HDK-HDP Kadın Meclisleri: Kadınların kazanımları yok edilemez

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, müftülere nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Değişiklik Yasa Tasarısı'na ilişkin açıklama yaptı.

"Kadınların kazanımları yok edilemez" denilen açıklamada, "Müftülere nikâh yetkisi veren, evlilikle Türkiye vatandaşlığına geçenler için 'genel ahlak' kriteri getiren ve sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanla yapılmasını yeterli bulan Nüfus Hizmetleri Değişiklik Yasa Tasarısı kadınların tüm kazanımlarını; binbir emek ve mücadeleyle elde edilen evlilik, miras, boşanma haklarını gasp edecek bir tasarıdır" denildi.

Kadınları ve çocukları yasalar nezdinde de güvencesiz kılacak bu tasarıyı kabul etmediklerini belirten HDK-HDP Kadın Meclisleri, "Saray-AKP hükümetinin kadınlara düşman politika üretme ve yasa yapma süreçleri bu tasarının sunulmasıyla başlamadı" diye kaydetti. Açıklamada, 2015'te Anayasa Mahkemesi üyelerinin resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldıran kararın ardından, 2016 yılında çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15'ten 12'ye indirilmesi girişimi ve şimdi dini makamlar olan müftülüklere nikâh yetkisi verilmesi tasarısı, kadınlara yönelik sistematik bir saldırının göstergesi olduğunu vurgulandı.

Bu tasarıyla faşist devlet anlayışı; erken yaşta ve zorla evliliklere teşvik etmek, erkek çokeşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak ve "genel ahlak" gibi göreceli ve belirsiz kavramlarla kadın bedenini, cinselliğini ve iradesini denetlenmek istendiğinin altı çizilen açıklamada, "Çağdaş, demokratik ve cinsiyet eşitlikçi hukuk yerine mezhepçi hukuka referansı olan bu erkek devlet zihniyetini teşhir ediyoruz" denildi.

AKP hükümetinin çıkarmak istediği yasa tasarısına karşı çıkan kadınların tepkisi ana akım medyada yer verilmediği ifade edilen açıklamada, "Tasarı stüdyolarda erkek erkeğe tartışılıyor, bu haklar için yıllardır mücadele eden kadınlar, kadın örgütleri susturulmaya çalışılıyor. Bu zihniyeti reddediyoruz" diye belirtti.

"Bu mezhepçi erkek devlet aklına soruyoruz" diyen HDK-HDP Kadın Meclisleri, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: "Komisyon Raporu'nun bir hükümet programı olduğunu görmediğimizi mi sanıyorsunuz? Binbir emek ve özveriyle kazandığımız haklarımızın elimizden alınmasına susacağımızı mı sanıyorsunuz? Çocuk yaşta ve zorla evliliklere göz yumacağımızı mı zannediyorsunuz? Yoksa 'genel ahlak'ın kimin ahlakı olduğunu bilmediğimizi mi düşünüyorsunuz? Doğum ve sonrasında sağlık hakkımızın ihlal edilmesini görmezden geleceğimize mi inanıyorsunuz? Öyleyse şunu iyi bilin: Siz büyük bir yanılgı içindesiniz!"

HDK-HDP Kadın Meclisleri, tüm kadınları bu yasa tasarısına karşı durmaya çağırdı.