İHD Kadın Hakları İhlalleri raporunu açıkladı

İHD Amed Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla Kuzey Kürdistan'daki 2015 yılı Kadın Hakları İhlalleri raporunu açıklandı.

İHD Amed Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla Kuzey Kürdistan'daki 2015 yılı Kadın Hakları İhlalleri raporunu açıklandı. Kadın Komisyonu üyelerinin açıkladığı raporda ‘’Kadınlara yönelik hak ihlalleri, 2015 yılının Ağustos ayından bu yana Kürdistan’da 7 kente bağlı 19 ilçede, 59 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile korkunç bir şekil ve boyut kazanmıştır’’ denildi.

Kadın Komisyonu Üyesi Gülistan Yalçındağ, sokağa çıkma yasaklarına dikkat çekerek "Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere tüm sivil yurttaşlar her türlü saldırıya maruz kalma tehlikesi altında yaşamlarını sürdürmeye çalışmakta, insanlar kendi yaşam alanlarında, bahçelerinin içinde saldırıya uğramakta ve yaşamlarını yitirmektedir. Yaşamını yitirenlerin cenazeleri günlerce evden ya da vuruldukları yerden alınmamakta, yaralananlar hastaneye götürülmemektedir. Devam etmekte olan bu çatışmalı süreç ile on binlerce insan evinden zorla çıkarılmış, göçe zorlanmış, barınma, beslenme, sağlık,  eğitim hakları ihlal edilmiştir. Yasaklı ilçeler, adeta cezaevlerine dönüştürülmüştür" dedi.

"Türkiye kadına yönelik ayrımcı politikaların devlet eliyle sürekli üretildiği ve kadının hedef haline getirildiği bir ülkedir" diyen Yalçındağ şunları vurguladı:

"Başbakan Davutoğlu’nun çocuk doğurmayı vatani bir hizmet olarak görmesi, Aile ve sosyal politikaları Bakanlığı’nın: ‘’ kadına şiddet yoktur, algıda seçicilik vardır’’ ‘’ zorla güzellik olur’’ açıklamaları Diyanet işleri Bakanlığı’nın, bir babanın 9 yaşından büyük kızına şehvet duymasının haram olmadığı yönündeki fetvaları, kadının bedeni, kimliği, cinsiyeti üzerinde uygulanan politikaların somut halidir. Kadına şiddeti meşrulaştıran, kadını sadece annelik ve çocuk bakımı üzerinden tanımlayan, kadın bedenini’’devletin bekası’’ için araçsallaştıran bu yaklaşım, kadının kendi kaderini tayin etme hakkını elinden almayı, onu kamusal alanda soyutlayarak eve kapatmayı amaçlamaktadır.

Sonuç olarak, sokağa çıkma yasağı uygulamalarında özellikle kadın ve çocukların yaşadığı travmalar ile kadınların sosyo-psikolojik durumları göz önünde bulundurularak, çatışmalı ortam ve göç nedeni ile ortaya çıkan travmaların giderilmesi için çalışma yürütülmelidir. Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan ‘’iyi hal’’, ‘’saygın tutum’’,’’haksız tahrik’’ indirimleri kaldırılmalıdır."

 Kadın Komisyonu Üyesi Hatice Demir, 2015 yılı Kadın Hakları İhlalleri Bilançosu’nu şöyle açıkladı:

Yargısız infaz (polis ve jandarma tarafından öldürülen ve yaralananlar) ölü 18, yaralı 29.

Resmi hata ve ihlal sonucu ölen, 7.

Faili meçhul saldırılar sonucu ölen, 11.

Kuşkulu kadın ölümleri, 17.

Kadın intiharları 23.

Aile içi şiddet, ölü 19, yaralı 12.