Hollande’dan şiddet uygulayan kocasını öldüren kadına af

Fransa’da kendisine 47 yıl boyunca fiziki ve cinsel şiddet uygulayan kocasını öldürmekten hapse mahkum edilen bir kadının affedilmesi için başlatılan kampanya nihayet hedefine ulaştı.

Fransa’da kendisine 47 yıl boyunca fiziki ve cinsel şiddet uygulayan kocasını öldürmekten hapse mahkum edilen bir kadının affedilmesi için başlatılan kampanya nihayet hedefine ulaştı. Yüz binlerce kişinin imzaladığı kampanyayı dikkate alan Cumhurbaşkanı Hollande’dan Jacqueline Sauvage adlı kadını affederek, şartlı salıverilmesine imkan tanıdı.

68 yaşındaki Jacqueline Sauvage adlı bir kadın, kendisine 47 yıl boyunca şiddet uygulayan ve tecavüz eden kocasını öldürmek suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şiddet mağduru kadının on yıllarca işkence gördüğünü söyleyen Cumhuriyetçiler Partisi (LR) Milletvekili Valérie Boyer, Aralık ayında imza kampanyası başlatmıştı. Boyer, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘cumhurbaşkanlığı affı’ yetkisini kullanmasını ve Sauvage’ı istisnai olarak affetmesini talep etmişti.

Valérie Boyer’in kampanyasına şimdiye kadar çoğunluğu LR üyesi 83 milletvekili imza atarken, internet üzerinden de 400 bin kişi destek vermişti.

Kampanyanın son bir haftadır medya tarafından da yoğunca işlenmesi sonucu François Hollande af talebini kabul etti. Dün akşam Sauvage’ın avukatlarını Elysée Sarayı’nda kabul eden Hollande, yaşlı kadının serbest kalması için gerekli başvurunun yapılabileceğini iletti.

Karar kapsamında Sauvage’ın Nisan ayına kadar şartlı salıverilmesi mümkün olacak. Sauvage’ın kendisine işkence eden kocasını 2012 yılında öldürmek suçundan aldığı 10 yıl hapis cezasının bugüne kadar yattığı 2 yıl 4 aylık süre ile geriye kalan süre de affedildi.

47 yıl boyunca kocası tarafından fiziki ve cinsel şiddet ve işkenceye maruz kalan Jacqueline Sauvage için başlatılan kampanya, 68 yaşındaki kadının kızlarının Bouches du Rhone milletvekili Valérie Boyer’e mektup yazmalarının ardından başlatılmıştı. Kampanyaya ilişkin açıklama yapan Boyer, cinayetlerin kabul edilemeyeceğini, ancak Sauvage’ın eşinden on yıllar boyunca şiddet gördüğünü söylemişti. Boyer, 2014 yılında 134 kadının eşleri tarafından uygulanan şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini de hatırlatmış ve Cunmhurbaşkanı Hollande’ın istisnai durumlarda kullanma hakkı olan af yetkisini devreye sokmasını istemişti.