'Erkekler devlete gösteremediği tepkiyi kadına yöneltiyor!'

OHAL döneminde kadına dönük devlet ve erkek şiddetinin arttığına dikkat çeken Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi İpek, devlete tepki gösteremeyen erkeğin kadına şiddet uygulayarak kendini rahatlatma eğilimine girdiğini söyledi.

Amed Barosu Kadın Hakları Komisyonu, İHD ile birlikte OHAL döneminde kadınlara yönelik artan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporda, toplumsal alanda kadınların günlük yaşamının her anına müdahale edildiğine dikkat çekmişti.

Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Elif Tirenç İpek, OHAL ile yaşayalı bir yıldan fazla olduğunu anımsattı.

'ŞİDDETLE MÜCADELE SEKTEYE UĞRADI'

OHAL öncesinde bile kadına dönük şiddetin çok fazla olduğunu hatırlatan İpek, OHAL’den sonra olağanüstü uygulamalarla kadınların üzerinde baskı, müdahale, zor ve şiddetin daha fazla arttığını vurguladı. Bunu hükümetten kolluk kuvvetlerine kadar geniş bir kesimin körüklediğinin altını çizen İpek, erkeklerin OHAL'i fırsat bildiğinin altını çizdi ve şöyle dedi: “Kadına dönük şiddetle mücadele ülkede belli bir evreye gelmişti. Bu alanda çalışma yürüten kurumlarla beraber bir sisteme oturmuştu. Ancak kadın kurumlarının kapatılmasıyla, tecrübeli kadının işten çıkartılmasıyla özellikle belediyelerde çalışan kadınların işten çıkartılması kadına yönelik şiddetle mücadeleyi ciddi anlamda sekteye uğrattı.”

'BAŞVURULAR ARTTI'

Baro Kadın Hakları Merkezi'ne aile içi şiddet ve devlet tarafından maruz kaldığı şiddet şikayetiyle yapılan başvurularda ciddi artış olduğunun altını çizen İpek, “OHAL’den sonra binlerce kişinin işine son verilmesi çok yaygın olması sebebiyle bunu yaşayan erkeklerin bile birlikte yaşadığı kadına, yani eşine, kızına, annesine şiddet göstermektedir. Devlete gösteremediği tepkiyi kadının üzerine uygulayarak kendini rahatlatmak olarak gün yüzüne çıkıyor. Buna benzer başvurularımız çok artmış durumda. Aynı şekilde devletin kolluk kuvvetleri tarafından baskıya, şiddete uğrayan kadınların başvuruları artmış durumda” diye kaydetti.

'OHAL FIRSAT BİLİNDİ, ŞİDDET ARTTI'

Amed'de kadına karşı şiddetle mücadele eden tüm kadın kurumlarının kapatılmasının da bu artışta etkisi olduğuna değinen İpek, şöyle devam etti: “Kadın kurumlarının kapatılmış olması sebebiyle kadına şiddet boyutu daha fazlalaştığı gibi örtbas edilmesine neden oldu. Her iki günde bir kadının şiddete maruz kaldığı, işten atıldığı ve mobbing uygulandığı Diyarbakır’da kadınları alternatifsiz bırakarak OHAL’de yaşadıklarına sessiz kalmaya sevk edilmektedir. OHAL’e rağmen hakkını araya kadınlar devlet kurumlarında birkaç kez daha mağdur edilmeye devam ediyor. OHAL bir fırsatta çevrilerek kadına daha çok mağdur ediliyor.”

'KADIN HAYATIN DIŞINA İTİLİYOR'

Baronun Kadın Hakları Merkezi’nin kadınlara sadece hukuki açıdan destek verebildiğini belirten Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Elif Tirenç İpek, “Kapatılan diğer kadın kurumları şahsında psikolojik, ekonomik, sosyal desteği kadınlara ulaştırmak açısından kesintiye uğradı. Şu an sadece hukuki destek boyutuyla kadınlara destek Diyarbakır’da devam ediyor. OHAL’de kadınların sesi kısılmak isteniyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar devletin kadın üzerinde baskısı var. Kadınlar, erkeğe bağımlı ve çaresiz bırakılarak hayatı dışına itiliyor" ifadelerini kullandı.