Kadınlar erkeklerden 390 bin Euro daha az kazanıyor

Bir İngiliz işe alma kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre, kadınlar hayatları boyunca erkeklerden 390 bin Euro daha az kazanıyor. Bu büyük eşitsizlik özellikle “annelik” ile izah ediliyor.

İngiliz işe alma bürosu Robert Half, erkekler ile kadınların iş hayatındaki kazançlarına ilişkin eşitsizliği rakamsal olarak ortaya koydu. Buna köre kadınlar, hayatları boyunca erkeklerden 390 bin Euro daha az kazanıyor.

The Guardian gazetesi, bu soruna dikkat çekerken, kadın ve erkeklerin ücret eşitliğinin 1970 tarihinde bir yasa olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Ancak bu kez annelik izinleri ve görev paylaşımı ortaya çıkıyor.  Feminist sivil toplum örgütü Fawcett Society’den Sam Smethers, “Annelik izninin sonucunda, erkeklerin kariyeri tırmanıyor, kadınların kariyeri genellikle durağanlaşıyor, hatta geriliyor” dedi.

Smethers, “Bu fark, emeklilik ücretleri düşürülen ileri yaştaki kadınlar açısından daha büyüyor (...) Görev paylaşımını arttırmamız gerekiyor” diye ekledi.

FIRSAT EŞİTLİĞİNİN OLDUĞU HİÇBİR YER YOK

Genel anlamda, yoksulluk tüm dünyada kadınları erkeklerden daha çok vuruyor. Bu nedenle aralarında ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey, komedyen Meryl Streep ve şarkıcı Elton John’un da olduğu onlarca şahsiyet, Pazartesi günü ortak bir mesaj verdiler: “Dünyada kadınların erkeklerden daha fazla fırsatının olduğu hiçbir yer yok. Hiç bir yer! Bu gerçek etrafında dünyanın her tarafında tartışmalar yapılırken,  aşırı yoksulluk içerisinde yaşayan kadınlar ve kız çocukları, tartışmaların dışında tutuluyor. Bunun değişmesinin zamanı geldi. Cinsiyet eşitliği mücadele, küresel bir kavgadır”

KADINLAR EĞİTİMDE DAHA BAŞARILI, AMA DAHA AZ KAZANIYOR

Fransa’da da yapılan bir araştırma eşitsizliğe vurgu yaptı. Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), kadınlar günü vesilesiyle yayınladığı raporda şu negatif tespiti yapıyor: “Tüm bölgelerde kadınlar eğitimlerini daha iyi başarıyorlar ama erkeklerden daha fazla işsiz durumdalar, daha az kazanıyorlar ve genellikle kısa süreli işlerde çalıştırılıyorlar.”