Eren Keskin: Cezaevinde yatmayı tercih ediyorum

Eren Keskin, hakkında açılan 143 dava ve birinden müebbetle yargılanmasına karşın, "Türkiye'den gitmek gibi bir düşüncem yok. Bu ülkede sadece Kürt oldukları için yargılanan insanlar var. Bundan kaynaklı cezaevinde yatmayı tercih ediyorum" dedi.

İnsan hakları savunucu avukat Eren Keskin, geçtiğimiz yıl kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin 2013 ile 2016 yılları arasında eş genel yayın yönetmenliğini yaptığı için hakkında 143 dava açıldı. Bu davalar içerisinde yar alan ana davadan müebbetle yargılanan Eren'in, hakkında açılan davalar ve tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), dayanışma kampanyası başlattı. Kampanya ve açılan davalar hakkında konuşan Eren Keskin, kurulduğu günden bu yana Özgür Gündem gazetesinin avukatlığını yaptığını belirterek, Türkiye'de en fazla baskı ve hak ihlaliyle karşı karşıya kalan gazetenin Özgür Gündem olduğunu söyledi.

Bu baskı ve yasaklamalarla beraber çok sayıda yazarının ve dağıtımcısının da katledilmesine şahitlik ettiğini ifade eden Eren Keskin, Özgür Gündem gazetesi ile arasında gönül bağı olduğunu kaydetti. Keskin, kendisini gazetenin tarihine borçlu olarak hissettiğinden kaynaklı 2013 yılında eş genel yayın yönetmenliğine ismini yazdırdığını, ancak avukat kimliğinden dolayı fiili olarak genel yayın yönetmenlik görevinde bulunmadığını belirtti.

'BİNLERCE TL PARA CEZASI ALDIM’

Gazetede yayınlanan haberlere çözüm sürecinin yaşandığı 2013 ile 2015 yılları arasında herhangi bir dava açılmadığını dile getiren Eren Keskin, sürecin sonlanmasıyla beraber, her sayı için dava açıldığını söyledi. Keskin, açılan davalar hakkında şöyle konuştu: "Üç yıl boyunca bu görevi yaptığım için hakkımda şu anda 143 dava var. Bunlardan bir tanesi ana davadır. Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, İnan Kızılkaya ve Zana Kaya ile birlikte bu davadan yargılanıyorum. Hakkımızda müebbet hapis isteniyor. Bunun dışındaki diğer davalar, örgüt propagandası, Cumhurbaşkanı'na hakaret, Türklüğe hakaret gibi maddelerden açılmış. 18 dosya Yargıtay'da. Altı yıl almış olduğum bir hapis cezası var. Ayrıca bir konuşmamdan kaynaklı aldığım 10 aylık bir ceza var. Ancak süreç içerisinde yargıda bir değişiklik oldu ve benim beş yıla yakın olan davaların Yargıtay'a değil istinaf mahkemelerine gidiyor. Ve istinaf Mahkemesi'nde dosyalar çok çabuk sonuçlanıyor. Şu anda hakkımda 47 bin TL kesinleşmiş para cezası var. Diğer para cezaları da gelmek üzere."

'TÜRKİYE’DEN GİTMEM’

Hakkında kesinleşmiş hapis cezalarından dolayı Türkiye'den gitmek gibi bir planının olmadığını söyleyen Eren Keskin, bu durumu, şu sözlerle dile getirdi: "Hapis yatacağım elbette! En başından itibaren yurtdışına gitmeyeceğimi söyledim. 1995 yılında da düşüncelerimden kaynaklı 6 ay gibi bir süre cezaevinde kalmıştım. O dönem yapmış oldukları bir yasa değişikliğinden kaynaklı tahliye olmuştum. Gitmemin sebebi de birçok insan hakları savunucusu gibi uluslararası tanınan bir insanım. Benim örgüt üyesi olduğumu, yani silahlı bir örgüte üye olmadığımı bütün dünya biliyor. Bir insan hakları savunucusuyum. Ama ben bu coğrafyada silahlı bir örgütün üyesi hatta yöneticisi olarak yargılanıyorum. Korkunç ve vahim bir durum. Bunların birileri tarafından anlatılması gerekiyor. Bu coğrafyada bizim isimlerimiz bilindiği için bize yönelik haksızlıklar biliniyor, ama birçok ismi bilinmeyen, bölgede gazetecilik yapmak için hayatını ortaya koyan insanlar var cezaevinde. Bunlar Türkiye kamuoyunda tartışılmıyor. Bu ülkede sadece Kürt oldukları için yargılanan insanlar var. Bundan kaynaklı cezaevinde yatmayı tercih ediyorum."