Kadınlar: 6 milyon Besime Konca’yız!

HDP İstanbul Kadın Meclisi,  Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt  Milletvekili Besime Konca'nın vekilliğinin düşürülmesini protesto etti. Kararın yok hükmünde olduğunu vurgulayan kadınlar, “6 Milyon Besime Konca’yız" dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi üyeleri, HDP Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca'nın vekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla HDP İstanbul Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. “Besime Konca irademizdir. Saray'ın kararını tanımıyoruz” pankartının asıldığı toplantı salonunda kadınlar, Konca’nın fotoğrafının yer aldığı, “Besime Konca irademizdir”, “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” dövizlerini taşıdı.

'KARAR YOK HÜKMÜNDE'

Kadın Koordinasyon Üyesi İlkay Yenigün, AKP iktidarının Konca’nın vekilliğini Meclis toplanır toplanmaz düşürdüğüne dikkat çekerek, OHAL bahanesiyle, muhalif olan kadına yönelik sindirme politikasının sistematik hale geldiğini vurguladı. Bu politikanın HDP Eş Genel Başkanı  Figen Yüksekdağ ile başladığını hatırlatan Yenigün, şu zamana kadar 4 kadın vekillerinin vekilliğinin düşürüldüğüne işaret etti. Bu kararı tanımayacaklarının altını çizen Yenigün, "Besime Konca 6 milyon kişinin iradesidir ve karar yok hükmündedir” dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Gülsüm Ağaoğlu da, “Bu saldırıların bir tesadüf olmadığını biliyoruz. Buradan yükselen “kadınlar izin vermez” sloganın farkındalar. Besime Konca 6 milyonun iradesidir ve karar yok hükmündedir. Bu saldırı aynı zamanda kadın eş başkanlık sisteminin ilk grubu olan partimize de bir saldırıdır. Bu hukuksuzluklara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Hepimiz Besime Konca’yız” diye konuştu.

Kadın Koordinasyonu Üyesi Ayşe Berktay ise, Besime Konca ‘nın vekilliğin düşürülmesinin zamanlamasına dikkat çekerek, “Besime arkadaşımızın vekilliğinin düşürülmesi hem zamanlaması, hem de konjonktür itibarıyla anlamlıdır. Saldırıyla, kampanya adımının ne kadar isabetli ve haklı olduğunu gördük. Bu böyle gitmez diyoruz, o yüzden buradayız. Meclis açılır açılmaz ilk alınan karar vekilliğin düşürülmesiydi. Boşanma kanunu kadın düşmanı adımlardır. Meclis işte böyle açıldı. Üzerimize her şeyiyle yöneliyorlar. Yasasıyla, vekilliğin düşürülmesiyle" ifadelerini kullandı.

AKP’nin kadın politikalarına karşı Cumartesi günü bir çalıştay  yapacaklarını aktaran Berktay, “Halkın vekilliği asla düşürülebilecek bir şey değildir ve Besime bizim sözcümüz olmaya devam edecek” dedi.

'MECLİS'İN KARA LEKESİ'

Konuşmaların ardından açıklamayı HDP Kadın İl Meclisi Sözcüsü Eylem Doğan okudu. Doğan, “3 Ekim 2017 günü, TBMM ilk genel kurulu açılışı kadına yönelik saldırın resmi mühürlü kara lekesi olarak tarihe not düşülmüştür. Kadınların başta siyaset alanının dışına itilmesi olmak üzere tüm kamusal alanlardan tasfiye edilmesi ile AKP-Saray rejiminin, 15 yıllık iktidarlarına rağmen 'toplumsal ve kültürel alanda tahkim edemedikleri iktidarlarının' en büyük engeli olarak kadın mücadelesini gördükleri net ve açık ortadır” dedi.

'ÖZGÜR YAŞAM MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Bu saldırıların kadın mücadelesine yönelik politik ve ideolojik saldırılar olduğunu söyleyen Doğan, Konca’nın milletvekilliğin düşürülmesinin, AKP-Saray rejiminin kadın düşmanı toplum yaratma çabasının bir parçası olduğunu kaydetti. Bu kararın yok hükmünde olduğunun altını çizen Doğan, "Kadının bedeni, emeği ve tüm yaşamını ortadan kaldıran AKP-Saray rejiminin yaratmak istedikleri topluma karşı, erkek egemen çürümüş zihniyetlerinin tüm baskı ve zor aygıtlarına karşı, yeni ve özgür yaşam mücadelemiz sürecek" diye belirtti.

Açıklamada şunlar da kaydedildi: “Tüm ömrünü özgürlük ve kadın mücadelesine adamış, 18 yıl cezaevinde tutulmuş ve vekilliği süresince 3 kez tutuklanmış Besime Konca, zindanlarda, mahkemelerde, sokaklarda, her an ve her mekânda kadın mücadelesinden asla vazgeçmeden devam etti. Onurlu mücadelemizden asla geri adım atmadık. Bizler, asla boyun eğmeyeceğini defalarca ispatlayan görkemli kadın mücadelesinin ta kendisiyiz."