz devlet adamıyız” gibi tehditlerde bulunduğunu aktardı.

Yakoğlu, cezaevine götürüldüklerinde kendilerine yapılan işkenceleri ise şöyle anlattı: "Göğüs kafesime tekme atıldı. Yere yatırıp bizi tekmelediler. Üzerimize çıkıp beklediler. Bacak ve sırt bölgelerimize tekme attılar. Bazı arkadaşlarımızı havaya kaldırılıp yere fırlattılar. Saçlarımızdan tutup yerlerde sürükleme, yüzü tokatlama, mideye yumruk atma, ağzını tutarak boğmaya çalışma; bütün bunlar denendikten sonra sürüklenerek çapraz ve ayakkabısız bir şekilde kollarımız ters kelepçe pozisyonda koğuşlara götürülmeye başlandık."

Koğuşlara götürülme sırasında cezaevi içerisinde hazır bekleyen "robokoplar" tarafından saldırıya uğradıklarını anlatan Yakoğlu, su istediklerinde gardiyanlarına kendilerine, “Yağmur yağsa bile size bir damla su yok” dediğini söyledi.

Yakoğlu, 29 Haziran'da Sincan Kapalı Kadın Cezaevi'nden getirilen 15 kadının da aynı işkencelere uğradığını belirtti.

Yakoğlu, kendi aralarında Kürtçe konuştuklarında işkence gördüklerini de anlatırken, kadın cezaevi olmasına rağmen personelin yarısından fazlasının erkek olduğuna da dikkat çekti.

Azize Yakoğlu, "Duyarlılıktan çok bu insanlık onuruna aykırı işkence ve kötü muameleye karşı durmanızı, yapılanları teşhir ederek, takipçisi olmanızı talep ediyoruz" dedi.

AMED

Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 3 kez “cezaevinde kalamaz” raporu verilen Şehmus İlhan da serbest bırakılmayı bekleyen yüzlerce hasta tutuklu arasında bulunuyor. 25 yıldır cezaevinde tutulan 43 yaşındaki İlhan’ın sağlık durumu ise günden güne kötüye gidiyor. Riskli olduğu gerekçesiyle ameliyatı yapılmayan İlhan tutulduğu Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nden kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.