‘Heval Bêrîtan iç ihanete karşı yaptığı eylem ile sembolleşti’

PKK ‘nin öncü komutanlarından Gülnaz Karataş’ı (Bêrîtan Hêvî) şehadetinin yıl dönümünde anan YJA Star gerillaları, Bêrîtan’ın ihanete karşı yaptığı eylem ile Kurdistan tarihinde sembol bir gerilla komutanı olarak ölümsüzleştiğini kaydetti.

YJA Star gerillaları Arjîn Roj, Barîn Nûjîn ve Dunya Havîn, PKK hareketinin öncü komutanlarından Gülnaz Karataş'ın (Bêrîtan Hêvî) eyleminin kendilerine cesaret ve ruh kazandırdığını ifade etti.

HEVAL BÊRÎTAN TESLİMİYETİ KABUL ETMEDİ


Arjîn Roj, 1992 yılında KDP ve YNK pêşmergelerinin saldırıları sonucu gelişen savaşın bir ihanet savaşı olduğunu belirterek, şehit Bêrîtan’ın o savaşta oynadığı rolün önemini şöyle ifade etti: “1992 yılında yürütülen savaş bir ihanet savaşıydı. 40 gün sürdü. Öncü kadın gerillalar vardı. Heval Bêrîtan arkadaşın o dönem konumu farklıydı. Bir komutan gibi bu savaşta rolünü oynadı. Önderliğin ideolojisini tanıması ve anlaması, bu rolünü oynamasına sebep oldu. Heval Bêrîtan, Önderliği  görmemişti. Ancak okumuştu ve ideolojisini çok iyi içselleştirmişti. Özgür kadın iradesinin ne olduğunu biliyordu.  Heval Bêrîtan’a teslim olması için çağrı yapıyorlar. Heval Bêrîtan, hiçbir zaman teslim olacak kişiliğe sahip değildi. Buna karşı kendini kayalardan aşağı atıyor. Hiçbir zaman ihaneti ve teslimiyeti kabul etmedi. Bêrîtan, Sema, Zîlan ve Gulan arkadaşların yaptığı eylemler ve yürüttükleri savaş çizgisinde YJA Star kuruldu. Kadın cesareti ve yetenekleri hiçbir zaman erkek gölgesinde kalmamalı şiarı ile kadın gücü oluşturuldu. Delal, Bêrîtan, Azê, Çavrê, Gulan, özgür kadın direnişinin sembolü oldular.

Dünyanın farklı yerlerinden bize katılan kadınlar da özgürlüklerini bu çizgide buluyorlar. Önderliğin ideolojisi, felsefesi esasıyla bize katılıyorlar. YJA Star 30’uncu yılını doldurdu. Bugün yürüttüğümüz direniş çizgisi onların bıraktığı mirastır. İddiamız Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamaktır. Bunun için bir mücadele ve direniş içindeyiz.”

HEVAL BÊRÎTAN YJA STAR İÇİN SEMBOLDÜR


Barîn Nûjîn ise Bêrîtan’ı bir öncü komutan olarak değerlendirerek şunları söyledi: Heval Bêrîtan bizim öncümüzdür. Heval Bêrîtan’ın sayesinde kadın gücü kuruldu. Heval Bêrîtan yaşamın içinde her zaman öncü ve komutandı. Arkadaşlığında ve savaşında her zaman Önder Apo’nun felsefesi ve fikirlerinde derinleşmişti. Her zaman kadın özgürlüğü üzerine yoğunlaşmıştı. Heval Bêrîtan şehit düştüğü zaman kadın gücü kuruldu; YJA Star kuruldu. Heval Bêrîtan bizim için bir semboldür. Heval Bêrîtan bizim için yaşam gücüdür.

Heval Bêrîtan'ın yaşamı insana moral veriyor. Dünyada sadece PKK’nin kadın ordusu vardır. Onun için bu gücü büyütmeyi çok önemsiyoruz. Delal Amed, Ronahî, Zîlan...; isimlerini sayamayacağımız kadar çok öncü arkadaşımız var. Bu arkadaşların sayesinde güçlü bir duruş ortaya çıktı. Güçlü bir kadın ordusu kuruldu. Önder Apo'nun felsefesi de bize daha çok inanç ve güç veriyor. Biz kadın gücü olarak bu felsefe ile hem yaşamda hem de savaşta daha güçlü bir duruşa sahibiz. Heval Bêrîtan bu duruşa sahipti. Biz de Heval Bêrîtan’ı örnek alıyoruz.”

‘HEVAL BÊRÎTAN KÜRT'ÜN KÜRT'E İHANETİNİ KABUL ETMEDİ’


Dunya Havîn de, Kürtlerin içinde gelişen bir ihanet sonucu Bêrîtan’ın şehadete ulaştığını belirterek, “1992’de başlayan savaş maalesef ihanet sonucu yürütülen bir savaştı. İhanet, kadın iradesine ve Kürt halkının kazanımlarına karşı gelişti.  Heval Bêrîtan, Önder Apo’nun fikirleriyle yaşam üzerine derinleşmişti. İhanet çizgisinin kazanmaması için bir duruş ortaya koydu. Teslim olması çağrılarını ve vaatlerini kabul etmedi. Heval Bêrîtan Kürt'ün Kürt'e ihanetini kabul etmedi, teslim olmadı. Silahının da onların ellerine düşmesini istemedi; öpüp kırdıktan sonra bu eylemi gerçekleştirdi” dedi.

Büyük bir irade ve inanç ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlayacaklarını ifade eden Havîn, bu irade ile işgalci Türk devletinin Kurdistan coğrafyasındaki işgalini durdurduklarını ve yayılmasını önlediklerini söyledi. Dunya Havîn, Kurdistan dağlarında yürütülen mücadele ve direnişin, öncü komutanların bıraktığı miras üzerine yükseldiğinin altını çizdi.