Kadın gazeteciler: Gerçekler kapatılarak susturulamaz

Şafak vakti yayımlanan 693 sayılı KHK’yle kapatılan basın kurumlarına ilişkin kadın gazetecileri, basın toplantısı düzenledi.

Gazete Şujin çalışanları, şafak vakti çıkarılan 693 sayılı KHK ile kapatılan dihaber, Rojeva Medya ve Gazete Şûjin için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yaptı. "Gerçekler kapatılarak susturulamaz" pankartının asıldığı toplantı salonundaki açıklamaya çok sayıda kadın gazeteci de destek verdi.

Toplantıda konuşan gazeteci Rojda Korkmaz, "Bu saldırıların toplumun ötekileştirenlerine yönelik olduğunu görebiliriz. Bu saldırıları kınıyoruz. Kadın gazeteciler olarak dihaber, Rojeva Medya ve Şûjin'ın yanında olmaya devam edeceğiz. Baskılar bize geri adım attıramaz" diye konuştu.

Gazeteciler adına açıklama yapan Gazete Şûjin muhabiri Rojda Oğuz ise, AKP'nin kadın şahsında toplum kırımını gerçekleştirmek istediğini vurgularken, susturulmak istenen basın ile, kadını toplumsal linçe açık hale getiren politikalarına bir yenisini daha eklediğini söyledi.

'YAŞAMIN HER ALANINDA GERÇEĞİN PEŞİNDE OLACAĞIZ'

Şûjin'in yaptığı her haberle erkek egemen zihniyeti teşhir ederek yoluna devam ettiğini belirten Oğuz, daha önce de AKP tarafından hedef gösterilerek birçok kez tehdit edildiklerini ileri sürdü. Oğuz, "Yayınlanmaya başladığı ilk günden bu yana özelde Gazete Şûjin, genelde ise Kürt özgür basını AKP'nin faşizan baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Kürt basını ve emeğinin üzerinde bir bardak su içilmesini bekleyen AKP'nin karanlığına teslim olmayacağız. Bu karanlığa karşı sokakta, evde, köyde, şehirde, cezaevlerinde ve yaşamın her alanında gerçeğin sesi ve sözü olmaya devam edeceğiz" dedi.

'İNATLA, BİRİKİMLE KADININ SESİ OLACAĞIZ'

Kadın yazınını, kadın sözünü, ve gazeteciliğini kalıcı kılmak isteyen Rosa Luksemberg, Gurbetelli Ersöz, Emma Goldman, Virginia Woolf, Ayfer Serçe, Ulrike Meinhof ve Deniz Fırat gibi kadınlardan devraldıklarını belirten Oğuz, birikim, inanç ve inatla kadının sesi olacaklarının sözünü vererek kadın haberciliğinin susmayacağını söyledi.

Açıklamanın ardında toplantı sona erdi.