Iraklı kadınlardan TAJÊ’nin kampanyasına destek: Kadın soykırımına karşı birlikte mücadele edeceğiz

TAJÊ’nin ‘Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ kampanyasına destek veren Iraklı kadın siyasetçi, gazeteci, aydın ve aktivistler, “Kadın soykırımına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz” mesajını verdi.

TAJÊ'NİN KAMPANYASINA DESTEK

Irak’ın 18 kentinden kadın siyasetçi, gazeteci, aydın ve siyasi aktivistler yaptıkları yazılı açıklama ile TAJÊ’nin 8 Mart’ta başlattığı ve 3 Ağustos’a kadar devam edecek “Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun” kampanyasına destek verdi.

Erkek egemen zihniyetin kalesi olan iktidarın topluma karşı savaş yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu savaşların en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklar oldu. Özellikle 21. yüzyılda kapitalist sistem kadına karşı şiddeti tırmandırdı. Kadınlar, her türlü şiddetle karşı karşıyadır. Hiç şüphe yok ki bu sorunlar, günceldir ve dünyanın her yerinde yaşanmakta, her gün kadınların iradesi yok sayılmaktadır. Sistem bilinçli olarak kadınları hedef almaktadır. Çünkü kadın soykırımı toplum soykırımı anlamına gelmektedir. Tüm bu soykırım saldırılarına karşı kadınlar mücadelelerini büyütmektedir. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesiyle 21. yüzyıl kadın yüzyılı olacaktır.”

Açıklamada, Irak’ın direniş tarihine dikkat çekilerek, “Arap, Kürt, Êzidî, Türkmen, Ermeni ve Hıristiyan halklar bin yıldır bu topraklarda barış içerisinde yaşıyor. Hegemon güçler, kendi çıkarlarını korumak için her zaman halklara saldırırlar. Irak da bugüne dek pek çok savaşın yaşandığı ve her ulustan kadının şiddete maruz kaldığı ülkelerden biri. Bu anlamda kadınlar hala savaşların acısını taşımaktadır. Bu soykırım saldırıları ve mevcut şiddetin önlenmesi için kadınlar ortak bir mücadele yürütmelidir” denildi.

Êzidî kadınların DAİŞ çeteleri tarafından katledilmesine de değinilen açıklamada, Êzidî halkına yönelik soykırımı kabul etmedikleri ve Êzidî kadınlara yaşatılan tüm acıların Iraklı kadınların acısı olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Bizler, Irak’ın 18 kentinden kadın siyasetçi, gazeteci, aydın ve aktivistler olarak TAJÊ’nin ‘Kadın Soykırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Olun’ hamlesine desteklerimizi sunuyoruz. Kadın soykırımına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Kadın soykırımına karşı öz savunmanın sesi olacağız.”