Hannover ve Köln'de kadın meclisleri kongrelerini yaptı

Almanya'nın Hannover ve Köln kentlerinde faaliyet yürüten kadın meclisleri, kongrelerini gerçekleştirdi.

Almanya'nın Hannover ve Köln kentlerinde faaliyet yürüten kadın meclisleri, kongrelerini gerçekleştirdi. Kadın örgütlülüğünün artırılması gerektiğine işaret edilen kongrelerde, pek çok alanı kapsayan komisyonlar oluşturuldu. 

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde Ronahi Kadın Meclisi 3. Kongresini gerçekleştirdi.

Kongrede, Kürdistan'daki siyasi gelişmeler ve kadına yönelik şiddet değerlendirilirken, kadınların meclis ve komünlerinin tüm alanlarda örgütlenmesi gerektiği belirtildi.

Her kadının öz iradesiyle örgütlenmesini yaratabilmesinin istendiği kongrede, meclislerde demokratik toplumun kadın eksenli oluşturulmasının önemine de işaret edildi.

Kongrede, genç kadınlar ve çocuklar için ana dil eğitimi, kültür çalışmaları gibi imkanların sağlanmasına da karar verildi.

"Toplumsal sorunlar ve hiçbir kadın örgütsüz kalmamalı" mesajının verildiği kongrede Dış İlişkiler, Eğitim, Barış Anneleri, İnanç Birlikleri, Basın, Adalet ve Barış, Genç Kadın, Dil ve Kültür ile Rojava komisyonları da kuruldu.

Kongre, "Jin, jiyan, azadi" ve "Biji Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde çalışma yürüten Viyan Kadın Meclisi 8. Kongresini gerçekleştirdi. Köln Demokratik Toplum Merkezi'nde gerçekleşen kongreye onlarca kadın katıldı. 'Öcalan'a özgürlük, öz yönetimleri sahiplen'; 'Sêvê, Pakize ve Fatmalar'ın izinde kadın mücadelemizi ve direnişimizi yükseltelim' şiarıyla gerçekleşen kongrede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajı da okundu.

Kürdistan'da hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından divan seçimine gidildi. Kongre daha sonra siyasal süreç tartışmalarıyla devam etti ve ardından Viyan Kadın Meclisi'nın bir yıllık faaliyet raporu okundu. 

Kongreye Köln Viyan Kadın Meclisi Üyesi Hatice Yalçın ile KDKTM Eşbaşkanı Filiz Filimci de katıldı.

Yalçın, kongredeki konuşmasında, "Çalışmalarımız yeterli değildi. Şu anda çok ağır bir savaş yürütülüyor, halkımız ve kadınlar üzerinde. Bu kongreyle beraber  sürece denk gelecek çalışmalarda bulunacağız ve bunda kararlıyız“ dedi.

Filimci ise çok yoğun bir süreçten geçtiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu yıl daha çok eylemsellik süreci ön planda olduğu için, diğer çalışmalarımıza ağırlık veremedik. Bazı konularda yetersiz kaldık. Yeni döneme büyük bir kararlaşmayla gidiyoruz“ dedi.

Kongrede yürütülen tartışmaların ardından delegelerin oylarıyla Yıldız Filimci, Ayten Sünger ile Sabiha Ceyhan üçlü sözcülüğe seçildi.  Kongrede, 64 kadının içinde yer aldığı Eğitim, İnanç, Dış İlişkiler, Sosyal, Örgütlenme, Kültür  ile Barış Anneleri komisyonları oluşturuldu.

ADHK, Yaşanacak Dünya, Uta Amara ile Yeni Kadın Hareketi de kongreye katıldı. Kongre "Biji Serok Apo' sloganıyla son buldu.