Kadın katliamlarına karşı Basel'de eylem

İsviçre’de iki haftada 3 kadının katledilmesi, Basel’de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İsviçre'nin Basel kentinde İsviçreli ve göçmen kadın platformları kadın katliamlarını bir yürüyüş ile protesto etti.

Schaffhausen kantonunda 23 Kasım'da 80 yaşındaki kadın torunu tarafından, aynı gün St Gallen kantonunda 22 yaşındaki kadın erkek arkadaşı olduğunu belirtilen kişi tarafından katledildi. 

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Zora Kadın platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın akşam saatlerinde Claraplatz’da bir araya geldi. Sık sık devlet güvencesi altında kadınların katledilmesine tepki gösteren kadınlar sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşten sonra ise kanton parlamentosu önünde bir miting düzenlendi. Miting bir yapılan konuşma ile devam etti.

“2021 yılının başından bu yana 6 kadın İsviçre'de erkek şiddetiyle katledildi. Bu kadın cinayetlerinin sadece basına yansıyanları” denilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Ne yazıktır ki İsviçre devletinin politikası gereği bu cinayetler basına sadece aile trajedisi olarak yansıyor. Bizler biliyoruz ki bu cinayetlerin tamamı politiktir.

'İSVİÇRE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR'

1 Nisan 2018'de İsviçre'de yürürlüğe giren Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesiyle, İsviçre'yi federal hükümetini ve kanton yönetimlerini kadınlarla kız çocuklarının şiddet ve ayrımcılığa karşı korumasını garanti altına almakla yükümlü kılıyor.

Bugün İsviçre devletinin kadının yaşam kutsallığını güvence altına alması gerekirken kadınlar ten rengi, dili, etnik kökeni gözetilerek açık bir şekilde ayrımcılığa ve tacize uğruyor. 

İsviçre erk zihniyeti gözeterek bugün kadın sığınma evlerine değil yatırımlarını savaş ve silah ticaretine yapıyor.

Bizlerin bugün milyarlarca Euroluk silahlara ve savaş uçaklarına değil, şiddeti sona erdirecek araçları sağlayan kantonlara ihtiyacımız var.”

Eylem Ronahî Kadın Meclisi ve kadın kurumları adına yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.