Kadınlar 3’üncü Arin Mirkan Festivalinde buluştu

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlı Kadınlar 3’üncü Arin Mirkan Festivali'nde buluştu.

 Güney Fransa bölgesinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar ve dostları bu sene 3'üncüsü düzenlenen Arin Mirkan Kadın Festivali'nde buluştu. Festival, Zeynep Kınacı ve Arin Mirkan şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Fransa'nın Marsilya kentinde faaliyet gösteren Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen ve bini aşkın kişinin katıldığı festivale Bordeaux, Marignane, Frejus ve St Raphael kadın inisiyatifi ile Marsilya Demokratik Toplum Merkezi ve Marignane Demokratik Toplum Merkezi destek verdi.

Festivale davet edilen, Marsilya Septemes-Les Vallons Komünist ilçe belediyesi de katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Arin Mirkan'ın büyük posterlerinin asıldığı sahnede, Zeynep Kınacı (Zilan) başta olmak üzere hayatını kaybeden gerillaların fotoğrafları ve TJK-E, PKK flamalarıyla alan donatıldı.

Festival'de Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Temsilcisi Songül Ömürcan ile Septemes-les -Vallons Belediye Meclis üyesi Patrick Magro’da birer konuşma yaptı.

‘KÜRTLER, KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜK ZAFERLER KAZANIYOR’

TJK-E Temsilcisi Songül Ömürcan, konuşmasına 24 yıl önce Sivas'ta 33 Aydın ve sanatçının DAİŞ zihniyeti tarafından katledildiğini hatırlatarak, katliamda hayatını kaybedenleri anarak başladı.

Ömürcan “Arin Mirkan 4 Ekim 2014 yılında 'Kobani düştü, düşecek' diyenlere ve DAİŞ çetelerine karşı büyük bir direnişle Kobani'yi sonuna kadar savunmuştur. Kadınların cesareti, mücadelesi ve direnişi aslında bir halkın özgürlük duruşunu ve kurtuluşunu geliştirmiştir. Kürtler, DAİŞ'e karşı, kadın öncülüğünde büyük zaferler elde etmeye devam edecektir.”

Ömürcan'ın ardından kısa bir konuşma yapan Patrick Magro ise festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, kadınların verdiği mücadeleyi selamladı.

Konuşmalar ve mesajlar ardından devam eden kültür programında, Collectif Medz Bazar'ın Ermeni'ce Kürtçe ve Türkçe seslendirdikleri şarkılarla festivale katılanları büyüledi. Ardından sahne alan Marsilya Genç Kadın Folklor Grubu, Çocuk Korusu, Hozan Faruk, Burhan Karataş, Şevin Keklik, Gülbahar Kavcu ve Grup Zelal’da kadın ve çocukların güzel zaman geçirmelerini sağladı.

Şölen havasında geçen festivalde kadınlar halaya dururken çocuklar ise onlar için kurulan oyun parkı, animasyon ve palyaço eşliğinde doyasıya eğlendi.

Festival'de en çok dikkat ve ilgi çeken stantlardan biride Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi bünyesinde çalışma yürüten Atölye Birimi'nin ürettiği yöresel kıyafetler ve el işlemeleriydi.

Festival davul-zurna eşliğinde çekilen halayla son buldu.