Jineoloji Brezilya'ya ulaştı!

Brezilya'da 2 günlük 'Jineoloji Kampı' düzenlendi. Kürt Kadın Hareketinin ve yine Kuzey Kürdistan'daki öz yönetim direnişinin selamlandığı kampta, "Kürdistan’dan kadınlar imkansızı gercekleştiriyorlar. Yeni yol gösteriyorlar" mesajı verildi.

Brezilya'nın Porto Alegre şehrinde çok sayıda kadın hareketi, akademisyen, öğrenci, feminist kolektif ve topraksız köylülerden oluşan 70'den fazla kadın ile 2 günlük Jineoloji Kampı düzenlendi.

Porto Alegre'da kurulan Kürt Kadınlarıyla Dayanışma Komitesi'nin örgütlediği 2 günlük 'Jineoloji ve Kürt Kadın Hareketi mücadelesi' konulu eğitim için, ülkenin birçok yerinden 70'den fazla kadının katılımıyla kamp düzenlendi. 

CASTİLLA: KÜRT KADINLAR UMUT VERİYOR

Kampın açılış konuşmasını Komite sözcülerinden Lorena Castilla yaptı. 

Castilla, "Biz bu eğitimi yaparken Kuzey Kürdistan'da Kürt kadınları ve halkı kendi öz yönetimlerini kurmak için bir direniş içerisindeler" diyerek, Türk devletinin katlettiği kadın, çocuk ve sivilleri andı. YPJ JIN'i de selamlayan Castilla, "Kürt kadın hareketi öncülüğünde inşa edilen demokratik konfederalizmin bu devlet açısından ciddi bir tehlike olduğunu yeniden gördük. Özgür bir alan yaratan Kürt kadınlarının mücadelesi biz Brezilyalı kadınlar açısından umut verici ve bu mücadelenin bizlere de çok şey kazandıracağını yeniden belirtmek istiyoruz" dedi.

"Nasıl ki Kürt kadınları bugün dünyadaki tüm kadınlar için savaştığını belirtiyorsa bizler de bu mücadelenin birer parçası olmayı hedefleyebilir, ülkemizde bu deneyim ve tecrübeleri paylaşıp mücadeleyi yükseltebiliriz" diyen Castilla, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

'JİNEOLOJİ KUTSAL BİR ÇALIŞMA'

"Tüm dünya kadınlarının bir arada ortak bir mücadeleyi esas almakla erkek egemen zihniyetini yıkacağı kesindir. Bu konuda Kürt Kadın Hareketi önemli bir öncülük rolüne sahip, özellikle de Jineoloji çalışmasının evrensel bir kadın mücadelesini geliştirmek için en heyecan verici bir çalışma olduğu gerçeğinden yola çıkarak bugün bir aradayız. 

Jineoloji Kürdistan dağlarından Brezilya'ya ulaştı. Bizlere ulaşan bu kutsal çalışmanın birer çalışan ve araştırıcısı olmak, ortak bir mücadeleyi geliştirmek için ülkemizde başlattığımız bu eğitim çalışmasıyla birlikte Kürt Hadın Hareketine selamlarımızı gönderiyoruz."

KÜRT KADIN HAREKETİNİN MESAJI

Eğitim çalışması ise Kürt Kadın Hareketinin Kürdistan'dan gönderdiği mesajın okunmasıyla başladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Sistemi değiştirmek istiyorsak, öz sistemimizi örgütlemek ve tamamlamak zorundayız. Dünyanın çeşitli yerlerinde harika örnek ve güçlü deneyimler bulunmaktadır. Bu alternatif sistemlerden biri Kürdistan’da özellikle Rojava’da yaşama geçmektedir. Bu buluşma ile ‘başka bir dünya mümkündür’ sloganı bugün Brezilya'da gerçekleşiyor. Aynı zamanda bizde sizden çok öğrendik. Eğitim kolektifleşirirse tam anlamı ile başarıya ulaşır. Bütün kadınları, anarşistleri Kürdistan dağlarına davet ediyoruz."

Brezilya'nın yerli kadınları da kampta kültürleri ve mücadelelerini anlatan etkinlikler düzenledi.

Kürt kadınlarının ve kültürünün tanıtıldığı sinevizyondan sonra da birlikte halay çekildi. 

Eğitim çalışmasının ardından ise kampa katılan tüm örgüt, hareket, birey ve kurumlar kendi mücadele ve hareketlerini tanıtan birer sunum yaptı.

Kampta, Kürdistan kadın hareketine gönderilmek üzere bir mesaj da hazırlandı. 

SONUÇ BİLDİRGESİ

Kampın sonuç bildirgesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"12-13 Mart 2016 tarihleri arasında Porto Alegre şehrinde 70’ten fazla bağımsız kadın ve sosyal hareketten kadınların katıldığı buluşma ‘Direniş Hayattır Kadın Komitesi' tarafından organize edildi. Deneyim ve tecrübe paylaşımı bakımından çok önemliydi. Kadınlar hayat hakkında ve kadın bilimi-Jineoloji hakkında deneyimin bilgisine sahip olmak ve Kürt Kadın Hareketi mücadelesini tartıştı. Aynı zamanda çok çeşitli biçimde kadın devriminin Kürdistan’daki yansımalarına, ataerkil sistemine karşı örgütleme yöntemleri üzerine, ulus devletin rolüne, kapitalizme, pozitif bilimlerin ve bunların kadın mücadelesinin gelişimine etkileri temel konularımız arasındaydı. 

Kendi deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmak için bu buluşma bir şanstı. Cinsiyetçiliğe ve günlük yaşamdaki zorluklara  karşı mücadelede ufkumuzu açtı. 

Biz inanıyoruz ki bu buluşma esas olarak, doğrudan demokrasiye dönük, yeni bir toplumsal sistemi, yeni bir yaşam paradigmasının  kadına  özgürlük ve baskıya karşı mücadele etme inancı verdi.  Çünkü biz aynı zamanda şunun bilincindeyiz; kadın özgürleşmedikçe toplum da özgürleşemez. ‘Direniş Hayattır Kadın Komitesi' bir amaç ile oluşturuldu. Bu amacımız, kadın mücadelesi sağlamlaştırmak, aynı duyguları paylaşmak ve birlikte bu buluşmayı geliştirmek oldu. Ayrıca sunum yapan tüm gruplara teşekkür etmek istiyoruz.

Kürt Kadın Hareketini selamlıyoruz. Mücadeleye katılımı güçlendirdikleri ve bize Kürt Kadın Hareketi ile empati yapma şansı verdiği için teşekkür ediyoruz. Kürdistan’dan kadınlar imkansızı gercekleştiriyorlar. Hegemonik sisteme karşı alternatif sistem inşa ediyorlar. Ortadoğu’da yeni bir direniş yolu gösteriyorlar."

...