Kadınlar: Dünya Saraların mücadelesi ile özgürleşecek

İsviçre’de yaşayan kadınlar “Kadınlar Özgür Önderlikle Demokratik Ulusu inşa ediyor” şiarıyla gerçekleştirilen festivalde buluşan kadınlar, kapitalizme karşı farklı bir sistemin inşa edilebileceğinin mesajını verdiler.

İsviçre’de yaşayan kadınlar 2. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluştu. “Kadınlar Özgür Önderlikle Demokratik Ulusu inşa ediyor” şiarıyla gerçekleştirilen festivalde buluşan kadınlar, kapitalizme karşı farklı bir sistemin inşa edilebileceğinin mesajını verdiler.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi’nin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez anısına düzenlenen geleneksel Sakine Cansız Kadın Festivali’nin 2’incisi başladı. “Özgür Önderlikle Demokratik Ulusu İnşa ediyoruz” şiarıyla İsviçre’nin Basel Kentinde bağlı Claramattepark’ta başlayan festivale sabahın erken saatlerinde itibaren İsviçre’nin bütün kentlerinden gelen kadınlar giyindikleri yöresel elbiselerle festival alanında renkli görüntüler oluşturdu.

Paris’te katledilen 3 kadın devrimcinin, Öcalan’ın ve hayatını kaybeden YPJ’lilerin posterleri ve KCK, KJK bayrakları ile donatılan festival alanında buluşan her renkten kadınlar, sık sık “Jin Jiyan Azadi”, “Biji YPJ” sloganları atıyor. Festivale HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, İsviçre Sosyalist Parti Milletvekili Sarah Wyss, Sakine Cansız’ın kardeşi Haydar Cansız katılırken gelmesi planlanan Cizîr Kanton Dış İşleri Komisyonu üyesi Emine Ömer ve HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata yoğun programlarından kaynaklı katılamadı.

YPJ’ye adanan festivalde bir araya gelen kadınlar, “Sara, Kobanê’den Şengal’e, Şengal’den dünyanın en ücra köşesine verilen bir özgürlük direnişinin simgesidir” diyerek YPJ’li kadın savaşçılar öncülüğünde dünya kadınlarının kimliğimiz özgürlüğümüz sloganıyla erkek egemen zihniyete karşı verdiği mücadelenin daha da büyüyerek geliştiğine dikkat çektiler.

‘KATLİAM AYDINLATILINCAYA KADAR ALANLARDA OLACAĞIZ’

Festival’de ilk olarak İsviçre Kürt Kadın hareketi adına konuşma yapan Arzu Güngör festivalin amacını dile getirerek başladığı konuşmasından Sakine Cansız’ın dünya kadın mücadelesindeki yerine değindi. Paris katliamının üzerinden gecen süreye rağmen hala katliamın gerçek anlamda aydınlatılmadığını sert bir dille eleştiren Güngör, “Kürt kadınları katliamın gerçek anlamda aydınlatılıncaya kadar alanlarda olacak. Bu katliamı aydınlatılmayıncaya kadar biz herkesi bu katliamın sorumlusu olarak göreceğiz” dedi.

‘YPJ DÜNYA KADINLARININ UMUDU OLDU’

Paris’te katledilen 3 kadın devrimcinin mücadelesi bugün Rojava’da YPJ birlikte yaşam bulduğunu dile getiren Göngör, “Rojava’da YPJ öncülüğünde başlayan kadınların direnişi bugün dünyanın her yerindeki kadınlarda karşılık buluyor. Dünya kadınları 5 bin yıllık kölelik tarihlerini artık Kürt kadınları öncülüğünde değiştirme yolunda. YPJ’nin mücadelesi bütün kadınlarda büyük bir güç vererek bir umut yarattı. Biz diyoruz ki dünya Sara’nın mücadelesi ile güzelleşecek” şeklinde konuştu.

CANSIZ: SARA’NIN RUHU ROJAVA’DA SAVAŞIYOR

Güngör’ün ardından söz alan Sakine Cansız’ın kardeşi Haydar Cansız, alanda bulunanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, katliamı yapanların asla başarıya ulaşmayacağını dile getirdi. Cansız “Sakine birlikte 2 arkadaşını katledenler amaçlarına ulaşamadı. Bugün binlerce Sara’nın ruhu Rojava’da savaşıyor. Binlerce Sara erkek egemen zihniyete meydan okuyor” şeklinde konuştu.

WYSS: YPJ’NİN DİRENİŞİ KADINLARA GÜÇ VERDİ

Cansız’ın ardından sahneye çıkan Sosyalist Parti Milletvekili Sarah Wyss, Kürt kadınlarının verdiği direnişin dünya kadınlarına umut olduğunu ifade ederek, HDP’nin elde ettiği başarının önemine dikkat çekti. HDP’nin başarısının Kürt kadınlarının başarısı olduğunu dile getiren Wyss, HDP ile birlikte Türkiye’de yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Sakine Cansız’ın mücadelesinin dünya kadınları acısından önemine de değinen Wyss, “Özelikle Rojava’da YPJ’li kadınların mücadelesi dünyanın her yerinde görüldü. Bu direniş kadınlara büyük bir moral ve güç vermiştir. Ben buradan YPJ’li kadınların direnişini selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Festival müzik gruplarının dinletisi ve HDP Eş başkanı Figen Yüksekdağ’ın konuşmasıyla devam edecek. 

...