'Kadın sorunları ortaktır mücadeleyi de ortaklaştırmalıyız'

İran ve Rojhilat'ta kadın sorununun gün geçtikçe katmerleştiğini söyleyen KJAR Koordinasyon üyesi Gulan Fehîm, İran ve Rojhilat kadınlarına "Biz kadınların yaşadığı sorunlar ortaktır. O yüzden mücadeleyi de ortaklaştırmalıyız" çağrısı yaptı.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) kadınların yaşadığı sorunlara ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulunan Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu Üyesi Gulan Fehîm, kadın sorununun gün geçtikçe katmerleştiğini söyledi. İran'da kadınların sistem dışına itildiğini ve bununla birlikte her gün kadın intiharları, katledilmeleri, çocuk yaşta evlendirmelerin yaşandığı belirten Gulan Fehîm, İran ve Rojhilat kadınlarına "Biz kadınların yaşadığı sorunlar ortaktır. O yüzden mücadeleyi de ortaklaştırmalıyız" çağrısı yaptı.

İRAN KADINLARA KARŞI İDEOLOJİ BİR SAVAŞ YÜRÜTÜYOR

İran devletinin kadınlara karşı ideolojik bir savaş yürüttüğünü belirten Fehîm, İran'ın kadın hakları konusunda değişim kapılarını açmayı resmi ideolojisine müdahale olarak gördüğünü söyledi. Fehîm, "İran'da kadınlara yönelik baskılar yıllardır süregelen bir durum. Bu durum giderek ağırlaşmaktadır. İran'ın topluma yönelik savaşı ideolojik bir savaştır. Bu noktada tüm topluma yönelik ideolojik bir savaş yürüten İran rejimi, kadınlara yönelik de böyle bir savaş yürütmektedir. Bunu yaşamda, kamusal alanda ve hatta seçme ve seçilme hakkında da görebilirsiniz. İran'da değişimin önü kapatılmış durumda. Kadın konusunu da bundan bağımsız ele alamayız. Ama kadın ve haklarına yönelik bir değişimin kapılarının aralanması demek İran'ın ideolojisine yönelik bir müdahale olacağından rejim bunu kabul etmemektedir" dedi.

'KADINLAR SİYASETTEN UZAK TUTULUYOR'

Rejimin kadınları siyasetten uzak tutmaya çalıştığını dile getiren Fehîm, "İran rejimi olabildiğince kadınları ve farklı etnik kesimleri siyasetten uzak tutmaya çalışıyor. Çünkü kadınların ve farklı etnik kesimlerin İran siyasetinde söz sahibi olmaları demek bazı yasal düzenlemeleri de beraberinde getirebilir. O yüzden rejim bu kapıyı sıkı sıkıya kapalı tutmaktadır. Eğer sembolik olarak bazı isimleri alacaklarsa da bunları rejim için tehlike oluşturmayacak kişilerden seçiyorlar" diye kaydetti.

RUHANİ'NİN SÖYLEDİKLERİ VAAT OLARAK KALDI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçimlere giderken kadın oylarını kazanmak için bazı vaatlerde bulunduğunu hatırlatan Fehîm, ancak bu vaatlerin seçimden sonra unutulduğunu söyledi. Fehîm, "Son seçimlere giderken de Ruhani'nin seçim vaatleri arasında kadın ve farklı etnik kesimlerin sorunlarının çözümü vardı. Ruhani, kameraların karşısında önceki dönem kadın ve toplumsal sorunları gördüğünü ve tekrar seçilmesi durumunda bunların çözümü için çaba sarf edeceğini söyledi. Fakat seçildikten sonra kabinesini Xamaney'e sundu ve orada olan kadın bakanların bile üstü çizildi. Onlar listeden çıkarıldı. Bu da İran'ın erkek egemen siyasetini bir kez daha gözler önüne serdi" ifadelerinde bulundu.

'KADIN SORUNU GİDEREK DERİNLEŞMEKTEDİR'

"İran genelinde toplumsal sorunlarla birlikte ve hatta ondan daha hızlı derinleşen bir başka sorun da kadın sorunudur" diyen Gulan Fehîm, şunları şu hususlara dikkat çekti: "Kadın intiharları ve katledilme oranları her gün artmaktadır. Küçük yaşta evlendirmeler çok çok artmış durumda. Üstelik bu durum yasallaştırıldı. İnsanlık dışı olan bu uygulama kanun haline getirildi. Kadınların ekonomide yer almamasından dolayı birçok ahlaki sorun katmerleşmektedir. Kadın sorunu İran'da gün geçtikçe derinleşmektedir."

'KADIN MÜCADELESİ DAĞITILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Gulan Fehîm, İran rejiminin kadın mücadelesini farklı taktiklerle dağıtmaya çalıştığını da belirterek, "İran'da kadınların da kadınların mücadele birliği de yine rejim tarafından dağıtılmaktadır. Mesela zaman zaman kimi durumlarda büyük tepkilere neden olan kararlar alınıyor ve bir öfke boşalması sağlanıyor. Örneğin bir ara kadınların bisiklet sürmesi yasaklanmaya çalışıldı, bir dönem kadınların spor salonlarına gitmeleri gibi kararlan alınmaya çalışıldı. Onun dışında kadınların okula gitmesi ve bazı kamu kuruluşlarında yer almalarıyla İran, dünyaya demokratik olduğu imajını vermeye çalışıyor. Kaldı ki bunlar da ast seviyelerdir ve kadının rengiyle yerini aldığı konumlar değil" dedi. 

'KADIN MÜCADELESİ PARÇALI KALIYOR'

İran'da kadın karşıtı uygulamaların tüm kadınları hedeflediğini beliren Fehîm, "Kadın karşıtı bu uygulamalar İran genelinde sadece Kürt kadınlarında değil, Farslarda, Bellucilerde, Araplarda, Azerilerde ve diğer halklara mensup kadınlarda büyük bir arayışı da beraberinde getiriyor. Kadınlar adeta bir mücadele kıvılcımını aramaktadır. Kadınlar artık mevcut durumu kabul etmemektedir. Ama zaman zaman kimi mücadele birlikleri olsa da bunlar eksik kalmaktadır. En büyük sorun da bu olmaktadır" diye konuştu. 

'MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMALIYIZ'

"Bizler KJAR olarak sadece Rojhilat kadınları için mücadele etmiyoruz. Bizim mücadelemiz tüm İran toplumu içindir" diyen KJAR Koordinasyon üyesi Gulan Fehîm, şunları dile getirdi: "İran'da çok farklı toplumsal kesimler var. Biz mücadelemizi sadece Kürt kadınları için vermiyoruz. Bizim için öncelik olan kadın kimliğidir. Bizler İran kadınlarına örneğimizin Rojava olduğunu söyleyebiliriz. Orada nasıl ki tüm farklı toplumsal kesimlere mensup kadınlar birlikte omuz omuza mücadele edip devrime öncülük ediyorlarsa bizler de bunu yapabiliriz. Biz kadınların yaşadığı sorunlar ortaktır. O yüzden mücadeleyi de ortaklaştırmalıyız."