GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlar Abdullah Öcalan’ın paradigmasını yayıyor

Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’nde bir araya gelen 25 kadın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın eserlerini okuyarak, paradigmasını yaymayı bir görev biliyor.

ROJAVA'DA KADIN MÜCADELESİ

Dünyanın dört bir yanında 10 Ekim 2023’te aralarında akademisyen, gazeteci, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, parlamenterler, aktivistler, Nobel Barış ödüllü aydınlar, kadın örgütleri temsilcileri ve tanınmış kişiler "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi başlattı. Bu hamle çerçevesinde 10 Aralık'ta “Abdullah Öcalan'ın Kitaplarını Okuma Günleri” kampanyasının startı verildi. Dünya çapında başlatılan bu kampanyaya Kuzey-Doğu Suriye halkları da aktif bir şekilde katılıyor.

Kuzey-Doğu Suriye’nin tüm kentlerinde olduğu gibi Qamişlo’da yaşayan kadınlar da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kitaplarını okuyor. Uygarlık: Maskeli Tanrılar ve Örtük Krallar Çağı, Kapitalist Uygarlık: Maskesiz Tanrılar ve Çıplak Krallar Çağı, Özgürlük Sosyolojisi, Orta Doğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlık Çözümü ve Demokratik Ulus Çözümü: Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak adlı kitapları belirlenerek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tüm savunmaları ve çözümlemeleri okunacak.


Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’ndeki 7 komün üyesi 25 kadın, bir araya gelerek Özgürlük Sosyolojisi kitabını okuyor ve her bir başlık ardından tartışmalar yürütüyor. Özgürlük Sosyolojisi’nin ‘Demokratik Uygarlık Sistemini Düşünmek’ adlı başlığına ulaşan kadınlar, kitapta ulaşılan bölüme kadar görüşlerini dile getirerek düşüncelerini pekiştirdi.

‘DEMOKRATİK BİR TOPLUM MÜCADELESİ VERDİ’

Tartışmalarda söz alan Perwîn Cemîl, “Demokrasi, adalet ve eşitliği birbirinden kopuk ele alamayız. Önder Apo, savunmalarında bu kavramları derinlemesine ele alıyor. Adalet ve eşitliğin olmadığı bir yerde demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Demokrasi, adalet ve eşitliğin sağlanmasıdır. Önder Apo, bu kavramları yaşama uyarlayarak demokratik bir toplum yaratmak için mücadele verdi. Rojava Devrimi, kadın devrimi olarak tarihe adını yazdı. Bu topraklar üzerinde Önder Apo’nun paradigmasının uygulanması için çaba harcanıyor. Kadınlarda Önder Apo’yu okuyarak, demokratik, adaletli ve eşit bir toplumun yaratılması için adımlar atıyor. Önder Apo’nun paradigması doğrultusunda eğitim görmek, tartışmalar yürütmek toplumun bilinçlenmesini dolayısıyla örgütlenmesini sağlıyor” diye konuştu.

Tartışmalara katılan Fatma Omer, “Önder Apo’nun paradigması dünyanın her köşesine ulaştı ve bugün milyonlar Önder Apo’yu okuyor. Önder Apo’nun düşünceleriyle, demokratik toplumun ilkelerini tartışıyoruz. Demokratik toplumun yaratıcısı olan Önder Apo, Rojava Devrimi’nin mimarıdır. Tarz, yöntem ve üslubuyla yeni bir yaşam inşa edeceğiz” dedi.

‘ÖNDER APO’NUN ESERLERİ UFKUMUZU AÇIYOR’

Xade Mihyeddin ise tartışmalara şu sözlerle dahil oldu: “İnsanlık tarihinden bu yana gelişen süreçleri Önder Apo, ince eleyip sık dokuyor. Toplumun ve kadının özgürlüğünün sağlanması gerektiğini sıklıkla vurgulayan Önder Apo, toplumun özgürlüğünü kadının özgürlüğünde görüyor. Dolayısıyla demokratik bir toplumun inşası kadın öncülüğünde gelişecek. Önder Apo’nun kitaplarını okuyarak, ufkumuz genişliyor ve geçmiş zamanın tecrübesiyle yeni aşamaları kat etmeye çalışıyoruz.”

Kongra Star Xerbî Mahallesi Yöneticilerinde Romedîna Beşîr, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın kitaplarının okunmasının önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Önder Apo’nun kitaplarını okumak için 7 komünde bulunan 25 kadın her hafta bir araya geliyor. Şu an Özgürlük Sosyolojisi’ni okuyoruz. Önder Apo’nun eserleri demokrasi, adalet ve eşitliğin sağlanması için olmazsa olmazdır. Eserlerini okuyarak, Önder Apo’nun düşüncelerini kavramaya çalışıyoruz. Toplumun ve kadının özgürlüğünü elde etmesi için oldukça zengin projeler sunuyor. Kadının bilinçlenmesi için verdiği mücadele sayesinde bugün kadınlar özgürlüğünü elde etmek için mücadele yürütüyor, bedel veriyor.”

BİR KİŞİ BİNLERE ULAŞABİLİR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının sadece Kurdistan’da değil dünyada yankılandığını dile getiren Romedîna Beşîr, “Okuma günlerine katılan her birey, ailesini ve toplumu eğitiyor. Bir kişi binlerce kişiye ulaşabiliyor. Önder Apo, dört duvar arasında aralıksız bir şekilde mücadele etti. Önder Apo’nun eserlerinin okunması, Önder Apo’nun emeğidir. Bugün 7’den 70’e Önder Apo sevdalısı olanlar paradigmasıyla büyüyor ve felsefesini okuyor.

Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla başlatılan hamle ile Önder Apo’nun sesi tüm dünyaya duyurulmalı. Rehin olmasına rağmen mücadelesine ara vermeden devam eden Önderliğin fiziki özgürlüğü için mücadele ve kararlılık düzeyimizi yükseltmemiz gerekiyor. Bir an olsun alanları boş bırakmamalıyız ve eylemlerimiz aralıksız bir şekilde devam etmeli” diyerek konuşmasını sonlandırdı.