İsveç polisinin kadınlara 'geceleri dışarı çıkmama' uyarısına tepki

İsveç’in Östersund kentinde hafta sonu kadınlara yapılan saldırılardan sonra polisin kadınlara geceleri sokaklara çıkmama uyarısı yapması tepkilere yol açtı.

Östersund'da hafta sonu bir kadının üç erkeğin saldırısına uğraması ve bir başka kadının tanımadığı bir kişi tarafından yine şiddete uğramasından sonra polis, bir basın toplantısı düzenleyerek kadınların geceleri sokağa çıkmamasını istedi.
Polisin uyarısına ilk tepki Belediye Başkanı AnnSofie Andersson’dan geldi. Andersson, polisi kendilerine danışmadan açıklama yaptığı için eleştirirken, Kadın Sığınma Evleri yetkililerinden Helena Lassen, saldırıya uğradıkları için kadınların hareket özgürlüklerinin sınırlandırılamayacağını söyledi.
İsveç Devlet Televizyonu ve yerel medyaya açıklamalarda bulunan kadınlar, polisi saldırganlara karşı önlem alma yerine kadınların özgürlüklerini kısıtlamakla suçladı.

'KADINLARI SORUMLU GÖSTEREN AÇIKLAMA'

Kentte yaşayan Sofia Engström adlı kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde polisin böyle bir açıklama yapmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Engström, "Bir kez daha kadınlar erkeklerin kendilerine uyguladığı şiddetin sorumlusu olarak görülüyor ve hareket özgürlükleri kısıtlanıyor. Eğer bir kadın sokağa çıktığında saldırıya uğrarsa daha önce uyarıldığı için kendi kendini suçlasın! Polisin açıklamaları bu anlama geliyor.