Kadınlar Sakine Cansız'ı konuştu: Hep kavgaydı yaşamı!

Almanya'nın Stuttgart kentinde 8 Mart vesilesiyle düzenlenen etkinlikte Sakine Cansız'ın yaşamı anlatıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde Stuttgart Lilo Herrmann Sol merkezinde bir program düzenlendi. Kürt Kadın Barış Bürosu (CENİ) ile Lilo Herrmann Sol merkezinin düzenlediği programa, 50 genç kadın katıldı. Az sayıda erkeğin de bulunduğu etkinliğin moderatörlüğünü Stuttgart İnisiyatifi'nden Tina Möller yaptı. Stuttgart YXK Sözcüsü Dastan Jasim ise etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.

Program, Rojava'daki kadın devrimi ve Paris'te katledilen devrimci Kürt kadınlardan Sakine Cansız'ı anlatan belgesel-film ile başladı.

Jasim, Cansız'ı anlatan 'Hep Kavgaydı Yaşamım' kitabını tanıtarak, yine Cansız’ın devrimci mücadelesini anlattı. Jasim, şunları söyledi: ‘’Sakine Cansız Dersim’de doğdu ve bu ortamda büyürken devrimcilik duygularıyla aşılandı. Kendisine hep ‘evde Kürt, dışarıya çıkınca neden Türk oluyoruz’ sorularını yöneltiyordu. Ancak İbrahim Kaypakkaya’nın katledilmesiyle devrimcilik yapmaya karar verdi. Onun için Dersim’den kaçıp Ankara’ya, oradan da bir süre sonra daha rahat çalışmalarda yer almak için İzmir’e gitti. Onun kadın ve halkına olan sevgisi mücadele vermesinin temel öğesiydi. Çünkü O Besêler'in, Zarifeler'in hikayeleriyle büyümüştü. Onun kadın ordusu kurma çalışmalarıyla 40 yıl sonra Rojava’da oluşan YPJ kadın ordusu, oportünist-eril erkek zihniyetine karşı kadın özgürlük mücadelesini büyüterek veriyor."

'DİRENİŞ GÜCÜNÜ DÜŞÜNCELERİYLE BİRLEŞTİRDİ'

Cansız'ın mücadelesi boyunca başı dik, yenilgiyi kabul etmeyen, çaresizliğin dayatıldığı durumda çıkış yolu bulan bir tarzda olduğuna dikkati çeken Jasim, şöyle devam etti:

"1980-1989 yılları arasında Amed zindanlarında işkencecilere karşı tutunduğu tutumuyla, nasıl direniş sergilemesi gerektiğini düşünceleriyle birleştirerek, kendisini korumasını ve arkadaşlarına da bu konuda örnek duruş sergilemeyi bildi. Esat Oktay işkencecisinin gece saatlerinde sarhoş haliyle koğuşlara girerek hakaret ve uyguladığı şiddetlerine karşı güçlü iradesini kullanarak ihanete, kimliksizliğe, güvencesizliğe karşı dik duruşunu hep sergiledi. Bu duruş onun Kürt- Alevi olma kimliğinin de bir duruşuydu."

'HEP KAVGAYDI YAŞAMIM' TAVSİYE EDİLDİ

YXK Sözcüsü Dastan Jasim, Sakine Cansız’ı ve özgürlük mücadelesini daha iyi tanımak için 3 ciltten oluşan ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabının okunması gerektiğini belirterek, "Kitabı Mezopotamya Yayınevi'nden sipariş edebilirsiniz’’ diye ekledi.

...