GÖRÜNTÜLÜ

Avesta: En çok kadının öz savunmaya ihtiyacı var

"Toplumda en çok kadının öz savunmaya ihtiyacı var" diyen KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, kontraların Kürt kadınlara yönelik saldırılarına karşı genç kadınların daha fazla YJA Star saflarına katılması gerektiğini söyledi.

SOZDAR AVESTA

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, Jin TV’de yayınlanan Xwebûn programına konuştu.

YJA Star gerillaları şahsında Kurdistan Özgürlük Gerillasını selamlayan Sozdar Avesta, “Destansı, fedai direnişlerini kutluyorum. Kadın şehitler şahsında halkların, Kürt halkının özgürlük mücadelesi şehitlerini anıyorum” dedi.

Neden kadın ve gerilla, kadın niye gerillaya katıldı, neden kadın ve savaş, neden kadın ve ordu sorusu üzerinden değerlendirmelerde bulunan Sozdar Avesta şunları ifade etti:

'KADIN ÖZGÜRLÜK AŞKI İLE KATILIYOR'

“Genç bir Kürt kadının elinde silah gerilla olması, özgürlük amacına bağlılığını gösteriyor. Kadın, özgürlük mücadelesine, özgürlüğüne olan aşkı ile katılıyor.

Kadın gerçekliğini gerilla ve özgürlük hareketinde ele almak gerekiyor.

Kadın tarihinde de Önderlik gerçekliğinde de yorumluyoruz. Hareketimiz içinde kadını Önder Apo’nun yaklaşımı, Kurdistan gerillası ile bağlantılı tanımlayabiliriz. Özgürlük mücadelesinin başından itibaren kadın, stratejik bir çalışmada yer aldı. Önder Apo kadını bu şekilde özgürlük mücadelesine dahil etti. Kadın, partinin kuruluşunda yer aldı.

Kadının gerillaya katılması devrim içinde devrim niteliğindedir.

Kurdistan ve Ortadoğu’da kadın dört duvar ile sınırlandırılmıştır. Kölelik, feodal ölçüler, aile ve kadın üzerinde çok sert bir şekilde uygulandı. Hükümdarlar, diktatörler, sistemlerini kadın köleliği üzerinden geliştirdi. Tabii ki bunun sonuçları Kurdistan’da daha ağır bir şekilde yaşandı. Aslında kadının bütün bunlara karşı dağa çıkması, aslında amacının büyüklüğünü gösteriyor.

Ayrıca kadının kendisinin arayışı da var ama aynı zamanda erkek devlete, ataerkil sisteme, köleliğe, eşitsizliğe karşı, kadının insan olarak ele alınmamasının hesabını sormak için de dağa çıkmıştır. “Ben de aynı mücadelede varım, var olmaya devam edeceğim demesidir de.

Kadın, 40 yıldan fazla bir zamandır Kurdistan dağlarına akıyor. Kadının ilk çıkışı ve özgürlük mücadelesi saflarında bu şekilde yer alması, sadece elinde silah savaşmak için değildir. Her kesimden hesap sormak ve özgürlük silahını ele almak anlamına geliyor.

Bizden önce de kadınlar gerilla saflarına katılmış, özgürlük mücadelesi yürütmüştür. Ama Kurdistan’da yürütülen gerillacılık çok farklı. Çünkü ülkesini özgürleştirmenin yanı sıra kişiliğini, gücünü, kendini keşfetme, düşmanını tanıma, toplumun kadın üzerindeki oyunlarına karşı bilincini geliştirme de var. Bu da aynı zamanda özgürlük gerillacılığı anlamına geliyor.

KADIN ÖZGÜN ORDULAŞMASINI OLUŞTURMALI

Bizdeki kadın ordusun ulusal mücadele veren örgütlerden diğer bir farklılığı da, özgün örgütlenmesidir. Kadın özgün örgütlenmezse, ordusunu oluşturmazsa var olan sistemde yardımcı, misafir ya da şekli olarak dahil olması anlamına gelir. Bu da kadın özgürlük mücadelesinin amacına ulaşmasını engeller.

Kadının gerillaya katılması, gerillada yer alması kolay değildi. Gerilla komutanları, ilk başlarda kadınlara kardeşi, kuzeni gibi yaklaşıyordu. Kadını küçük görme, arka cephede tutma biçiminde yaklaşımlar vardı.

Ama Önderliğin gerilla ve kadına yaklaşımı, bu yanlış yaklaşımların hepsini düzeltti. Kadınlar da böylece düzeldi. Kadınlar gerillada sırtını Önderliğin gücüne dayadı.

Örneğin, ilk yıllarda gerillaya katılan Bese Anuş, Sultan Yavuz, Rahime Kahraman arkadaşlar, birliklerde tek tek kalıyorlardı. Bu kadın arkadaşlar savunmalarını nasıl yaptılar, dağ koşullarında nasıl yaşadılar, kadın olarak özgünlüklerini nasıl korudular? Bu şehit arkadaşların her birinin bir ordu gibi olduğu görülüyor.

Bir örnek vermek istiyorum, 1 Nisan 1988’de Bagok direnişi var. Herkes bilir; bu direniş üzerine  şarkılar da yazıldı. Bagok direnişinde yer alan Ayten arkadaş var. Mücadelede yeni bir arkadaş ama gerilla komutanlığı, özgür yaşamı ve düşman üzerine gidişi çok farklı.

Diyebilirim ki özgürlük mücadelesi saflarında ilk dönemde yer alan kadın arkadaşlar, sadece kendilerinden sorumlu değillerdi. Kendilerini ispatlayınca kadınların gerilla saflarına daha fazla katılacağını biliyorlardı. Bunun için mücadele yürüttüler.

KADININ GERİLLADAKİ İLK ADIMI ÇOK ÖNEMLİ

Gerillanın duruşu, fedaililiği, bu kadar çekici olması ilk adımda gizli. İlk adım bu kadar sağlam temellerde atıldığı için çok büyük gelişmeleri barındırıyor. Kurdistan gerillacılığnın örneği başka bir yerde yok. Katılım, emek, mücadelenin temelinde büyük direnişler ve şehadetler var.

Kurdistan Özgürlük Hareketi'nin, Kürt halkının en büyük şansı Önder Apo’dur. Biz kadınların da aynı şekilde… Önder Apo’nun varlığı, düşünce ve fikirlerinin varlığıdır. PKK’deki en büyük şans da, kadının bu şekilde katılımı ve özgürlük yüzünü kadının göstermesidir.

Biz de tartışıyoruz, kadın mücadelelerini inceliyoruz. PKK’den önce PDK vardı, PKK ile YNK’nin yaşı hemen hemen aynı. PDK’ye de ülke sevgisi ile katılımlar oldu. Peki neden kadın güçlenmedi,?Bunun sebebi öncünün yaklaşımı ile alakalıdır. PDK hala kadın adına herhangi bir girişimde bulunmamıştır. PDK, kadını eve kapattı, ihtiyaçlarına göre çalıştırdı. PKK’de ise kadına tanınan imkanlardan dolayı bu kadar irade sahibi oldu.

Önder Apo değerlendirmeler ve çözümlemelerle büyük bir katkıda bulundu. Her şart altında kadının ihtiyacı olan bütün imkanları sağladı. Kadına büyük bir misyon verdi. Parti içerisinde kadınların sürekli özgün örgütlenmesini sağladı. Neden kadın ordusu, sorusunu sordunuz. Başlangıçta ne kadın ne de erkek arkadaşlar anlam verebildi. Eksiklikler yaşanmasın, kadın dağda kalamaz, onun için bir yerde bir araya getiriliyorlar, biçiminde bir yaklaşım da gösterildi.

Kadının öz savunması, toplumun savunmasının gerçekleştirilmesi çok önemli. Gerillacılık ve kadın ordulaşmasını sadece fiziki bir savunma olarak görmüyoruz. Özgür kişi ve özgür yaşamın inşa mücadelesidir.

Tabii ki her canlının bir öz savunma sistemi var. Toplumda da öz savunmaya en çok ihtiyacı olan kadındı.

KADINLAR DAHA FAZLA GERİLLA SAFLARINA AKMALI

Kadın özgürlük mücadelemize karşı ideolojik saldırılar çok fazla. Karalama propagandaları yapılıyor. Açığa çıkan bu gücü bu şekilde yok etmek istiyorlar. Bunun için “gerillacılığın zamanı değil” söylemleri dile getiriliyor. Yine gerillanın gücünü teknoloji ile karşılaştırma vb. yaklaşımlar var.

Kurdistan kentlerinin hepsinde, Türkiye kentlerinde her gün kontraların kadınlara yönelik saldırıları var. AKP’nin zihniyeti, aslında defalarca dile getirdikleri “dağa çıkacaklarına fuhuş yapsınlar” söylemiyle net bir şekilde açığa çıkıyor. AKP, Kürt kadınlarına böyle yaklaşıyor.

Böylesi bir durumda öz savunmanın zamanının geçtiğini hiçbir şekilde söyleyemeyiz. Bunun için de genç kadınların daha fazla YJA Star saflarına katılması gerekiyor. Önder Apo’nun “Bizi sevenler yönünü dağlara versin” değerlendirmesini esas almalıyız. Ve kadınların daha fazla gerilla saflarına akması gerekiyor.”