Kadın meclisleri kongrelerini yaptı

Almanya’nın Darmstadt, Wuppertal ve Fransa’nın Strasbourg kentinde kadın meclisleri kongrelerini yaptı. Bodensee’de ise RO-SA Kadın Derneği kuruluşunu ilan etti.

Almanya’nın Darmstadt, Wuppertal ve Fransa’nın Strasbourg kentinde kadın meclisleri kongrelerini yaptı.  Bodensee’de ise RO-SA Kadın Derneği kuruluşunu ilan etti.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Roza Kadın Meclisi üçüncü olağan kongresini gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan kongre siyasal gelişmelerin ve bir yıllık çalışmanın değerlendirilmesi ile devam etti.

Yapılan konuşmalarda öz yönetim direnişlerinin sahiplenilmesinde yetersizlikler olduğuna dikkat çekilerek, önümüzdeki süreçte bunu aşmak gerektiği vurgulandı.

Yine Kuzey Kürdistan’daki öz yönetim direnişleri sahiplenerek, AKP Saray çetelerinin saldırıları lanetlendi.

Saraların, Sêvêlerin, Pakizelerin direnişine dikkat çekilerek, Botan kazanırsa insanlık kazanır şiarı çevresinde yeni dönem çalışmalarına yönelmek, örgütlemeyi büyütmek gerektiği ifade edildi.

Ayrıca başlatılan kardeş aile projesine katılımların arttırılması gerektiği de vurgulandı.

En son olarak da Meclis komisyonları ve eş sözcüleri seçildi. Sosyal, basın, eğitim, kültür ve örgütlenme komisyonları oluşturuldu.

WUPPERTAL

Almanya'nın Wuppertal şehrinde faaliyet yürüten Viyan Kadın Meclisi, 8. Kongresini yaptı. Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen kongreye, çok sayıda kişi katıldı.

Kuzey Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra divan seçimi ile kongre başladı. YJK Almanya sözcülerinden Ayten Aslaner kısa bir konuşma yaparak, kadın mücadelesine daha çok kadınlar tarafından sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Viyan Kadın Meclisinden sözcüler de son siyasal gelişmeleri değerlendirerek, Wuppertal'da kadın örgütlenmesinin yeni dönemde nasıl olması gerektiğine dair konuşmalar yaptı.

Kongre meclisin yıllık çalışmalarını yansıtan raporunun okunmasıyla devam etti. Daha sonra söz hakkı alan delegeler, meclisin bir yıllık süreç içerisinde yaptığı çalışmaları ve eksiklikleri değerlendirdi.

Ardından komisyonlar yeniden ele alınarak, 45 kişilik kadın meclisi seçildi. Meclisin sözcülüğüne ise Fatma Özer, Zeynep Güner ve Sevgi Bozkurt seçildi.

Müzik dinletisi ile devam eden kongre, Kuzey Kürdistan’daki mücadeleye destek ve başarı dilekleriyle son buldu.

BODENSEE

Almanya’nın Bodensee kentinde ise RO-SA Kadın Derneği kuruluşunu bir gece ile ilan etti. “Kuruluşumuza sen de ses ver” şiarı ile gerçekleştirilen geceye 300’ü aşkın kişi katıldı.

Kadınların ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği gecede kuruluş amacı ve gelecekte kadının nasıl kendini var ederek güçlenmesi üzerine konuşmalar yapıldı.

RO ile Rosa Luxembourg sembolize edilirken, SA ile de Sakine Cansız’ın temsil edildiği vurgusu yapıldı. Koma Rosa’nın sahne aldığı gecede, Duran Mendes folklor ekibi geceye ayrı bir renk kattı. Gecede Berivan Arin ve Grup Nuras sahne aldı.

STRASBOURG

Strasbourg'da yasayan Kürt kadınları Şehit Armanç Kadın Komünü ilan etti. Kuruluş kongresi Sakine Cansız, Arîn Mîrkan, Taybet ana şahsında Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşen kadın yoldaşlar anılarak saygı duruşuyla başladı.

Açılışı Strasbourg Halk Meclisi eş başkanı Derya Hız yaptı. Hız "Kadının kendi öz iradesiyle örgütlenmesinde bugün büyük bir adım daha atıldığını belirterek, Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerine de değinerek "Mücadelenin böylesi yoğun olduğu devrimin an be an gerçekleştiği bir dönende kadın örgütlülüğünü geliştirmemiz çok önemli bir adımdır" dedi.

Ardından TJK-E temsilcisi bir konuşma yaparak "Sakinelerin mücadelesini her alanda devralıp özgürlük meşalesini taşımanın gururunu yaşıyoruz. Kadın mücadeleyi büyüttükçe toplumun sorunlarına daha çözümleyici yaklaşır. Kürdistan’da yaşanan kadın kırımına karşı komünümüzü kurup örgütlülüğümüzü güçlendirerek cevap oluyoruz" dedi.

Kadın Komisyonu sözcüsü de, Kadın örgütlülüğüne değinerek "1 yıllık pratik çalışmalarımızın sonuncunda gördük ki kadın isterse kendi yaşam merkezini oluşturabileceğini ve kendi iradesini sahiplendiğinde kendisini daha güçlü hissettiğini görmüş olduk. Bugün burada komün ilanımızı gerçekleştiriyor olmamız, toplumsal, etnik ve sosyal anlamda kararlı duruşumuz ve özgün kadın kimliği ile pratiğe döktüğümüz çalışmalarımızın sonucudur. Bundan dolayı, her kadın örgütlenmelidir, dili, dini, ırkı ne olursa olsun bütün kadınlar örgütlü bir oluşum içerisinde yer almalıdır" dedi.

Gençlik adına kısa bir açıklama yapan gençlik sözcüsü Gökçe şunları söyledi: "Biz 9 genç kadın olarak, 5 aydan beri çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Kadın mücadelesinde genç kadınlar olarak, bu mücadelenin aktif bir gücü olarak, har anlamda bundan sonra, bu süreçte de, üstümüze düşen görevleri sonuna kadar yerine getireceğimizi siz değerli kadın yoldaşlarımızın önünde tekrar belirtmek gereği duyuyoruz. Hepinize bu mücadelede başarılar diliyoruz. Ayrıca Gençlik Komisyonunda yer alan Arjantinli genç bir kadın da "Kürdistan’da yaşanan olaylar sadece Kürtlerin değil bütün insanlığın sorunudur, bu yüzden bu Komünde yer alıyorum."

Ardından komün tüzüğü okunarak oy birliği ile onaylandı. Örgütlenme, Gençlik, Dış ilişkiler ve PYD komisyonlarından oluşan Şehit Armanç Kadın komünü sözcülüğüne Derya Hız seçildi.

...