‘Kadınlar kazanımlarından vazgeçmeyecek’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ve Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu aktivisti Feride Eralp, kadın haklarına yönelik topyekun bir saldırının söz konusu olduğuna dikkat çekti.

HDP’nin, OHAL Türkiye’sinde kadın hak ihlallerine ilişkin Avrupa Konseyi’ne sunduğu raporunu değerlendiren Kav ve Eralp, kadın haklarına yönelik topyekun bir saldırının söz konusu olduğuna dikkat çekti. Kadınların büyük mücadelelerle elde ettiği kazanımları hiçbir iktidarın geri alamayacağını kaydeden Kav ve Eralp, kadınların kazanımlarından vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.

AKP/ Erdoğan iktidarının çıkarttığı kadın düşmanı yasalara karşı alanlara inmeye hazırlanan kadınlar örgütlerinden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ve Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Eylem Grubu aktivisti Feride Eralp, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun, Türkiye’de kadın hak ihlallerine ilişkin Avrupa Konseyi’ne sunduğu raporu ANF’ye değerlendirdi.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET KAMUSAL ALANA YAYILDI’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Türkiye’de OHAL ilanıyla birlikte şiddettin dozunun arttığını vurguladı. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası darbe ile mücadele adı altında hayata geçirilen uygulamaların hak ihlallerini ve şiddeti de beraberinde getirdiğini belirten Kav, bu genel şiddet halinin kadın cinayetlerinde hem artışa hem de cinayet yöntemlerinin çok daha vahşileşmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Kadınların giydiği kıyafetlere kadar müdahale edildiğini hatırlatan Kav, kıyafetleri bahane edilerek genç kadınların hemen hemen her gün darp edildiğini belirtti. Kadınlara koca, baba, abi gibi yakınlarındaki erkekler tarafından uygulanan şiddettin, OHAL ile birlikte kamusal alana yayıldığına işaret eden Kav, “Otobüste, yolda, genç kadınlar hiç tanımadığı erkekler tarafından darp ediliyor. Vücutlarında sigara söndürülüyor, yüzleri tekmelenip, yumruklanıyor. Bula bula buna önlem olarak da ‘pembe otobüs’ gibi kadınları tamamen toplumdan tecrit eden uygulamalar bulunuyor” diye tepki gösterdi.

‘KADINLARIN MEDENİ HAKLARINA ÇOK YÖNLÜ SALDIRI VAR’

HDP’nin raporunda da dikkat çekildiği üzere, çıkartılan Kanun Hükmündeki Kararnamelerle (KHK) binlerce kadının işsiz bırakılıp, eve mahkum edildiğini dile getiren Kav, “Türkiye’de kadınların zaten çalışma ve kamusal hayatına katılma sorunu varken ve bu oran dünya ortalamasına göre çok düşükken, çalışma hayatına katılmış kadınların da KHK’lerle işsiz bırakılıyor” diye konuştu. Kadınların medeni ve çağdaş haklarına yönelik çok yönlü bir saldırının söz konusu olduğuna dikkat çeken Kav, müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasayı örnek göstererek, tehlikeli bir gidişata doğru gidildiğini kaydetti.

‘KAZANIMLARI HİÇBİR İKTİDAR GERİ ALAMAZ’

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından hazırlanan raporda, kadınların verdiği mücadeleye değinilmemesini eleştiren Kav, “Rapor bunları da içerseydi daha da önemli olacaktı” dedi. Kadınların haklarını hiçe sayan yasalara karşı bugün alanlarda olacaklarını vurgulayan Kav, kadınların büyük mücadeleler sonucunda elde ettiği kazanımlarının hiçbir iktidarın geri alamayacağının altını çizdi. Kav, “Haklarımızdan hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Kazanılmış haklarımızı vermemeye kararlıyız” diye konuştu.

‘SAVAŞIN ŞİDDETİ KADINLARIN OMUZLARINA BİNDİ’

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Eylem Grubu üyesi, feminist aktivist Feride Eralp ise, OHAL rejimiyle birlikte savaş yöntemlerinin yaşamın tüm alanlarına yayıldığını ve bu durumdan en çok da kadınların zarar gördüğünü kaydetti. “Savaşın şiddeti kadınların omuzlarına bindi” ifadesini kullanan Eralp, kadınların bedenlerinin savaş alanı haline getirildiğini, hayatlarının kısıtlandığını, işsiz bırakılıp, eve kapatılmak istendiğini vurguladı. OHAL döneminde kadına yönelik şiddetin art safhaya ulaştığına da işaret eden Eralp, kadın dernek ve kurumlarının KHK’lerle kapatılmasıyla kadınların artan bu şiddette karşı başvuracağı mecra da bırakılmadığına dikkat çekti.

‘SOKAKLARDA OLACAĞIZ’

Özellikle Kürdistan’daki kadınların ablukalarla, yıkım, zorunlu göç ve belediye atanan erkek kayyımlarla çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Eralp, “Kadınlar olarak savaş ve şiddetin hayatımızın tüm alanını kuşattığı bir süreç yaşıyoruz. Peş peşe çıkartılan yasalarla çağdaş haklarımıza, büyük mücadeleler sonucunda elde ettiğimiz kazanımlarımıza saldırılıyor, işsiz bırakılıyoruz, ne giyip giymeyeceğimize kadar karışılıyor” diye konuştu.

Sürdürebilir bir durum olmadığını hatırlatan Eralp, kadın dayanışmasını büyütmek gerektiğini söyledi. Kadın düşmanı yasalara karşı bugün sokaklarda olacaklarını hatırlatan Eralp şöyle konuştu: “Kadın-erkek eşitsizliğini derinleştiren ve normalleştiren, kadına yönelik şiddeti daha da arttıran tüm yasal düzenlemelere karşı sokaklarda olacağız. Bize sormadan bizim adımıza hiç kimse yasa çıkartamayacaklarını öğrenecekler. Kazanılmış haklarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğiz ve mücadeleye devam edeceğiz.”