Fransa’da feministler ‘eski cinsiyetçi dünya’ya karşı eylemde

Feminist derneklerden oluşan bir kolektif, "Eski dünyanız sizde kalsın, biz cinsiyetçi ve cinsel şiddetin olmadığı bir dünya istiyoruz" diyerek eyleme çağırdı.

Feminist Grev Kolektifi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tecavüzle suçlanan sinema aktörü Gérard Depardieu'ya verdiği destekten üç hafta sonra bu Perşembe Fransa’nın bir çok kentinde sokaklara çıkmaya çağırdı.

Kolektif,  "Kadınların, çocukların ve toplumsal cinsiyet azınlıklarının haklarını savunan, cinsiyetçi ve cinsel şiddeti reddeden herkesi mitinglere çağırıyoruz" dedi.

Açıklamada, "#Metoo'dan bu yana ilerleme kaydedildi. Bu ilerlemenin, mağdurların haklarını ve tüm kadın ve çocukların haklarını baltalayan Cumhurbaşkanı'nın sorumsuz, ciddi ve cinsiyetçi sözleriyle yok edilmesine izin vermeyelim" denildi.

Paris'te saat 18.00'de bir miting düzenlenmesi planlanıyor. Marsilya, Lille ve Lyon'un da aralarında bulunduğu yaklaşık otuz şehirde de mitingler yapılacak.

Emmanuel Macron 20 Aralık'ta France 5 kanalına konuk olarak, tecavüzle suçlanan ve üç cinsel saldırı ya da tecavüz şikayetinin hedefi olan Gérard Depardieu'yu destekledi ve onu Fransa'yı "gururlandıran" "muazzam bir aktör" olarak tanımlayarak, "insan avı" yürütüldüğünü iddia etti.

Feminist dernekler Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını cinsel şiddet mağdurlarının "yüzüne tükürmek" olarak nitelendirdi ve "suçluluğun tersine çevrilmesini" kınadı.

Hükümet sözcüsü ve Cumhurbaşkanı'nın müttefiki olan MoDem partisinin başkanı o zamandan beri Emmanuel Macron'un tutumuyla aralarına mesafe koydu. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, Gérard Depardieu'nun sözleri karşısında "şoke olduğunu" söylerken MoDem Başaknı François Bayrou, aktöre karşı "hoşgörüsü olmadığını" söyledi.

Feminist Grev Kolektifi, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede kendini şampiyon ilan eden Cumhurbaşkanı Macron, zanlı saldırganların savunucusu olmaktan ne daha fazlası ne de daha azı olduğunu kanıtlıyor" tepkisinde bulundu.

Eylem çağrısını Collectif féministe contre le viol, Fédération nationale solidarité femmes, Ligue des droits de l'Homme, Planning familial ve Osez le féminisme imzaladı.